Ne vom topi! Începe CANICULA

Posted on iul. 18 2022 - 5:51pm by petre

Canicula va cuprinde întreaga ţară pe parcursul următoarelor două săptămâni, cu valori termice maxime ce vor ajunge uşor la 38 de grade Celsius, în timp ce ploile vor fi foarte rare şi se vor semnala doar pe arii restrânse, arată prognoza Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), valabilă pentru intervalul 18 – 31 iulie.

 

În Banat, intervalul va debuta cu valori termice apropiate de cele climatologic specifice, respectiv maxime în general de 28 – 30 de grade şi minime de 12 – 14 grade. Din 20 iulie, vremea se va încălzi semnificativ, iar pentru perioada 21 – 24 iulie este estimată o intensificare a valului de căldură şi accentuarea disconfortului termic, cu maxime termice ce vor tinde spre o medie de 37 – 38 de grade. Pentru ultima săptămână a lunii iulie sunt estimate temperaturi maxime, în medie de 34 – 36 de grade. Media temperaturilor minime în această perioadă va fi de 17 – 19 grade. Regimul pluviometric va fi deficitar pe tot parcursul celor două săptămâni. Ploi de scurtă durată pe arii restrânse sunt posibile după 24 iulie.

În Crişana, intervalul va debuta cu valori termice diurne de 27 – 29 de grade, iar nopţile vor fi relativ răcoroase (10 – 12 grade, în medie). De miercuri, 20 iulie, vremea se va încălzi semnificativ şi pentru perioada 21 – 24 iulie este estimată o intensificare a valului de căldură şi accentuarea disconfortului termic, cu maxime termice ce vor tinde spre o medie de 36 – 37 de grade. Pentru ultima săptămână a lunii iulie sunt estimate temperaturi maxime, în jurul a 34 de grade. Media temperaturilor minime va fi de 16 – 18 grade. Toată perioada va fi caracterizată de deficit pluviometric, iar ploi de scurtă durată pe arii restrânse sunt posibile după 24 iulie.

 

În Transilvania, intervalul va debuta cu valori termice diurne apropiate de cele climatologic specifice, respectiv 26 – 28 de grade, iar nopţile vor fi răcoroase, cu 8 – 10 grade. Vremea se va încălzi semnificativ din 20 iulie, iar până la finalul lunii media regională a temperaturilor maxime va fi de 32 – 34 de grade, cele mai ridicate valori fiind estimate pentru 21 şi 24 iulie, în timp ce minimele vor fi în general de 13 – 15 grade. În prima săptămână nu sunt prognozate ploi, dar pentru perioada 25 – 31 iulie creşte uşor probabilitatea pentru ploi locale.

În Maramureş, în primele două zile ale intervalului de prognoză, se vor înregistra valori termice diurne apropiate de normalul climatologic, respectiv 26 – 29 de grade, însă nopţile vor fi răcoroase, cu minime în general sub 10 grade. Din data de 20 iulie, temperaturile vor creşte semnificativ şi, cu mici oscilaţii, până la finalul lunii va predomina vremea călduroasă, chiar caniculară în anumite zile la câmpie. Media regională a temperaturilor maxime va fi de 32 – 34 de grade, iar a celor minime de 15 – 17 grade. Până pe 22 iulie nu sunt prognozate ploi, dar ulterior va creşte această probabilitate, îndeosebi în a doua săptămână.

Comments

comments

About the Author