Pantofi marca Guban anii ‘70 – Exponatul lunii iunie la Muzeul Banatului

Posted on iun. 3 2022 - 8:01pm by petre
EXPONATUL LUNII IUNIE la Muzeul Național al Banatului din Timișoara
Pantofi marca Guban anii ‘70
Datare: anii 1970, Fabrica Guban Timișoara
Muzeul Național al Banatului, Compartimentul de Arte Vizuale
Nr. inv: 374.5; 374.3; 375
Donație: Prof. dr. Pia Brînzeu din anul 2020
Pantofii sunt realizați la comadă din piele naturală și au aparținut doamnneni prof. dr. Pia Brînzeu, eseist și critic literar, profesor la catedra de engleză a Facultății de Filologie, Universitatea din Timișoara și prorector al Universității de Vest din Timișoara.
Străbunicul donatoarei a fost dr. Karl Diel, strălucit chirurg din Jimbolia. El s-a căsătorit cu fiica medicului Curții Imperiale de la Viena, Aloysia Cecilia Katharina Gombocz Bayer de Rogacz și a avut trei copii. Primul născut a fost Ludwig Diel, un medic cunoscut în Banat, care s-a căsătorit cu Aneta (Netti) Huberta Antonia Schirmer din Innsbruck (Austria), fiica acestora, Carla Ludovica Aneta, devenind soția marelui academician dr. Pius Brînzeu.
„14 mai 2013. Mă hotărăsc să fac ordine în ultimul dulap rămas neatins după moartea bunicii, întâmplată acum trei decenii și jumătate. Dorința de igienizare, presiunea modernității, mai exact a consumerismului postmodern, care cere tot mai mult loc pentru obiectele aduse acasă după un shopping reușit, precum și nevoia de loc pentru generațiile tinere, mă face să renunț la plăcerea mea, asemănătoare cu cea a bunicii, de a stoca lucruri vechi și nefolositoare, dar greu de aruncat. E vorba de cinci rafturi îndesate cu obiecte păstrate începând cu anii treizeci ai secolului trecut (…) Desigur, amintirea sa va rămâne cu mine atâta timp cât voi trăi, dar atmosfera din dulap s-a pierdut pentru totdeauna. Bunica a murit a doua oară.” – fragment din Pia Brînzeu, Jurnal de familei (manuscris)
Sophia Loren, Gina Lollobrigida, Tudor Arghezi, Gheorghe Gheorghiu – Dej și Elena Ceaușescu au purtat pantofi Guban.
Fabrica de pantofi Guban își are rădăcinile în Timișoara în anul 1935, când Blaziu Guban (1908 – 1978) concepe revoluționara cremă de ghete Guban, iar prima pereche de pantofi a ieșit pe poarta fabricii în anul 1959. În timp, datorită calității, confortului, eleganței și a modelelor deosebite, fabrica a ajuns celebră și peste hotare.

Comments

comments

About the Author