MISTERELE ORAȘULUI! Știați că la Timișoara există ”Casa turcească”, învăluită de legende despre tuneluri secrete, haremuri și pașale? VIDEO – FOTO

Posted on Oct 24 2014 - 1:20am by petre

Despre Demeșvar, sau Dimeșvar, adică despre Timișoara otomană se vorbește foarte puțin, poate și pentru că pe teritoriul actualului oraș nu mai există, la suprafață, construcții din perioada de 164 de ani de dominație a Sublimului Stat Otoman, Devlet-i Aliye-i Osmaniye.

 Casa Turceasca 2

Despre înfloritorul  oraș cetate otoman Demeșvar avem descrieri suficient de amănunțite din surse diferite, în primul rând rapoartele birocratice ale funcționarilor imperiali, descrierile lui Evlya Celebi, cea a lui Henrik Ottendorf și din alte variate surse, multe studiate și sintetizate de istorici precum Ioan Hațegan.

Casa Turceasca 1

Spre deosebire de alte orașe din regiune, care la rândul lor au fost aproape 200 de ani sub dominația semilunei, unde se mai păstrează clădiri și monumente din perioada otomanilor, ca marea moschee a pașei Qasim din Pecs, băile turcești și mormântul lui Gul Baba din Budapesta, minaretul din Eger, moscheele și geamiile din Serbia șamd, la Timișoara toate cele 8 (9) moschei, sutele de clădiri administrative și rezidențiale, edificiile de for public au fost dărâmate în primele decenii ce au urmat toamnei anului 1716, când garnizoana otomană a capitulat în fața armatelor habsburge, conduse de prințul  Eugeniu de Savoia.

Casa Turceasca 3

Construirea fortificații bastionare de secol 18 și sistematizarea urbană a cetății după reguli moderne de către noi ocupanți au condus la dispariția oricărei urme a vechiului oraș turcesc.

Sau, poate că nu…. O legendă urbană, cunoscută, culmea, ma mult de turiștii care vizitează Timișoara și mai puțin de timișoreni, învăluie în mister o căsuță ascunsă într-o curte din zona cartierul Elisabetin (Elisabethstadt), pe vremuri la extremitatea sudică a cetății.

”Casa Turcească”

Clădirea se numește ”Casa Turcească” și este parte zonei care până la 1716 ar fi fost o mahala a cetății turcești, devenită după 1716 Maierele Vechi. Hărțile austriece din perioada de început a Timișoarei habsburge indică că în actualul cartier Elisabetin, până în la mijlocul secolului 18 nu existau decât patru parcele cu edificii, printre care Capela Rosalia, Cambiatura poștei și ”Casa Turcească”. Dintre aceste construcți, azi mai există doar ultima.

La 1746, casa aparținea unui ofițer inginer în armata austriacă, Kaspar Dissel, un personaj care avea să joace un rol important în construirea Timișoarei de azi, iar între anii 1759-1763, a aparținut călugărilor misericordieni.

Kaspar Dissel este inginerul care, la 14 martie 1736, a prezentat administrației militare a cetății Timișoarei trei variante constructive pentru viitoarea biserică romano-catolică, actualul Dom baroc al orașului. Dissel a lucrat și la edificarea fortificațiilor bastionare, dar și la ridicarea Bisericii Misericordienilor.

Tot Dissel este cel care a coordonat direct prima perioadă a construcțiilor la Dom, între 1736-1750.

Revenind la ”Casa Turcească”, legendele spun că ar fi găzduit un harem și ar fi aparținut inițial unui pașă turc și că din pivnița construcției ar porni două tuneluri, unul până în actualul cartier Cetate, altul până în zona cetății Patrovaradinului.

Până în 1989, mai mulți ”curioși” au dat târcoale casei, în căutarea comorilor pașei, dar o adevărată cercetare a fost făcută în jurul anului 1990 de arhitectul Vasile Oprișan, care a și publicat considerațiile sale în legătură cu misterioasa clădire. Potrivit arhitectului Oprișan, bănuielile potrivit cărora unul sau cele două niveluri superioare, parterul și etajul, ar fi fost ridicate în perioada austriacă peste nivelul pivniței boltite turcești, nu se confirmă. Vasile Oprișan susține în considerațiile sale că pivnița și primul nivel constituie un tot și opinează că ar fi putut fi construite cu tehnici și materiale (cărămidă) specifice perioadei austriece a orașului. Cu toate acestea, surse variate prezintă casa ca fiind construită în secolele 16-17, ceea ce, în opinia specialiștilor, ar fi o eroare, așa cum, eronat, ar purta numele de ”turcească”.

Totuși, există multe voci care spun că această casă nu seamănă cu nicio construcție austriacă din Timișoara, ba mai mult, este construită în stil oriental.

Actualii proprietari ai casei (de după 1989) povestesc că în anii 1990, când au făcut lucrări de reabilitare, au găsit în pod gaura unui obuz care ar fi lovit acoperișul probabil timpul bombardamentului maghiar din 1849, sau, ulterior, în una dintre cele două conflagrații mondiale.

Cât despre legendele privind tunelurile secrete, oamenii ridică din umeri amuzați, spunând că sunt doar…. legende.

Legende care, însă, circulă și cresc atractivitatea unui oraș cu o istorie milenară, așa cum este Timișoara.

Ah. Am uitat să vă spunem unde se află ”Casa Turcească”. Cum unde, pe strada Evlya Celebi. Oare e o întâmplare?

 

Comments

comments

About the Author