Nu vă mai bateți joc de BAȘTAN! Tu știi de unde vine numele?

Posted on Aug 11 2015 - 6:49pm by petre

Una dintre multele aiureli izvorâte din subcultura media a ultimilor ani este și botezarea țiganilor miliardari și a altor îmbogățiți peste nopțile democrației românești cu supranumele de ”baștani”.Grigore-Bastan

Deși termenul de ”baștan”, cu sensul de persoană situată pe o treaptă superioară a ierarhiei de grup sau socială, caracterizată prin putere și/sau abilități speciale, se află în peisajul argotic românesc încă de la mijlocul secolului trecut, atribuirea sa țiganilor și unor așa ziși ”baroni” mai mult sau mai puțini locali s-a făcut în presa de început a anilor 90 ca sinonim al mahărului, ex-comunist și proaspăt, pe atunci, capitalist.

Ulterior termenul a fost atribuit de media cu precădere țiganilor bogați din Timișoara, așa numiții ”țigani de catifea.”

Foarte cunoscut până în 1989, în jargon și în argou, termenul de ”baștan” s-a consacrat în armată, în rândul militarilor în termen, fiind moștenit în bagajul de termeni specifici de generație după generație de soldați, alături de termene ca ”hai libi” – adică hai eliberare -, ”AMR” – adică au mai rămas, cu referire la numărarea zilelor rămase până la eliberare -, ”diribau” – adică arma de geniu sau sarcinile unde se muncea cu lopata în mână – și altele asemenea.

Astfel, până la pervertirea sensului de către presă, ”bașțan” avea un sens pozitiv, fiind atribuit de obicei unor indivizi care dobândiseră, pe merit, o poziție ierarhică superioară și care erau apreciați și respectați pentru merite și calități deosebite.

Originea termenului o găsim așadar tot în armata română, acolo unde numele unui ofițer s-a transformat în legendă.

Ofițerul se numea Grigore Baștan, iar faptele sale, atât în război, dar mai ales după, i-au adus o notorietate fără precedent în Armata Română, generalul fiind dat exemplu vreme de ani de zile în fiecare unitate militară românească, astfel că, încet, militarii au început să-i folosească numele ca adjectiv, pentru a desemna performanța.

Născut în 1922, Grigore Baștan a fost comandantul primului batalion de parașutiști ai Armate Regale și apoi  președinte al Comisiei Centrale de Parașutism din România.

Inventator și deținător de record național, Grigore Baștan a fost primul general parașutist al României. Generalul-maior Grigore Baștan a îndeplinit funcțiile de comandant al Trupelor de Parașutiști și locțiitor pentru Parașutiști al Comandantului Aviației Militare.

A făcut parte din prima promoție de parașutiști ai României înființată în timpul celui de-al doilea război mondial la ordinul generalului Ion Antonescu. A participat la eliberarea de sub ocupație nazistă a aeroportului Băneasa și a zonei de nord a Bucureștiului.
A inventat parașutele BG7M (parașuta principală Baștan Grigore 7 Militară) și BG3M (parașuta de rezervă Baștan Grigore 3 Militară) care se află în dotarea trupelor de parașutiști din România.
La 20 august 1970 a stabilit recordul național de parașutare de la 10.000 de metri, cu o cădere liberă de aproximativ 7.000 de metri. Recordul, rămas nedoborât, a fost realizat utilizând cele două modele de parașute gândite și proiectate el – BG7M și BG3M.  (sursa: Wikipedia)

Comments

comments

About the Author