Ponta, anunț șoc: existăposibilitatea de redeschidere a dosarului Flota

Posted on ian. 26 2015 - 9:08pm by petre

Premierul Victor Ponta a anunțat căa cerut Ministerului Justiției și AVAS săstudieze decizia de clasare a dosarului Flota, în care fostul președinte Traian Băsescu era acuzat de abuz în serviciu, fals intelectual și delapidare, și căexistăposibilitatea ca aceastădecizie săfie atacatăde Guvern.

El a arătat astfel căexistăposibilitatea legalăde redeschidere a acestui dosar.

Procurorii anticorupție au decis clasarea dosarului Flota, în care fostul președinte Traian Băsescu era acuzat de abuz în serviciu, fals intelectual și delapidare, „întrucât faptele nu există”, se aratăîntr-un răspuns al DNA transmis joi la solicitarea MEDIAFAX.

Decizia de clasare a dosarului a fost luatămiercuri de Direcția NaționalăAnticorupție (DNA).

Conform sursei citate, infracțiunea de abuz în serviciu, de care era acuzat Traian Băsescu, nu există, deoarece prin exercitarea funcțiilor de decizie în cadrul Ministerului Transporturilor în perioada 1990-1992 și 1996-2000, Băsescu nu a produs și nu a determinat producerea vreunui prejudiciu în patrimoniul CNM Petromin SA Constanța. Procurorii explicăacest lucru prin faptul cănavele care fac obiectul dosarului au fost vândute în baza aprobărilor legale date de Fondul Proprietății de Stat (FPS) – acționarul majoritar al CNM Petromin SA în cadrul procesului de privatizare inițiat de Guvernul României.

„Cele 16 nave aflate în contracte de management cu grupul Klaveness au rămas în proprietatea CNM Petromin SA (cu drept de dispoziție asupra lor) pânăîn 1999-2000, când acestea au fost vândute la licitație. Sumele realizate din vânzarea celor 16 nave au fost în cuantum de 63.134.735 USD. Decizia vânzării navelor nu a aparținut Ministerului Transporturilor, ci a aparținut FPS și AGA a CNM Petromin SA, întrucât FPS și nu Ministerul Transporturilor erau acționarul majoritar al CNM Petromin SA”, aratăDNA, în răspunsul la solicitarea MEDIAFAX.

De altfel, potrivit sursei menționate, CNM Petromin, ca societate comercialăpe acțiuni în domeniul transporturilor navale, la data de 31 decembrie 1992, avea datorii de 14.770.000 de dolari.

„Cu privire la infracțiunea de fals intelectual în formăcontinuată, reținutăprin actul de învinuire ca fiind realizatăde faptul că”…în perioada 1991-2000, a emis acte de decizie la nivel de conducere a ministerului în exercitarea atribuțiilor de serviciu, atât prin atestarea unor fapte și împrejurări necorespunzătoare adevărului, cu privire la constituirea și atribuțiile CIS, CNM Petromin, ordinele de acordare și retragere a dreptului de arborare a pavilionului românesc de către navele angajate în afacerea „Petroklav”, a notei în baza căreia a dispus radierea din Registrul Matricol a mineralierului „Băcești” și a documentelor de plată”P&I” a 500.000 USD din creditul luat prin ipotecarea navei „Băcești” pentru care asigurarea trebuie săfie plătităde navlositorul Borom Anglia, cât și prin omisiunea cu științăa inserării unor date sau împrejurări reale referitoare la proprietatea realăasupra navelor CNM Petromin SA cu prilejul ordinelor de retragere a pavilionului românesc arborat de aceste nave”, se constatăcăaceastăfaptănu există, deoarece nu se poate susține au fost atestate fapte și împrejurări necorespunzătoare adevărului ori a fost omisă, cu știință, inserarea unor date sau împrejurări”, conform anchetatorilor.

Înceea ce privește infracțiunea de delapidare, constând în faptul că”în septembrie 1992, în calitate de ministru al Transporturilor și director (președinte) al BOD Petroklav Inc. Bahamas, dupăîncetarea activității acesteia a acceptat virarea sumei de 500.000 USD în contul deschis la Citibak Londra, de unde și-a însușit-o, prezentând ulterior un extras de cont în care figureazănereal virarea sumei la asiguratorul navei Băcești”, a rezultat căfostul șef al statului nu și-a însușit suma de 500.000 de dolari, așa cum se aratăîn actul de învinuire, ci căsuma a fost plătităClubului de asigurări P&I UK Londra și reprezintăcontravaloarea asigurării navelor din exploatarea Petromin.

„De altfel, cu referire la aceastăpresupusăfaptă, respectiv delapidare, răspunderea penalăs-a prescris la data de 30 septembrie 1999, ca urmare a intrării în vigoare la data de 1 februarie 2014 a noului Cod Penal, conform căruia, maximul special al pedepsei pentru infracțiunea de delapidare a fost redus la șapte ani”, menționeazăDNA.

Fostul președinte Traian Băsescu a fost implicat în 68 de dosare penale, șase dintre acestea fiind încăîn curs soluționate, aratăParchetul ÃŽnaltei Curți de Casație și Justiție (PICCJ), într-un răspuns transmis miercuri la solicitarea agenției MEDIAFAX.

„La Secția de urmărire penalăși criminalistică, în perioada martie 2004 – aprilie 2014, au fost înregistrate un număr de 58 de cauze penale, din care soluționate 53. Douăcauze au fost conexate la o alta soluționatăîn cursul anului 2007 cu neînceperea urmăririi penale, în baza art. 10 lit. f din Codul de procedurăpenală”, aratăPICCJ.

Potrivit sursei citate, alte douădosare au fost declinate la Parchetul Curții de Apel București, respectiv la Parchetul Militar de pe lângăTribunalul Militar București.

„Dosarul înregistrat la Parchetul Militar de pe lângăTribunalul Militar București se aflăîn curs de soluționare, iar dosarul înregistrat la Parchetul de pe lângăCurtea de Apel București a fost declinat în favoarea Parchetului de pe lângăJudecătoria Sectorului 3, fiind dispusă, la data de 5 noiembrie 2008, soluția de neîncepere a urmăririi penale în temeiul dispozițiilor art. 10 lit. d din vechiul Cod de procedurăpenală”, conform răspunsului oficial al Parchetului instanței supreme, transmis la solicitarea MEDIAFAX.

Înprezent, conform sursei menționate, în instrumentarea procurorilor Secției de urmărire penalăși criminalisticăse mai aflăun singur dosar penal.

Înceea ce privește Direcția NaționalăAnticorupție, în intervalul 2002 – 2012, au fost înregistrate patru cauze penale în care apare numele lui Traian Băsescu, toate acestea fiind soluționate.

„Un dosar a fost declinat în favoarea Parchetului de pe lângăJudecătoria Sectorului 5, fiind ulterior trimis Parchetului de pe lângăÃŽnalta Curte de Casație și Justiție, dosar în care procurorii au dispus, la data de 23 aprilie 2010, în temeiul dispozițiilor art. 10 lit. d din vechiul Cod de procedurăpenală, scoaterea de sub urmărire penală”, conform PICCJ.

Înalte trei dosare penale, procurorii Direcției Naționale Anticorupție au dispus neînceperea urmăririi penale și clasarea.

La Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizatăși Terorism au fost înregistrate în cursul anului 2012, șase dosare penale în care apare numele lui Traian Băsescu, din care cinci sunt în curs de soluționare, iar unul a fost clasat prin ordonanța din 9 ianuarie, se mai aratăîn răspunsul transmis de PICCJ, la solicitarea MEDIAFAX.

sursa: Mediafax

Comments

comments

About the Author