Orașul premierelor! Timișoara, de la prima centrală telefonică de pe actualul teritoriu românesc, la peste 300.000 de numere

Posted on Noi 24 2015 - 2:00am by petre

Campion al premierelor, Timișoara a fost, în special în anii revoluției industriale, unul dintre cele mai progresiste orașe, nu doar în Europa de Est, în Imperiul habsburgilor, ci chiar pe plan continental.telephone

În decurs de un secol și jumătate, orașul se transformă spectaculos și reușește să adopte și să implementeze cu o viteză greu de înțeles azi cele mai noi descoperiri, invenții și inovații de pe plan mondial, unele în premieră, altele la foarte scurt timp de la apariția lor în Anglia, Germania, sau în Statele Unite.telephone1896

Așa s-a întâmplat și în domeniul comunicațiilor, unde Timișoara înregistrează cel puțin o premieră pentru actualul teritoriu românesc. Dacă despre introducerea primei linii de telegraf care conecta Viena de Timișoara și de Sibiu în 1853 nu putem spune că aparține exclusiv Timișoarei,  nu același lucru se întâmplă în cazul telefoniei.Telephone1

Timișoara a fost primul oraș de pe actualul teritoriu românesc unde s-a introdus un sistem de telefonie urbană.

Pe plan mondial, se consideră că prima convorbire telefonică inteligibilă s-a consumat în primăvara anului 1876 la Boston, atunci când Alexander Graham Bell i-a telefonat asistentului său, care se găsea într-o altă încăpere, spunându-i: “Domnule Watson, vino aici, vreau să te văd!” și, firește, Watson a înțeles.

În 1877, la doar un an de la această convorbire epocală și după perfecționarea patentului lui Bell, la București avea loc o demostrație cu ”telegraful vorbitor” realizată de firma Teirich & Leopolder între două aparate aflate la o distanţă de 100 m între ele. Telephonie

Vor trece patru ani până când la București se vor da în folosință primele linii telefonice pemanente, între magazinul şi tipografia “Sosec”, iar în anul următor, între Poșta centrală şi Ministerul de Interne.

La Timișoara, însă, din 1879 începe realizarea primei rețete de telefonie urbană de către firma unui anume Ignatius Leyritz, centrala telefonică fiind dată în folosință în 1881, la câteva luni după centralele de la Budapesta și Viena, cu un număr inițial de… 52 de abonați, probabil toți din cartierul Iosefin, acolo unde se găsea și primul terminal al telegrafului.

Pe atunci, sistemul telefonic implica o dublă alimentare electrică, adică o baterie locală la abonat și o baterie la centrală, iar legăturile erau făcute manual de către un centralist. Practic abonatul declanșa releul soneriei, i se răspundea de către centralist și cerea legătura cu abonatul pe care îl căuta. Centralista realiza comutarea, adică conectarea celor doi abonați, chemător și chemat.

Mai târziu au apărut centralele automate, sistem care permitea abonaților dintr-o anumită zonă, conectați la aceeași centrală, să se contacteze automat unul pe altul prin formarea unui număr de apel.

La Timișoara, prima centrală automată a fost pusă în folosință în anii 1936-37, după ce compania Standard Electrica România, constituită în 1930 pentru producerea la București de terminale telefonice, a început să construiască centralele automate electro-mecanice Rotary 7D, cu tehnologie americană.

În anii 60, România achiziționează un patent belgian pentru producția unui nou tip de centrale telefonice, în sistem crossbar, numite Pentaconta, care vor funcționa și în regim de centrale interurbane și de comutație internațională.

Anii au trecut și, azi, de la cei 52 de abonați tefefonici de a sfârșitul secolului 19, Timișoara are peste 300.000 de numere de telefonie mobil și fixă.

Comments

comments

About the Author