Modul de parcare la Timișoara, schimbat radical de la 1 martie – totul despre noul TimPark – zone, tarife, abonamente

Posted on ian. 26 2022 - 9:23pm by petre

Noul regulament de funcționare a sistemului de parcare Timpark a fost aprobat de consilierii locali și va intra în vigoare începând cu 1 martie 2022.

Parcările din Timișoara sunt împărțite în patru zone cu tarife distincte și 33 de subzone rezidențiale.

Liniile de diferite culori de pe hartă indică locurile de parcare cu caracter special. În Zona Verde sunt străzile cu parcare cu tarif progresiv, în celelalte zone sunt străzile cu locuri de parcare cu uz rezidențial.

Noul regulament pentru administrarea parcărilor publice din Timișoara oferă 10 tipuri de abonamente. Cel mai scump tip de abonament este cel „Combinat pentru Zonele I + II + III”, care oferă posibilitatea de a parca în întreg orașul, cu excepția zonei centrale, și are un preț de 2,59 lei/zi (respectiv 72 lei/lună sau 777 lei/an).

În zona centrală – zona 0 sau zona verde – nu se vor mai emite abonamente. În această zonă se va parca doar la oră, iar costul parcării va crește progresiv, după cum urmează: de la 4 lei pentru prima oră și până la 7 lei începând cu a patra oră de staționare, dacă alegeți să folosiți vouchere sau card bancar; dacă plătiți prin SMS, tarifele vor începe de la 0,75 euro în prima oră și vor ajunge la 1.31 euro începând cu a patra oră. Tarifele sunt valabile de luni până duminică între orele 8 și 20. Între 20 și 8, parcarea este gratuită.

În ceea ce privește opțiunea de a parca în zonele rezidențiale care fac parte din sistemul TimPark, cei care fac dovada că locuiesc în interiorul perimetrului de aplicare a sistemului de taxare, vor avea la dispoziție abonamente pentru rezidenți, cu un singur autovehicul/persoană. Pentru ca cei care cumpără abonamentul „Rezident” să găsească un loc de parcare/staționare cât mai aproape de casă, zonele tarifare sunt împărțite pe trei categorii: roșie (I), galbenă (II), și albastră (III) în subzone tarifare. Litera de început a subzonei definește zona tarifară. Spre exemplu, litera R din denumirea subzonei semnifică că acea subzonă se regăsește în zona roșie.

Metodele de plată vor rămâne aceleași – Bip, SMS, Aplicația TPark, abonamente fizice și vouchere, tarifele variind în funcție de zonă și timpul staționării. Dacă doriți să achitați prin vouchere sau card bancar, în zona verde (0) veți fi taxat cu 4 lei/oră, în zona roșie (I) cu 2 lei/oră, cu 1.5 lei/oră în zona galbenă (II), iar în zona albastră (III) cu 1 leu/oră. Dacă doriți să achitați prin SMS, tarifele vor varia între 0,25 euro (zona albastră) și 0,75 euro (zona verde).

Cei care parchează fără să plătească riscă să fie amendați cu 180 de lei. La trei amenzi neplătite se vor bloca roțile.

Tarifele vor fi actualizate anual, având ca index inflația. Ultima actualizare a tarifelor a fost făcută în 2012. Noul regulament intră în vigoare din 1 martie 2022.

Comments

comments

About the Author