Planta minune, perdea anti-viscol pentru drumuri și sursăde ieftinăenergie, începe săfie folosităși în România

Posted on dec. 15 2013 - 3:30pm by petre

Autoritățile județului Arad au demarat un program inedit, menit pe de-o parte săprotejeze drumurile expuse la viscol și pe alta săobținăvenituri prin vânzare de masălemnoasăfoarte eficientăpentru foc.
Salcie taiata Salcie Salcie1 Salcie3
E vorba despre primele sălcii suedeze, așa numitele sălcii energetice, care vor fi plantate luni în zona localității arădene Șemlac.

Avantajele? Salcia suedezăe ieftină, nu necesităîngrijiri speciale și rezistăperfect la clima din România, crește uluitor de repede, circa 3 centimetri pe zi, oferăprotecție împotriva viscolului, dacăeste plantatăîn perdea pe marginea drumurilor, iar apoi, la fiecare doi ani, poate fi tăiatăși folositădrept combustibil, având o mare putere calorică. Dupătăiere, butașii cresc din nou, fărăa fi necesarăo altăplantare, astfel căprocesul se repetăîn multiple cicluri.

Salcia suedezăîși face loc printre culturile noastre de cartofi și sfecla. Nu e comestibila și nici nu are vreun rol decorativ. Dar e foarte bunăde pus pe foc, spun cei care au făcut deja testul. Salix viminalis vine tocmai din Suedia și îi priesc zonele reci, cu sol umed. Crește uimitor de repede, 3 centimetri pe zi, fărăsăcearăîngrijiri speciale. Iar din lemnul sau se obține mult râvnita biomasa, un combustibil de mare viitor.

Investiția la hectar nu depășește 2.000 de euro. Odatăsădiți, butașii de salcie produc toatăviața. Iar în 2 ani cultivatorii pot săobținăun profit de 2.800 de euro pe hectar. Costurile sunt mici, munca puțină, iar riscurile zero. Planta e rezistentăși nu le dăemoții agricultorilor. Din păcate autoritățile nu încurajeazăprin subvenții aceastăcultură. Lemnul de salcie se mărunțește, apoi rumegușul se transforma în peleti, care se folosesc pentru încălzirea sobelor.

Mai ales căau apărut clienți și la noi în țară. LângăSfântu Gheorghe, un complex de sere este încălzit cu biomasa, adicărumegușul obținut din salcie. Cultivatorii de salcie energeticănu se tem de concurență. Dimpotrivă, își doresc săaibătot mai mulți aliați, pentru a susține împreunăplantele energetice.

România, alături de toate țările Uniunii Europene, s-a angajat ca pânăîn 2020 săfoloseascăîn proporÈ›ie de 20% energie regenerabilă. Biomasa, alături de centrale eoliene, hidrocentrale È™i panourile solare – poate fi o soluÈ›ie.

Comments

comments

About the Author