PNL e gata săpreia puterea! Vezi cum

Posted on ian. 5 2015 - 7:24pm by petre

Co-președinții PNL, Alina Gorghiu și Vasile Blaga, au declarat luni cădoresc preluarea guvernării prin inițierea unei moțiuni de cenzurăîmpotriva Cabinetului Ponta și negocierea unei majorități în actualul Parlament, deoarece aleșii nu ar vota în majoritate pentru declanșarea anticipatelor.

Declarațiile au fost făcute într-o conferințăde presăcomună, la care au luat parte cei doi co-președinți PNL.

Conform Constituției, mecanismul de dizolvare a Parlamentului și declanșare a alegerilor anticipate este determinat de respingerea solicitării de învestiturăa douăpropuneri de Guvern.

Alina Gorghiu a făcut referire la cum dorește PNL săpreia guvernarea, invocând ideea alegerilor parlamentare anticipate. „Ne dorim în primul rând alegeri anticipate. Desigur, nu suntem copii, săștiți căștim căeste un lucru care se poate îndeplini extrem de dificil, asta este Constituția, cu ea defilăm și noi, acestor dispoziții din Constituție ne vom supune„, a afirmat Gorghiu.

Co-președintele PNL a declarat căîn cursul sesiunii parlamentare care va începe la 1 februarie va fi depusăo moțiune de cenzură, însătema și data depunerii acesteia va fi stabilitădupăce programul de guvernare va fi finalizat.

Gorghiu a fost întrebatădacă, în aceste condiții, momentul depunerii moțiunii de cenzurăva fi în luna martie sau aprilie.

„Decizia a fost una unanimăîn interiorul acestei ședințe privitoare la momentul la care vom face aceastămoțiune de cenzură, și toatălumea a ajuns la concluzia următoare: căîn mod categoric o guvernare trebuie pregătită. O guvernare pregătităînseamnăsăai disponibil, lucrat în interiorul partidului, acea viziune de guvernare cu care tu vrei săexerciți guvernarea. Nu cred căne mai putem permite săfacem execiții guvernamentale peste noapte sau săcredem căputem săne ducem nepregătiți la Palatul Victoria, așa cum s-a întâmplat de foarte multe ori cu guvernele României„ , a răspuns liderul PNL.

Ea a menționat căprogramul de guvernare poate fi finalizat și mai repede decât momentul de 28 februarie.

„Nu cred căpoți sădepui o moțiune de cenzurădacănu ai un program de guvernare pe care să-l prezinți Parlamentului în secunda doi dupăce a picat Guvernul Ponta. Asta a fost logica demersurilor și etapizarea pe care noi astăzi am stabilit-o. Nu putem săavansăm un calendar decât în acești parametri„, a mai explicat Gorghiu.

Co-președintele PNL, Vasile Blaga, a fost întrebat dacăscopul moțiunii de cenzurăeste acela de a duce la declanșarea alegerilor anticipate sau dacăacest obiectiv este unul separat.

„Ne-am dori săpoatăfi parcurși toți pașii pânăsăajungi la alegeri anticipate, dar nu suntem copii. Suntem convinși căal doilea guvern trece tocmai datoritănumărului excesiv de mare de parlamentari și, și ei știu, mulți dintre ei, cănu se vor regăsi în viitorul Parlament și indiferent ce le vor spune conducerile partidelor, nu vor vota. Și măgândesc aici în special la PSD, care are mai bine de o treime din Parlament, 40%. Deci, moțiunea de cenzurăeste îndreptatăîmpotriva Guvernului, cu o ofertăclarăîn față- și v-a făcut vorbire doamna co-președinte despre programul de guvernare – tocmai pentru cănoi știm căun program de guvernare nu poate fi făcut peste noapte, căam mai făcut. Toate partidele care sunt la putere sau în opoziție, cele importante, au mai făcut peste noapte un program de guvernare. Văaduc aminte numai 2009, PDL-PSD, ca sănu dau alt exemplu, ci dau un exemplu în care am fost și noi implicați – un program de guvernare într-o noapte, se poate și așa – nu vrem sămai repetăm aceastăistorie„, a răspuns Blaga.

El a fost întrebat cu ce partide parlamentare va discuta pentru ca moțiunea de cenzurăanunțatăsăfie adoptată.

„Vom discuta exact când acest program de guvernare va fi finalizat, pentru a aduce o nouămajoritate în jurul acestui program de guvernare. Sigur, se va discuta cu forțe politice din Parlament, exceptând PSD„, a replicat Blaga.

sursa: Mediafax

Comments

comments

About the Author