Condițiile climatice din ultimul timp au favorizat apariția și dezvoltarea unor dăunători și boli la plantele (arbori și arbuști ornamentali) din parcuri și scuaruri. Acest lucru s-a constatat din numeroasele monitorizări efectuate pe raza municipiului Timișoara.
Astfel, conform ultimei monitorizări fitosanitare efectuatăîn perioada 06-10 ianuarie 2014, în parcurile Alpinet, Catedralei, Central, Copiilor, Justiției, Rozelor, Uzinei și Pârvan s-a constatat o infestare cu păduche lânos pe ramurile de dud ornamental, pin și măr ornamental, păduche țestos la pin, arsuri bacteriene la pin, făinarea la stejar, rugina trandafirului, erimoza nucului, pătări foliale la prunul ornamental, înroșirea și căderea acelor de pin și pătarea frunzelor de trandafir. Toți agenții patogeni bacterieni, micotici sau insectele defoliatoare pot cauza pierderi importante ale vegetației existente și pot duce pânăla uscarea completăa arborilor și arbuștilor ornamentali, rezultând un aspect inestetic pentru zonele afectate.
Pentru evitarea unor aspecte neplăcute pentru cadrul natural al municipiului, Primăria Timișoara își propune efectuarea, în perioada următoare, unor tratamente fitosanitre în zonele monitorizate. Aplicarea de tratamente în perioada de iarnăse efectueazăîn așa zisele „ferestre calde„, adicăîn perioadele sau zilele în care riscul de îngheț este minim, iar temperatura este în jur de 100C – 120C. Tratamentele se vor aplica ciclic, în prima etapăpentru combaterea fungilor apoi, în a doua etapă, pentru combaterea insectelor și acarienilor, iar în a treia etapăpentru combaterea apariției făinării sau a ruginii la plante.
Substanțele folosite și schema de combatere integratăurmărește reducerea rezervei biologice a microorganismelor patogene și de dăunători, înlocuirea pesticidelor toxice chimice cu cele biologice, incluse în grupele de produse recomandate: insecticide bacteriene, insecticide virale, insecto-acaricide, insecticide biologice.