Miron Mitrea pleacăla închisoare

Posted on feb. 13 2015 - 5:22pm by petre

Miron Mitrea a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu executare, pentru luare de mită, iar Irina Jianu a primit o pedeapsăde cinci luni de închisoare cu executare, pentru dare de mită, în dosarul privind lucrările de renovare făcute la casa mamei fostului deputat PSD. Miron Mitrea s-a predat, vineri după-amiază, la Poliția JudețeanăConstanța.

Completul de cinci judecători al ÃŽnaltei Curți de Casație și Justiție, format din președintele Mihai Ionuț Matei, Rodica Cosma, Mariana Ghena, Anca Mădălina Alexandrescu și Ștefan Pistol, a decis săconfiște de la fostul deputat PSD Miron Mitrea suma de 327.928 de lei.

Instanța a menținut celelalte dispoziții ale sentinței din 15 octombrie 2014, datăde un complet de trei judecători de la ICCJ.

Decizia de vineri a instanței supreme este definitivă, Miron Mitrea și Irina Paula Jianu urmând săfie încarcerați.

Miron Mitrea le-a spus magistraților, la ultimul termen de judecată, căregretăimaginea pe care și-a făcut-o în fața procurorilor.

„Regret căprocuratura se referăla comportamentul meu. Am demisionat la momentul respectiv pentru a da posibilitatea începerii urmărării penale în cazul meu, în schimb regret cănu a fost găsit procesul verbal de confruntare în care Sergiu Sechelariu recunoaște căa primit un miliard de lei vechi de la mine. Nu am făcut nicio faptăpenală”, a spus Mitrea, în ultimul cuvânt.

Irina Paula Jianu le-a spus judecătorilor cănu a primit niciodatăbani și nici nu a fost favorizatăde Miron Mitrea.

Procurorul de ședința al Direcției Naționale Anticorupție a reiterat acuzațiile care i se aduc lui Miron Mitrea, a prezentat din nou probele cu care anchetatorii au dovedit aceste fapte și a arătat că, în raport de acest probatoriu, dar și de calitatea pe care o avea Mitrea la momentul săvârșirii faptelor, se impune o majorare a pedepsei de doi ani de închisoare cu executare, stabilităde prima instanțăde judecată.

În15 octombrie 2014, instanța supremăl-a condamnat pe Miron Mitrea, ministru al Lucrărilor Publice, Transporturilor și Locuinței în perioada 2000 – 2004 și parlamentar PSD la data trimiterii în judecată, la doi ani de închisoare cu executare, în dosarul în care este acuzat căa luat mită520.000 de lei, sub forma unor lucrări executate la casa mamei sale, pentru a o menține pe Irina Jianu în funcțiile de inspector șef adjunct și, ulterior, inspector șef al Inspectoratului de Stat în Construcții.

Instanța l-a achitat pe Mitrea pentru instigare la fals și a mai dispus încetarea procesului penal în cazul său pentru uz de fals. Prin aceeași sentințăs-a dispus confiscarea a 169.440 de lei de la Mitrea și a fost menținut sechestul asigurător pus de procurori.

Irina Paula Jianu, fost șef al Inspectoratului de Stat în Construcții, a fost condamnatăla cinci luni de închisoare cu executare, pentru dare de mită.

Nicolae Popescu, fost arhitect șef al Primăriei Voluntari, a primit o pedeapsăde cinci luni de închisoare pentru fals în acte și douăluni pentru favorizarea infractorului. Instanța a decis săcumuleze aceste pedepse cu o alta de trei ani de închisoare, dintr-un alt dosar. Judecătorii au constatat căpedeapsa de trei ani de închisoare a fost executată.

Procurorii arătau, în rechizitoriul trimis instanței, călucrările de construcții, amenajare și dotare au fost executate de societățile Conimpuls SA Bacău, Vertcon SA Bacău, Durimpuls SRL Bacău și Regal Glass SRL Bacău la un imobil din Voluntari, județul Ilfov, proprietatea mamei lui Mitrea.

„Foloasele necuvenite au fost pretinse și primite în schimbul numirii și menținerii Irinei Paula Jianu în funcția de inspector șef adjunct și inspector șef al ISC. La momentul numirii în funcția publicăIrina Paula Jianu avea calitatea de vicepreședinte, respectiv acționar la societățile comerciale menționate”, au scris procurorii în actul de sesizare a instanței.

Cei trei inculpați au fost trimiși inițial în judecatăîn 5 martie 2009, însăICCJ a dispus ca dosarul săajungădin nou la Direcția NaționalăAnticorupție, din cauza unor vicii de procedură. În26 aprilie 2012, procurorii DNA l-au anunțat pe Miron Mitrea căîncep din nou urmărirea penalăîmpotriva lui, iar dosarul a fost înregistrat la ICCJ în 25 octombrie 2013.

Camera Deputaților a respins, în 13 august 2008, solicitarea DNA de avizare a începerii urmăririi penale în cazul lui Miron Mitrea.

Social-democratul Miron Mitrea și-a anunțat, la începutul lunii septembrie 2008, în plenul Camerei Deputaților, demisia din acest for, motivând cărecurge la acest gest pentru a nu i se mai spune căse ascunde în spatele imunității.

Ulterior, Mitrea a obținut un mandat de senator (2008 – 2012) și un nou mandat de deputat (2012 – 2016).

În2 februarie 2015, Miron Mitrea a demisionat din Parlament, plenul Camerei Deputaților luând act atunci de demisia acestuia.

Irina Jianu, condamnatăla șase ani de închisoare în dosarul „Trofeul calității” și la patru ani în cazul „Zambaccian”, plus un spor de nouăluni, a fost eliberatăcondiționat în 13 ianuarie, dupăce a ispășit doi ani și șase luni din pedeapsă. Irina Jianu era încarceratăîn Penitenciarul Bacău din iunie 2012.

sursa: Mediafax

Comments

comments

About the Author