Parisul și alte 15 departamente intră în lockdown o lună de zile

Posted on mart. 18 2021 - 9:53pm by petre

Guvernul francez a anunţat joi un nou lockdown de patru săptămâni, începând de vineri, pentru 16 departamente franceze, între care capitala Paris şi regiunea sa.

 

Măsura a fost luată din cauza extinderii pandemiei de COVID-19 în ţară şi al cărei bilanţ se apropie de 100.000 de morţi, relatează AFP.

“Noi măsuri masive de combatere masivă a epidemiei vor fi aplicate începând de vineri, la miezul nopţii, pentru patru săptămâni”, a declarat premierul Jean Castex, într-o conferinţă de presă, precizând totuşi că şcolile vor rămâne deschise.

Și Germania a raportat joi cel mai mare număr de infectări din ultimele două luni, iar incidența a trecut de 90 de cazuri la suta de mii de locuitori. Europa va atinge imunitatea colectivă la sfârșitul verii, promite comisarul european pentru piața internă.

Coronavirusul se răspândeşte necontrolat în Paris și departamentele din jurul capitalei. Secţiile de terapie intensivă ale spitalelor sunt pline, în condițiile în care incidenţa a trecut de 400 de cazuri la 100.000 de locuitori.

 

Emmanuel Macron: „Acum trecem prin cele mai dure săptămâni ale acestei pandemii. Știm asta. Dar măcar acum avem perspectiva salvării prin vaccinare, avem un orizont. Și doar toți împreună, că europeni, vom reuși asta. ”

Potrivit președintelui francez, situația va continua să se înrăutățească, o ameliorare fiind așteptată abia către sfârșitul lunii aprilie, când vor fi disponibile mai multe doze de vaccin. În prezent, Franța are peste 4200 de pacienți COVID la terapie intensivă, mai bine de un sfert în regiunea pariziană.

Și Germania a anunțat joi peste 17.500 de teste pozitive, cu 4 mii mai multe decât miercuri. Dacă situația se menține, guvernul federal va reinstitui restricțiile severe pe care tocmai începuse să le relaxeze.

În Polonia, ministrul Sănătății a raportat joi 27.300 de cazuri noi, un record de la izbucnirea pandemiei pentru această țară.

Wojciech Barg, medic: „Acest val este mult mai dur decât cel din toamnă. Pacienții ajung mult mai repede și în formă mai severă la dificultăți de respirație. Și necesită îngrijiri mai serioase. Al doilea aspect pe care l-aș sublinia este că pacienții sunt mai tineri. Asta e și o dovadă indirectă a eficienței vaccinării. Pe de altă parte, se dovedește că virusul este mai contagios decât înainte.”

Guvernul de la Varșovia a decis să impună din nou carantină națională începând de sâmbăta noaptea.

Thierry Breton, comisar european: „În Europa vom atinge imunitatea colectivă la sfârșitul verii, vă pot confirma asta, e lucru sigur. Ca urmare a demersurilor intrerprinse, până la sfârșitul anului, Europa va avea capacitatea de a produce 2-3 miliarde de doze de vaccin pe an. Vom fi poate continentul fruntaș, în materie de capacitate de producție.”

 

Până atunci însă, țările europene se văd nevoite să străbată din nou infernul unei faze acute a pandemiei ucigașe.

Comments

comments

About the Author