Peste 200 DE TONE de CARNE oprite de la vânzare! Aripi de pui expirate din noiembrie 2013, găsite într-un depozit

Posted on mart. 12 2014 - 7:20pm by petre

Aproape 230 de tone de carne și produse din carne, între care și marfăexpiratădin noiembrie 2013, au fost retrase în urma controalelor făcute miercuri de inspectorii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), a anunțat șeful interimar al instituției, Marius Dunca.
Carne stricata
Potrivit lui Dunca, 129 de tone au fost retrase definitiv, iar alte 100 au fost oprite temporar de la comercializare, în urma controalelor la depozite din București și din județele Iași, Bistrița-Năsăud și Cluj.

Măsurile au fost dispuse dupăce au fost constatate probleme între care calitatea neconformăa mărfii, ambalajele deteriorate și lipsa documentelor de proveniență.

La un depozit din Iași, de pildă, au fost găsite 13,6 tone de aripi de pui expirate din noiembrie 2013, a precizat șeful ANPC.

Au mai fost retrase cantități de pulpe și pipote de pui, macrou, creier de porc, tobă, cârnați și burtăde vită.

Înurma acestor controale, inspectorii ANPC au dat amenzi în cuantum de 71.500 lei.

Marius Dunca a precizat că, de joi, vor fi controlate supermaketurile din toatățara.

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizatăși Terorism (DIICOT) – Structura Centralăau făcut, miercuri, 102 percheziții domiciliare în 18 județe, în cadrul unor acțiuni vizând destructurarea a douăgrupuri infracționale organizate formate din 80 de persoane, specializate în infracțiuni de evaziune fiscală, spălare de bani, punere în circulație de produse alterate și trafic de influență, informeazăinstituția, într-un comunicat de presă.

Prejudiciul produs de membrii celor douăgrupări a fost estimat la peste 15 milioane de euro.

Cei 80 de suspecți vor fi audiați la sediul DIICOT – Structura Centrală, anchetatorii urmând săstabileascăce măsuri vor fi luate în cazul acestora.

Potrivit anchetatorilor, membrii grupărilor infracționale organizate, structurate pe mai multe paliere, ar fi achiziționat, prin intermediul unor societăți comerciale din România, carne și ouădin Olanda, Polonia, Marea Britanie, Germania, fărăsăplăteascăTVA, conform prevederilor legale, operațiunile reale fiind evidențiate în actele contabile. Ulterior, marfa ar fi fost vândutăcătre beneficiarul final, prin adăugarea TVA.

„Dupăachiziționarea realăa mărfurilor din alte state UE, membrii grupării înregistrau livrări fictive către firme «fantomă» din alte state comunitare – coordonate de către exponenții palierului extern, neidentificați, pânăîn prezent. Marfa din România era livratăscriptic în Bulgaria, Ungaria sau Cipru, pentru neîncărcarea societăților românești cu TVA de plată, marfa fiind, în fapt, vândutăpe piața româneascăfărăînregistrarea în documentele contabile – «la negru»”, a precizat DIICOT.

De asemenea, susțin procurorii, existăsuspiciunea cărețeaua achiziționa marfă, fărăplata TVA, din Olanda, Polonia, Marea Britanie și Germania, direct prin firme „fantomă” ale rețelei și apoi o vinde pe piața internă, „la negru”, la un preț apropiat de valoarea cu TVA, însămult sub prețul pieței, „fapt ce reprezintăconcurențăneloialăîn raport cu societățile comerciale ce deruleazăacelași tip de activitate însăfărăîncălcarea prevederilor legale”.

O altămodalitate de acțiune a rețelei presupunea livrarea, de către marii producători de pe piața de carne din România, de marfăcătre societăți comerciale din Bulgaria și Ungaria, de unde marsa se întorcea în România, prin societăți de tip „paravan”, care ulterior erau abandonate, iar produsele erau vândute pe piața internăfărăînregistrarea tranzacțiilor în documentele contabile, potrivit DIICOT.

„Aceastămodalitate de acțiune presupunea concursul direct al producătorilor autohtoni de carne și produse de origine animalăla activitățile ilicite derulate de gruparea în cauză”, au precizat procurorii.

Anchetatorii mai aratăcă, în derularea activităților ilegale, membrii rețelei ar fi folosit mai multe firme deținute în mod direct sau prin interpuși, „asupra cărora decideau când și cum vor fi implicate în cadrul fiecărui circuit financiar ilicit, cantitățile și prețul pe fiecare partidăde marfătranzacționată, întocmeau sau dispuneau întocmirea de documente fictive prin care săjustifice circulația mărfurilor și ordonau plățile”.

„Activitățile ilegale cu privire la care existăsuspiciunea implicării grupării impun înregistrări de achiziții/livrări de bunuri ori servicii fictive și neînregistrarea unor tranzacții în actele contabile ale societăților controlate și plăți pentru astfel de operațiuni, cu scopul de a scoate sume de bani din gestiunea firmelor cu o altădestinație decât cea declarată, pentru a diminua baza impozabilăori pentru a șterge urmele unor tranzacții frauduloase, vânzări sub prețul de achiziție, distrugerea unor documente în baza cărora au circulat mărfurile și altele similare”, potrivit DIICOT.

Anchetatorii susțin căexistăsuspiciuni de punere în circulație de produse alterate, care erau trimise către abatoare pentru a fi procesate și amestecate cu alte produse ce erau ulterior puse în consum.

De asemenea, produse de carne alterate ar fi fost trimise unei firme de catering aparținând soției unui dintre membrii grupării, pentru a fi preparate și oferite spre consum.

DIICOT susține căactivitățile infracționale au fost sprijinite și de angajați de la Autoritatea Naționalăpentru Protecția Consumatorilor, precum și de lucrători din cadrul Poliției de Frontieră.

Anchetatorii au institut măsuri asiguratori, în vederea recuperării prejudiciului.

Perchezițiile au fost făcute de procurorii DIICOT, împreunăcu ofițeri de poliție judiciarăde la Direcția de Combatere a Criminalității Organizate și Direcția GeneralăAnticorupție, cu sprijinul Jandarmeriei Române, al ANAF – Direcția GeneralăAntifraudăFiscală, al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor și al Autorității Naționale Sanitare Veterinarăși pentru Siguranța Alimentelor. Suportul de specialitate a fost asigurat de Serviciul Român de Informații.

Comments

comments

About the Author