Criza declanșatăde alipirea Crimeii la Rusia face săreaparăamenințarea și frica unui război în Europa, a apreciat joi președintele Parlamentului European (PE), Martin Schulz, citat de AFP.
„Ceva s-a schimbat” odatăcu aceastăcriză, a declarat Schulz în cadrul unei conferințe de presăsusținute la începutul summitului european, dominat de criza ucraineană.
„Unii credeau cărăzboiul și riscul războiului nu mai sunt teme de discuție”, dar „suntem pe cale săvorbim despre riscul unui conflict armat”, a spus el.
ÃŽntr-un moment în care Europa comemoreazăcentenarul Primului Război Mondial, războiul devine „din nou o amenințare realăîntr-o țarăvecinăa Uniunii Europene”, a avertizat președintele PE în fața liderilor celor 28 de state membre, potrivit textului discursului său.
„Criza din Ucraina reprezintăo mare amenințare pentru sistemul nostru de securitate european introdus dupăRăzboiul Rece”, a adăugat el, îndemnând Uniunea Europeană(UE) „sădezvolte în cele din urmăo strategie coerentă” fațăde Rusia.
Totodată, el a făcut apel la șefii de stat și de guvern sărăspundă”fricii populației europene (…), o fricăreală, provocatăde escaladarea declarațiilor din ultimele săptămâni”.
„Întimp ce antreprenorii se tem de o spiralăa sancțiunilor care ar putea antrena o prăbușire a comenzilor, iar muncitorii se îngrijoreazăpentru locul lor de muncă, în țările vecine Ucrainei, în Polonia și în statele baltice existătemeri în privința un nou Război Rece”, a insistat Schulz.
UE trebuie săreacționeze la acțiunile Rusiei și, totodată, „săfie prudentăsănu provoace (…) o escaladare a conflictului”, păstrând „canale de comunicare deschise” cu Moscova, a precizat Martin Schulz.