Marea Britanie se pregătește să renunțe la toate restricțiile din 19 iulie – fără mască obligatorie și liber la circulație pentru cei vaccinați

Posted on iul. 5 2021 - 6:52pm by petre

 

Boris Johnson pregăteşte eliminarea completă a restricţiilor Covid de pe 19 iulie. Purtarea măştii va fi o „opţiune personală”

De Redactia Observator. Publicat: 05.07.2021, 18:38. Actualizat: 05.07.2021, 19:34

 

Premierul britanic, Boris Johnson urmează să confirme ridicarea oficială a restricţiilor impuse de pandemia de coronavirus de pe 19 iulie, în ciuda avertizărilor oamenilor de ştiinţă, care consideră că acest lucru ar putea creşte numărul infectărilor cu noile tulpini.

Ridicarea ultimelor restricţii impuse în contextul pandemiei se va realiza pe 19 iulie, după cum urmează să anunţe prim-ministrul Boris Johnson, potrivit The Guardian. În urmă cu câteva săptămâni, eliminarea completă a restricţiilor a fost amânată după ce unii specialişti au avertizat că acest lucru ar duce la creşterea numărului de infectări cu noi variante ale virusului. În ciuda faptului că numărul cazurilor a crescut la cel mai înalt nivel de după luna ianuarie, premierul britanic urmează să continue etapa finală de ridicare a interdicţiilor peste doar două săptămâni.

Noi măsuri de relaxare pentru cetăţenii din Marea Britanie

Modificările care urmează să fie anunţate permit adulţilor complet vaccinaţi să poată călători în ţările de pe lista galbenă, fără ca la întoarcerea în ţară să fie nevoiţi să se autoizoleze. De asemenea, purtarea măştii de protecţie nu va mai fi obligatorie în spaţiile publice, aceasta devenind o opţiune personală a fiecărui cetăţean. Excepţie vor face doar spitalele şi instituţiile din domeniul sănătăţii. O altă măsură eliminată va fi cea prin care persoanele vaccinate cu ambele doze trebuiau să se autoizoleze dacă au intrat în contact cu o persoană infectată, lucru care nu se va mai întâmpla după ridicarea restricţiilor.

 

În rândul elevilor, nu va mai fi nevoie de suspendarea cursurilor dacă un copil intră în contact cu o persoană apropiată testată pozitiv. Clienţii pub-urilor şi restaurantelor nu vor mai trebui să scaneze la intrarea în locaţie codul QR al NHS (Serviciul Naţional de Sănătate Publică), introdus ca măsură de supraveghere a evoluţiei pandemiei.

Secretarul Ministerului Sănătăţii, Sajid Javid, susţine că este imposibil ca boala să fie eliminată complet, indiferent de cât de mult se vor menţine restricţiile. El consideră că toţi locuitorii Regatului Unit trebuie să se obşnuiască să trăiască cu boala, la fel ca în cazul gripei. El a recunoscut că ar putea apărea noi variante periculoase ale virusului împotriva cărora vaccinurile actuale sunt ineficiente.

Pe lângă ridicarea restricţiilor, premierul britanic urmează să anunţe detalii legate de certificatele de vaccinare, o idee pe care Boris Johnson a susţinut-o ca pe o modalitate de a permite accesul în locuri precum teatre şi pub-uri pentru persoanele care pot dovedi că au fost imunizate. Pentru moment, introducerea acestor certificate ar urma să fie abandonată, urmând ca ele să fie implementate din iarnă.

Peste 24.000 de cazuri au fost raportate duminică în Marea Britanie, cu peste 15.000 de cazuri în plus, comparativ cu aceeaşi zi a săptămânii precedente. Alte 15 persoane au decedat din cauza coronavirusului.

Nord-estul ţării a înregistrat o creştere semnificativă a infecţiilor, South Tyneside raportând o creştere cu 195% a numărului de cazuri în ultima săptămână, Gateshead o creştere cu 142%, în timp ce Sunderland a raportat cu 131% mai multe cazuri comparativ cu data de 29 iunie. „Ceva ciudat se întâmplă în nord-est și este puțin îngrijorător. Numărul cazurilor a crescut rapid, la fel şi numărul spitalizărilor”, a spus Christina Pagel, profesor de cercetare operațională la University College London.

Alţi oameni de ştiinţă cred că eliminarea restricţiilor pe care premierul se pregăteşte să o anunţe nu prezintă riscuri. „Persoanele vaccinate cu ambele doze au mai puține riscuri de a se infecta. În cele din urmă vom ajunge la un echilibru cu acest virus la fel cum avem cu toate celelalte infecții respiratorii”, a spus Paul Hunter, profesor de medicină la Universitatea din Est.

Comments

comments

About the Author