Parlamentul European a adoptat reglementări privind salariul minim în UE – cât vor câștiga în plus românii

Posted on sept. 14 2022 - 9:53pm by petre

Parlamentul European (PE) a adoptat miercuri reglementări care prevăd salarii minime în Uniunea Europeană (UE), care urmează ”să garanteze un nivel de trai decent” muncitorilor, relatează AFP.

 

Cât vor câștiga în plus românii

Eurodeputatul REPER Dragoş Pîslaru susţine că directiva privind salariul minim european, care va fi adoptată miercuri de Parlamentul European, ar trebui să aducă o creştere de peste 500 de lei unui angajat cu salariu minim din România.

”Salariul minim statuează un principiu destul de clar: dacă munceşti, ar trebui să ai suficienţi bani ca să ai un trai decent. Prin urmare, salariul minim european e acel salariu care să-ţi ajungă să nu mori de foame. Deci trecem de la o decizie arbitrară, în care politicienii spun că mai dau 100 de lei, la un sistem automat. În România, avem aproape 2 milioane de oameni care trăiesc din salariul minim şi abia îşi duc viaţa de la o lună la alta. E important să ştie că dacă va exista inflaţie, deci va fi afectată puterea de cumpărare, datorită directivei europene, salariul minim va creşte cu rata inflaţiei. Iar dacă va exista creştere economică, de asemenea, salariul minim va creşte”, a declarat, pentru News.ro, Dragoş Pîslaru, negociatorul din partea Parlamentului European pe directiva privind salariul minim.

 

Nivelul salariului minim diferă foarte mult de la o ţară la alta, iar cele mai mari se înregistrează în Luxemburg, Irlanda şi Germania, iar cele mai mici în Bulgaria, Letonia şi Estonia.

Comments

comments

About the Author