Peste câteva ore se anunțănominalizările la OSCAR 2015 – vezi favoriții

Posted on ian. 15 2015 - 12:35pm by petre

Numărătoarea inversăa început la Hollywood, iar speculațiile abundăîn presa americană, cu doar câteva ore înainte de anunțarea, joi, a nominalizărilor la premiile Oscar, într-o cursăfoarte strânsă, în care filmul „12 ani de copilărie/ Boyhood”, de Richard Linklater, este marele favorit.

Ceremonia de anunțare a nominalizărilor va debuta la ora locală05.30 (13.30 GMT), la Samuel Goldwyn Theatre din Beverly Hills, cinematograful administrat de Academia de film americană, instituția care decerneazăprestigioasele statuete.

Goldderby.com, un site specializat în previziuni referitoare la nominalizări și câștigători în sezonul premiilor de la Hollywood, considerăcăfilmul „Boyhood”, unic în felul său, întrucât a fost turnat pe parcursul a 12 ani, cu aceiași actori, este marele favorit din acest an.

Acest lungmetraj emoționant despre un băiețel care se maturizeazăși devine bărbat, interpretat de Ellar Coltrane, a fost desemnat deja câștigător la categoria „cel mai bun film-dramă” la gala Globurilor de Aur, desfășuratăîn noaptea de duminicăspre luni. Richard Linklater a fost desemnat „cel mai bun regizor”, iar Patricia Arquette a câștigat Globul de Aur la categoria „cea mai bunăactrițăîntr-un rol secundar”.

Potrivit clasamentului întocmit de același site specializat, „Omul Pasăre sau Virtutea nesperatăa ignoranței/ Birdman”, de Alejandro Gonzalez Inarritu, se aflăla micădistanță, pe locul al doilea. Cele douăfilme au dominat nominalizările la premiile decernate de Sindicatul actorilor americani (SAG), Sindicatul producătorilor americani (PGA) și Sindicatul regizorilor americani (DGA), considerate indicatoare fiabile, întrucât mulți dintre membrii acestor asociații se regăsesc pe lista celor 6.000 de profesioniști din industria cinematograficăamericanăcare voteazăpentru Oscaruri.

„Hotel Grand Budapest/ The Grand Budapest Hotel”, de Wes Anderson, care a câștigat duminicăGlobul de Aur la categoria „cel mai bun film-comedie/ musical”, se aflăși el în plutonul favoriților, alături de „The Theory of Everything”, un film despre viața și cariera astrofizicianului Stephen Hawking, al cărui actor principal, Eddie Redmayne, a câștigat Globul de Aur.

Mulți specialiști pariazăși pe „The Imitation Game. Jocul codurilor/ The Imitation Game”, un alt film biografic despre un alt cercetător de geniu britanic, matematicianul Alan Turing, care a descifrat sistemul de codare a mesajelor folosit de trupele naziste în Al Doilea Război Mondial, dar și pe „Selma”, un film ce prezintălupta dusăde Martin Luther King pentru ca dreptul la vot săfie acordat tuturor cetățenilor americani.

Lungmetrajele „Whiplash”, un film despre un toboșar care debuteazăîn jazz și profesorul său tiranic, jucat de J. K. Simmons (premiat cu un Glob de Aur pentru prestația sa), „Fata dispărută/ Gone Girl”, de David Fincher, „American Sniper”, de Clint Eastwood, și „Foxcatcher”, cu Steve Carell și Mark Ruffalo, au la rândul lor șanse bune pentru a se regăsi printre peliculele nominalizate.

Înprivința actorilor, Michael Keaton, protagonistul din „Birdman”, este unul dintre favoriți, alături de Eddie Redmayne, actorul principal din „The Theory of Everything”. Înceea ce le privește pe actrițe, Julianne Moore, nominalizatădeja de patru ori la Oscar, ar putea câștiga în sfârșit acest trofeu pentru rolul din „Still Allice”. La rândul ei, Reese Whiterspoon ar putea câștiga o nouăstatuetăpentru rolul din „Wild”, dupăOscarul câștigat în urmăcu nouăani pentru filmul „Walk the Line – Povestea lui Johnny Cash”.

Potrivit Goldderby.com, actrița francezăMarion Cotillard, deja premiatăcu Oscar în 2008, pentru rolul din „La Vie en Rose”, are încăo micășansăde a se regăsi în rândul celor mai bune cinci actrițe, grație evoluției sale din filmul „Deux jours une nuit” al fraților Luc și Jean-Pierre Dardenne.

Meryl Streep, care a câștigat deja trei Oscaruri și deține recordul de 18 nominalizări, ar putea săîși completeze panoplia de trofee cu încăun premiu în acest an, pentru performanța sa din comedia muzicalăfantastică”Îninima pădurii/ Into the Woods”, produsăde studiourile Disney.

Înprivința filmelor de animație, producțiile franceze „Jack et la mécanique du coeur” și „Minuscule: la vallée des fourmis perdues” au șanse reale, însăvor avea parte de câțiva rivali de calibru, precum „Boxtroli/ The Boxtrolls”, „Cum săîți dresezi dragonul 2/ How to Train Your Dragon 2”, „Marea aventurăLego/ The Lego Movie” și „Cei 6 super eroi/ Big Hero 6”.

Anul trecut, lungmetrajul „12 ani de sclavie/ 12 Years a Slave”, regizat de cineastul britanic Steve McQueen, a câștigat Oscarul pentru cel mai bun film, o statuetăconsideratăun fel de „Graal al industriei cinematografice”.

Mexicanul Alfonso Cuaron a câștigat Oscarul pentru cel mai bun regizor cu filmul „Gravity 3D: Misiune în spațiu/ Gravity”. Cineastul mexican va prezenta conferința prin care vor fi anunțate nominalizările la Oscar, joi, alături de actorul Chris Pine și de J.J. Abrams, regizorul următorului film din franciza „Războiul stelelor”.

Cea de-a 87-a galăde decernare a premiilor Oscar, un eveniment care va încheia sezonul trofeelor cinematografice de la Hollywood, va avea loc pe 22 februarie.

Comments

comments

About the Author