Mii de protestatari au luat cu asalt palatul președintelui din Sri Lanka

Posted on iul. 9 2022 - 3:26pm by petre

 

O sursă din apărare a declarat pentru agenţia AFP că mii de protestatari au luat cu asalt palatul prezidenţial şi îi cer demisia.

Preşedintele din Sri Lanka, Gotabaya Rajapaksa, a fost nevoit să fugă sâmbătă, din reşedinţa sa oficială din Colombo.

„Preşedintele a fost escortat în siguranţă”, a spus sursa. „El este încă preşedintele, este protejat de o unitate militară”, a adăugat sursa citată.

Posturile naţionale de televiziune au difuzat imagini cu mii de protestatari urcând pe porţile palatului prezidenţial din centrul capitalei. Zeci de mii de oameni au participat anterior la o demonstraţie pentru a cere demisia preşedintelui Gotabaya Rajapaksa, considerat responsabil pentru situaţia economică fără precedent care a lovit Sri Lanka.

Criza economică a stârnit revolta din Colombo
Naţiunea se confruntă cu una dintre cele mai severe crize financiare din ultimii 70 de ani. Milioane de locuitori se zbat pentru a se mai putea aproviziona cu mâncare, medicamente şi carburanţi. În majoritatea oraşelor din Sri Lanka, oamenii stau la cozi infernale în benzinării, şcolile au fost închise, iar combustibilii au fost limitaţi doar în cazul nevoilor speciale.

Forţele de securitate au impus vineri căi de acces pentru a încerca să-i descurajeze pe protestatari să iasă în stradă. Măsura a fost ridicată după ce partidele de opoziţie, militanţii pentru drepturile omului şi baroul din ţară au ameninţat că îl dau în judecată pe liderul poliţiei.

Cu toate acestea, interdicţia de acces a fost ignorată în mare măsură de protestatari, dintre care unii au forţat chiar autorităţile feroviare sâmbătă să le ducă cu trenul la Colombo pentru a participa la miting, au declarat oficialii.

 

 

Comments

comments

About the Author