Mesajele vicepreședintelui american Joe Biden pentru România

Posted on mai 20 2014 - 3:02pm by petre

Vicepreședintele SUA, Joe Biden, a ajuns, marți după-amiază, la București, la bordul Air Force 2, împreunăcu soția sa, pentru o vizităoficialăde douăzile, în care se va întâlni cu președintele Băsescu, cu premierul Ponta și cu societatea civilă, tema centralăfiind situația regională. Vicepreședintele SUA, Joe Biden, a afirmat, în discursul de la Baza 90, căStatele Unite au „o obligație sacră„ săfie alături de România, el dând asigurări că„națiunile din NATO nu sunt singure„.Joe Biden

Declarațiile lui Joe Biden:

Mulțumesc pentru aceastăprimire. Este o cinste săam prilejul săvăd trupele noastre lucrând împreunăîn Carpați. Înultimii 25 de ani am cunoscut din ce în ce mai mult România. Am văzut cum ați parcurs drumul de la tiranie la libertate.

Mulțumesc românilor în uniformăcare ne ajutăsăasigurăm securitatea.

ÎnRomânia forțele americane au găsit aliați de nădejde.

Consider căsunteți cea mai bunăgenerație de luptători. Sunteți un grup extraordinar, un grup de patrioți care păzesc libertatea în Europa. SUnt deosebit de mândru de dumneavoastră. Este o obligație sacrăsăfim alături de voi și de NATO.

Spun din partea președintelui, puteți săvăbazați pe noi. Noi facem ceea ce spunem și ne îndeplinim obligațiile.

Agresiunea din Crimeea ne reamintește de ce avem nevoie de NATO. Rusia a violat nu numai suveranitatea Ucrainei, dar și principiul fundamental din secolul XX. Granițele Europei nu trebuie schimbate cu forța. Condamnăm acțiunile Rusiei în Crimeea.

Națiunile din NATO nu sunt singure

Vicepreședintele SUA și soția sa au fost întâmpinați la Aeroportul Otopeni, la scara avionului, de către ministrul de Externe, Titus Corlățean și de însărcinatul cu afaceri al ambasadei SUA, Duane Butcher.

Oficialul SUA a primit salutul Gărzii de Onoare. Ministrul Corlățean i-a oferit soției vicepreședintelui american un buchet de flori.

Joe Biden a sosit la București la bordul Air Force 2, aeronavădestinatăzborurilor vicepreședintelui american. Zborurile președintelui SUA sunt gestionate de Air Force 1.

Termenul Air Force 2 este asociat cel mai adesea cu aeronava Boeing C-32, un 757 modificat cu care vicepreședintele SUA zboarăcel mai frecvent. Alte aeronave folosite ca Air Force 2 sunt Boeing C-40 Clipper, C-20B, C-37A și C-37B.

Air Force 1 și Air Force 2 sunt ambele vopsite în alb și bleu, dar, potrivit presei americane, protocolul de la bordurile celor douăavioane diferă: la bordul Air Force 2 nu se servesc băuturi alcoolice.

Vicepreședintele Biden se va întâlni cu președintele Traian Băsescu și cu premierul Victor Ponta. De asemenea, Biden, care va efectua vizitele alături de soția sa Jill, se va întâlni cu reprezentanți ai societății civile, precum și cu militari români și americani. Vicepreședintele SUA va evidenția angajamentul Washingtonului pentru securitatea colectivăa membrilor Alianței Nord-Atlantice și va mulțumi României pentru contribuțiile la securitatea regionalăși globală.

Vizita lui Joe Biden este cea mai importantăa unui oficial american în România în ultimii 5 ani, când tot vicepreședintele SUA a venit la București, în octombrie 2009.

ÃŽnsărcinatul cu afaceri al ambasadei SUA la București, Duane Butcher, a explicat pentru MEDIAFAX căJoe Biden va aborda și problema luptei împotriva corupției.

România a făcut progrese imense în combaterea corupției, dupăcum s-a văzut în ultima perioadă, și este important ca momentul acesta „sănu se piardă”, a afirmat Butcher, precizând căvicepreședintele american va veni la București și pentru a insista pe acest subiect.

„Un alt motiv al vizitei este de a încuraja România săse concentreze pe eforturile de combatere a corupției, de a avea instituții independente puternice și un bun mediu de afaceri. Vrem săreflectăm faptul căRomânia a făcut progrese imense și, de fapt, a ajuns un model pentru țările din regiune în ce privește lupta împotriva corupției, dupăcum am văzut în ultima perioadă. Este important ca momentul acesta sănu se piardă, iar eforturile de combatere a corupției săcontinue”, a declarat Duane Butcher.

Misiunea lui Biden la București

Dincolo de subiectele anunțate, pe agenda discuțiilor va figura și problema vizelor pentru români, dar oficialul american nu va putea face promisiuni ferme în acest sens. Autoritățile române vor aborda și chestiunea noului ambasador american la București, post vacant din 14 decembrie 2012.

De altfel, la sfârșitul lunii aprilie, ministrul de Externe, Titus Corlățean, a discutat, la Washington, cu vicepreședintele SUA, dar și cu secretarul de stat, John Kerry, despre accelerarea procedurii de nominalizare a ambasadorului american la București.

„Ministrul Titus Corlățean a adresat rugămintea privind accelerarea procedurii de nominalizare a ambasadorului SUA la București, subiect în legăturăcu care vicepreședintele Joseph Biden a confirmat căse aflăîn atenția administrației SUA”, potrivit unui comunicat MAE.

Este posibil ca Joe Biden săaibăși o misiune precisă, care va fi făcutăpublic mult mai târziu. Așa s-a întâmplat și în 2009, când Biden a venit la București pentru a discuta despre amplasarea elementelor scutului antirachetăpe teritoriul României. Dezvăluire care avea săfie făcutăde președintele Traian Băsescu, la 13 aprilie 2010.

Cine este Joe Biden?

Născut la 20 noiembrie 1942 într-o familie catolicădin Scranton (Pennsylvania, estul SUA), Joseph R. Biden Jr. a fost ales pentru prima oarăsenator de Delaware (est) în 1972, la vârsta de 29 de ani. La acea vreme, Barack Obama avea doar 11 ani.

Biden este unul dintre veteranii scenei politice americane cu cei 35 de ani de experiențăîn Senat.

ÃŽnceputul carierei sale politice a fost marcat de o dramă. La mai puțin de o lunăde la alegerea sa ca senator, cu o săptămânăînainte de Crăciun, soția și fiica acestuia în vârstăde 13 luni și-au pierdut viața într-un accident rutier. Doar cei doi fii ai săi au supraviețuit.

Cel mai mare dintre aceștia, Beau, ocupăîn prezent funcția de Procuror general al statului Delaware și a fost mobilizat în Irak. Celălalt fiu, Hunter, este avocat. Hunter Biden și un prieten apropiat al fiului vitreg al secretarului de Stat John Kerry au devenit recent membri ai Consiliului de Administrație al producătorului  ucrainean de gaze Burisma Holdings, controlat de către un fost oficial de rang înalt în domeniul securității și energiei apropiat fostului președinte prorus Viktor Ianukovici.

Drama familialăși descoperirea unui anevrism cerebral în 1988 i-au întărit caracterul lui Joe Biden.

Dupămortea primei soții, Joe Biden s-a căsătorit cu profesoara Jill Jacobs, cu care are o fiică.

Potrivit AFP, Biden, „un bărbat fermecător și glumeț” alături de care mulți americani considerăcăar putea bea o bere, a fost un atu major pentru tabăra democratăîn alegerile din 2008, în pofida predilecției sale de a face gafe și declarații impulsive.

facebook-foto

Comments

comments

About the Author