Ministerul Public a deschis o anchetă pentru crime contra umanității în Ucraina

Posted on iul. 12 2022 - 10:15pm by petre

Procurorii români s-au autosesizat cu privire la săvârșirea de crime contra umanității în Ucraina și vor desfășura propria anchetă cu privire la impactul războiului asupra ucrainenilor care dețin și cetățenia română. Investigația a fost declanșată având în vedere consecințele deosebit de grave ale atacurilor rușilor care au omorât civili, inclusiv copii, transmite Ministerul Public.

 

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea de infracțiuni contra umanității, prevăzute de art. 439 alin. (1) lit. g) și k) din Codul penal.

Într-o astfel de anchetă, competența pentru efectuarea cercetărilor aparține Secției parchetelor militare.

„La data de 24.02.2022, Federația Rusă a lansat o amplă operațiune militară (aeriană, terestră și maritimă) de invadare a Ucrainei-stat independent și suveran.

Potrivit informațiilor publice existente, atacul militar este generalizat și sistematic, fiind îndreptat atât împotriva unor obiective militare, cât și împotriva unor obiective civile, rezultând date că au fost bombardate școli, spitale, complexe comerciale, fiind afectată în mod direct populația civilă din Ucraina”, transmite, luni Ministerul Public.

Potrivit procurorilor români, „consecințele atacului sunt deosebit de grave”, în contextul în care au fost înregistrați civili uciși, inclusiv copii, precum și răniți.

Ca urmare a traumei psihice provocate de atacul militar al Federației Ruse, milioane de civili au părăsit teritoriul Ucrainei, având în prezent statutul de persoane refugiate, inclusiv pe teritoriul României, potrivit sursei citate.

 

„Conform art. 10 C.p.p., legea penală română se aplică și infracțiunilor săvârșite în afara teritoriului țării de către un cetățean străin contra unui cetățean român.

Jurisdicția se exercită de organele de urmărire penală române și pe baza principiului universalității. Cercetările au în vedere și deținerea de către cetățeni ucraineni a cetățeniei române.”, mai transmite Ministerul Public.

Conform legii române, este crimă împotriva umanității săvârșirea, în cadrul unui atac generalizat sau sistematic, lansat împotriva unei populații civile, a uneia dintre următoarele fapte: uciderea unor persoane; vătămarea integrității fizice sau psihice a unor persoane; deportarea sau transferarea forțată; torturarea unor persoane; violul sau agresiunea sexuală; privarea de libertate; fapte cauzatoare de suferințe mari.

Pe pagina special creată în contextul acestei anchete – anchetaucraina.mpublic.ro – procurorii pun la dispoziție un chestionar care să poată fi completat de către persoanele care au fost victimă sau martor în contextul agresiunii Federației Ruse împotriva Ucrainei. Completarea chestionarului nu înseamnă că automat persoana în cauză va fi contactată de autoritățile române însă, în funcție de informațiile puse la dispoziție, este posibil să fie contactată pentru a da informații suplimentare, adaugă procurorii.

Procurorii români vor cere de la magistrații ucraineni date despre investigațiile deschise acolo. Sunt peste 20.000 de anchete pentru crime de război, investigațiile fiind coordonate de Parchetul din Ucraina.

În martie, Polonia adunase deja 300 de mărturii în cadrul unei investigații pentru crime de război.

sursa: Digi 24

 

Comments

comments

About the Author