Paștele, indiferent de data la care este sărbătorit, reprezintăcea mai mare sărbătoare a creștinilor. Doi ani la rând, în 2010 si 2011, Paștele a fost sărbatorit în aceeasi zi de toți creștinii – ortodocși, catolici, greco-catolici, evanghelici și reformați, dar și de cei din cultele neoprotestante, la fel cu se îmtâmplăacum, în anul Domnului 2014.
Numele sărbătorii vine de la cuvântul „pesah” al vechilor iudei, care înseamnă”trecere”. Mai întâi, cuvântul a desemnat trecerea sau aducerea lumii de către Dumnezeu dintru neființăîntru ființă, iar apoi, trecerea poporului israelian, scăpat de la moarte prin sângele mielului pascal, din robia egipteanăla libertatea deplină.
Dacămielul pascal a prefigurat, încăde atunci, sacrificiul și jertfa de pe cruce a Mântuitorului Isus Cristos, sărbătoarea de Paște a continuat săreprezinte, pentru fiecare creștin în parte, o trecere, atât de la moarte la viațăcât și de la robia păcatelor la starea de libertate a fiilor lui Dumnezeu, de la rău la bine.
Modul sărbătoririi Paștelui a fost diferit de-a lungul timpului, dar, în esență, s-a păstrat ca în primele veacuri. Pentru creștinii primelor secole, ÃŽnvierea Domnului era cel mai mare eveniment din istoria mântuirii, care stăla temelia Bisericii creștine. Noaptea de Paște era petrecutăîn biserici, cu priveghi și rugăciuni.