Magazinele care nu dau dau bon fiscal vor putea fi reclamate la un Tel Verde

Posted on feb. 8 2015 - 10:58pm by petre

Cumpărătorii pot reclama comercianții care nu emit bon fiscal la un număr de telefon pus la dispoziție de Fisc, care va fi afișat obligatoriu în magazine de la 1 martie, ANAF urmând săverifice activitatea firmelor care au emis bonurile câștigătoare la loteria fiscală.

Magazinele vor avea obligația, de la 1 martie, sădeținăla vedere un afiș informativ cu un număr de telefon la care cumpărătorii pot reclama neemiterea unui bon fiscal pentru produsul achziiționat. Apelul la numărul de telefon pus la dispoziție de ANAF este gratuit.

„Autoritățile vor pune la dispoziție un Telverde la care veți suna. La acel Telverde va răspunde o persoanăsau un reprezentant care văva direcționa mai departe. O echipăa ANAF care ori atunci, ori când timpul îi va permite, văva lua toate datele de contact, deja are ziua și ora. Dacămagazinul de unde văcumpărați o pereche de pantofi de 300 de lei, de exemplu, va avea emis înainte de data și ora la care sunați un bon fiscal de 300 de lei, atunci va avea o problemă”, a declarat duminicăministrul Finanțelor, Darius Vâlcov, la Realitatea TV.

El a arătat cănumărul este deja stabilit, însăa precizat cănu l-a reținut pentru a-l comunica. Acesta este stabilit prin ordin de ministru, precum și modelul afișului care va fi prezentat în magazine.

Cumpărătorii trebuie săanunțe la telefon locația de unde achiziționeazăprodusul pentru care comerciantul refuzăsăemităbon fiscal, fiind înregistratăautomat data și ora apelului.

Pe de altăparte, ministrul a precizat că, pentru bonurile câștigătoare la loteria fiscală, ANAF va verifica validitatea bonurilor la firmele emitente, dar și activitatea firmei respective.

„Este o veste foarte bunăpentru cel care are bonul câștigător, dar nu trebuie săascund căaceastăloterie are și o parte care ne va duce spre un control mai amănunțit, pentru căfirma care l-a emis va primi și dumneaei în dar un control de la inspectorii ANAF pentru a verifica dacăacel bon este în regulăși este valid. Practic vor fi 100 de norocoși, săspunem, dar vor fi și 100 de firme care vor fi controlate, cele care au emis aceste bonuri. Și dacătot mergem săvedem dacăeste valid, vom face și un control al activității acelei firme”, a spus Vâlcov.

Loteria bonurilor fiscale va consta în extrageri lunare sau ocazionale a bonurilor primite de cumpărători și cu posibilitatea ca, din martie, un client săaibădreptul sănu achite produsul selectat sau consumat dacănu a primit bon fiscal de la comerciant.

„Ordonanța prevede că, începând cu 1 martie, în cazul refuzului agentului economic de a emite și înmâna bon fiscal, cumpărătorul săpoatăsănu achite bunul dobândit sau serviciul prestat, având în vedere căo tranzacție nefiscalizatănu reprezintăaltceva decât o încălcare a legii. Așadar, cumpărătorul poate păstra bunul fărăsăîl mai plăteascăîn cazul unui refuz al agentului economic de a emite bon fiscal”, a transmis săptămâna trecutăMinisterul Finanțelor printr-un comunicat.

Prima extragere ocazionalăa loteriei bonurilor fiscale va fi organizatăa doua zi de Paște, pe 13 aprilie, la care vor participa bonurile fiscale emise între 2 februarie și 28 martie, fondul de premiere alocat fiind de 1 milion de lei.

La loteria bonurilor fiscale poate participa oricare persoanăcare îndeplinește condițiile, fiind eliminat pragul minim de vârstăde 18 ani. Astfel, în cadrul loteriei se vor extrage un număr din intervalul 1-999, reprezentând valoarea bonului fiscal fărăsubdiviziunile leului, precum și data emiterii bonului.

Totodată, a fost eliminatărestricția de câștig cu un singur bon de persoanăpe extragere. Astfel, în cazul în care o persoanăare douăsau mai multe bonuri câștigătoare la o extragere, va primi banii pentru toate bonurile câștigătoare.

Spre exemplu, dacăla extragere a rezultat valoarea 85, atunci sunt câștigătoare bonurile fiscale cu valoare între 85,00 lei și 85,99 lei.

Loteria va fi organizatălunar, în prima duminicădupădata de 15 a fiecărei luni, pentru luna anterioară, dar va putea fi organizatăși ocazional, dupăminimum 15 zile de la sfârșitul intervalului calendaristic participant la Loterie.

Toți posesorii de bonuri fiscale care îndeplinesc cumulativ cele douăcondiții trebuie săse prezinte, în termen de 30 de zile, la orice unitate ANAF pentru a depune bonul fiscal în original. Îndecurs de 10 zile de la expirarea perioadei, unitățile teritoriale transmit către ANAF lista persoanelor care au revendicat premiile.[EPSB]

Urmareste-ne pe Facebook

[/EPSB]

sursa: Mediafax

Comments

comments

About the Author