Misia si-a cantat cu bucurie tristetea la Timisoara

Posted on sept. 12 2010 - 8:44am by petre

Galerie foto!

Publicul stie sa asculte, iar Timisoara este diferita. Acestea sunt concluziile cu care cei doi mari artisti care au concertat sambata la Festivalul Plai au ramas in urma recitalurilor. Ara Dinkjian si Misia au sustinut doua concerte de exceptie la Muzeul Satului Banatean. Cea de-a doua zi a Festivalului Plai a insemnat pentru timisoreni cu totul altceva. Poate pentru unii un nou gen muzical, poate pentru altii amintiri, melodiile interpretate de cei care au urcat pe scena au ridicat in picioare cei peste 1.000 de spectatori adunati in incinta muzeului.

Ziua de sambata a inceput inca de dimineata, cu tot felul de manifestari culturale. Care mai de care mai deosebite, corturile instalate la Muzeul Satului au atras zeci de copii, dar si zeci de tineri dornici sa invete ceva nou. Concursuri de pedalat, adrenalina pe coarda, face painting, ateliere de caricaturi, de fotografie, de pictura, de dans, de modelaj, de comunicare sau de yoga acestea sunt doar cateva dintre deliciile pregatite de organizatori pentru ziua de sambata. Publicul a stiut sa guste toate aceste minunatii, iar ziua s-a transformat intr-o zi de distractie pentru toata lumea.

Spre seara, timisorenii s-au adunat in fata scenei, pentru a-i astepta pe cei care aveau sa incheie ziua intr-o maniera deosebita. Ara Dinkjian, cel mai bun interpret de oud din lume, compozitorul hitului Dinata Dinata, a inteles ca timisorenii stiu sa asculte. Artistul a inceput cu jazz prin anii 80 – 90, jazz care intre timp a fuzionat cu muzica anatoliana. Ara Dinkjian reflecta astazi un stil foarte personal, cu o amprenta puternica asupra tonurilor frumoase, iar colegii sai de scena au demonstrat si ei acelasi lucru.

Povestea lui a fost spusa si pe scena de la Muzeul Satului. Mai intai a mers intr-un studio, de teama sa nu moara fara sa-si inregistreze compozitiile. Cateva zile mai tarziu, Ara Dinkjian a fost sunat de un celebru manager pentru a incheia un contract cu o mare casa de discuri.

Dupa recitalul acestuia, Misia a preluat atmosfera de la Plai. A urcat pe scena foarte increzatoare si cocheta si a coborat intr-o atmosfera prietenoasa, multumita de faptul ca Timisoara este diferita.

Misia a inceput cu traditionalul fado, demonstrand de ce este considerata una dintre cele mai bune voci din istorie, urmasa celebrei Amalia Rodriguez. A transpus publicul intr-o calatorie muzicala prin Porto, orasul ei natal, dar si prin marile orase ale lumii in care muzica ei si-a lasat amprenta. A cantat pentru timisoreni in engleza, in spaniola, in franceza, in portugheza si chiar si in japoneza, dupa ce a fost chemata de trei ori la bisuri. A doua parte a recitalului Misiei a adus-o pe scena ca un turist in Lisabona, cu o geanta pe roti si cu agenda personala cu melodiile ce-au ridicat publicul timisorean in picioare. Artista le-a facut poze spectatorilor si le-a povestit dezinvolt despre colegii sai de scena si despre fiecare interpretare in parte, multumindu-le organizatorilor voluntari care au facut-o sa se simta exceptional la Timisoara.
Duminica, la ora 13, Misia se intoarce la Muzeul Satului pentru a tine o prelegere despre fado. Programul de astazi al Festivalului Plai poate fi accesat pe www.plai.ro.
Roxana Deaconescu

{becssg}misia{/becssg}

Comments

comments

About the Author