Macron avertizează: Europa va fi profund destabilizată din punct de vedere alimentar

Posted on mart. 11 2022 - 9:29pm by petre

Europa şi Africa „vor fi profund destabilizate în plan alimentar” din cauza războiului din Ucraina, țară care este un important producător de cereale, a avertizat Emmanuel Macron, vineri, în finalul summitului european de la Versailles.

„Trebuie să ne reevaluăm strategiile de producţie pentru a ne apăra suveranitatea alimentară în Europa, dar şi să reevaluăm o strategie cu privire la Africa, fără de care mai multe ţări africane vor fi afectate într-o perioadă de 12 până la 18 luni”, a explicat președintele Franței.

„Europa şi Africa vor fi foarte profund destabilizate în plan alimentar şi de aceea trebuie să ne pregătim şi în acest sens”, a subliniat preşedintele francez.

Războiul va afecta producţia din Ucraina, care este în special un foarte mare producător de grâu, în 12-18 luni, din cauza a ceea ce nu se poate însămânţa acum, a menţionat el.

Războiul a urcat deja la niveluri foarte mari preţurile la ulei, grâu, soia, rapiţă, floarea soarelui şi porumb, notează AFP, citată de Agerpres.

Creşterea preţurilor la produse agricole este susţinută şi de cea a preţului îngrăşămintelor, 30% din necesităţile Europei în acest sens fiind importate din Rusia, precum şi de costul carburanţilor.

Comments

comments

About the Author