Mega concert “ROCK pentru REVOLUÈšIE„ în 20 Decembrie la Timișoara cu Riblia ÄŒorba, Bajaga i Instruktori, Pro Musica și Phoenix

Posted on nov. 7 2014 - 8:30pm by petre

„În1990, 18-19 Februarie, la putin timp dupăRevoluția Romînă, în Sala Olimpia, timișorenii se bucurau de unul din primele concerte în libertate – Rock pentru Revolutie. Intr-o atmosfera fantastica, bucuria și speranța s-au împletit cu respectul și durerea încănestinsă. ÃŽncercăm sărecreem acea atmosferăsărbătorind primul oraș liber din România, la 25 de ani de la Revoluție.

ÃŽn  20 decembrie 1989, Timișoara a devenit primul oraș liber de comunism din România.

Prin HCL 179/25.05.2010, s-a declarat ziua de 20 decembrie, zi de importanțălocală, ca fiind ” Zi a Timișoarei”.
Cele mai îndrăgite formații rock din Serbia și din Timișoara, trupe care au o profundălegăturăcu istoria și destinul Timișoarei vor concerta în 20 decembrie 2014, în Piața Victoriei, în memoria eroilor care s-au jertfit pentru libertate în decembrie 89. De la ora 19.00 vor urca pe scenătrupele Riblia ÄŒorba, Bajaga i Instruktori, Pro Musica și Phoenix.

Legendara formație sârbeascăRiblja Corba (Ciorbăde pește) a luat ființăla 15 august 1978, la Belgrad în formula Bora ĐorÄ‘ević la voce, chitarăacusticăși compozitor, MiÅ¡a Aleksić la chitarăbass, Miroslav “Vicko„ Milatović la tobe și Rajko Kojić la chitară. Primul concert al lor a fost în același an, la 8 septembrie, în Elmir – undeva prin Zrenjanin. De-a lungul anilor, formația a trecut prin mai multe schimbări de componențăși a lansat o sumedenie de albume, cel mai recent dintre acestea fiind „Uzbuna„, acum doi ani.
Bajaga i Instruktori, o trupăfoarte iubităîn Banat, a cântat pentru prima datăîn Timișoara la câteva zile dupăRevoluția din 1989. De-atunci a susținut nenumărate concerte în orașul de pe Bega. De-a lungul anilor trupa al cărui lider este Momcilo Bajagic a editat albumele  “Sa druge strane jastuka„ (1985), “Jahači magle„ (1986), “Prodavnica tajni„(1988), “Muzika na struju„ (1993),  “Od bižuterije do ćilibara„ (1997) , “Zmaj od Noćaja„ (2001), “Šou počinje u ponoć„ (2005) și “Daljina, dim i praÅ¡ina„ (2012). ÃŽndrăgita trupăBajaga i Instruktori rămâne în conștiința fanilor prin hituri ca: Gore Dole, Plavi Safir, Ruski Voz sau 442 do Beograda. Bajaga i Instruktori împlinește anul acesta 30 de ani de activitate.

Pro Musica, una din trupele de legendăale Timișoarei a revenit pe scenădupă21 de ani, într-un concert aniversar care a avut loc pe data de 5 octombrie 2014 la Sala Capitol a Filarmonicii Banatul din Timișoara și care s-a bucurat de un mare succes la în rândul publicului de toate vârstele. Ilie Stepan, Dixie Krauser, Grigore-Bujor Hariga, Lica Dolga, Mario Florescu, Doru Apreotesei, Doru Eugen Iosif, Horea Crișovan, George Găinăși invitații Radu Rotaru, Dana Borteanu și Vera Ciocan au construit pe scenăo frumoasăpoveste sub motto-ul  «Vreme trece, vreme vine… Toate-s vechi și nouătoate», versurile de început din Glossa lui Mihai Eminescu.

Formația Phoenix, care nu mai are nevoie de nicio prezentare, una dintre primele trupe de muzicărock din România a demonstrat și demonstreazăîn continuare căeste un reper important în existența și spiritul orașului Timișoara. ÃŽnființatăîn anul 1962 sub titulatura “Sfinții„, Phoenix a hrănit spiritual generații de români și a lansat mari muzicieni și piese nemuritoare. În20 decembrie 2012 am sărbătorit 50 de ani de Phoenix într-un spectacol magistral la Timișoara, în Piața Victoriei, împreunăcu: Gheorghe Zamfir, Grigore Leșe, Vlad Miriță, Marius Mihalache, Moni Bordeianu, Dorel Vintilă, Valeriu Sepi, Nicu Covaci.

Comments

comments

About the Author