Lucrările la centrul istoric al Timișoarei, în pericol? Arestări în cazul companiei Romprest, patronul căutat de Poliție

Posted on mai 8 2015 - 10:20am by petre

Instanța a admis propunerea DIICOT Ploiești și a dispus arestarea arestarea preventivăpentru 29 de zile, pânăîn 5 iunie inclusiv, a inculpaților Marin Necula, Grigore Adrian Grigoraș, Iustin Atanasiu Pop, Viorel Paul, Gheorghe Nicolae Paul, Carol Mark Vizi, Arpad József Molnár, Botond Tibor Molnar, Lucia Maria Hotca, Cristian Dumitru Corlan, Cătălin Marian Cărăbăneanu, Marius Florin Avram, Emil Dumitru, Aurelian Oprea și Costel Matei, informeazăMediafax.

Compania Romprest Service, parte e grupului Romprest controlat de Florian Walter, căutat acum de organele judiciare, este cea care și-a adjudecat lucrările la reabilitarea centrului istoric al Timișoarei, implicarea acestei societăți într-o cauzăpenalăgravăridicând serioase semne de întrebare privind finalizarea lucrărilor.Unirii nou

Decizia judecătorului de drepturi și libertăți de la Tribunalul Prahova poate fi contestatăla Curtea de Apel Ploiești, care va decide definitiv dacăinculpații din dosarul Romprest vor rămâne în arest preventiv, vor fi plasați în arest la domiciliu sau vor fi cercetați în libertate, sub control judiciar.

Cele 15 persoane pentru care instanța a emis mandate de arestare au fost duse în Arestul Poliției Prahova, unde au fost încarcerate de miercuri, când procurorii DIICOT Ploiești le-au reținut pentru 24 de ore.

Cererea procurorilor DIICOT Ploiești de emitere a unui mandat de arestare preventivăîn lipsăpe numele omului de afaceri Florian Walter, care controleazăfirma de salubrizare Romprest, suspectat căa inițiat și coordonat grupul infracțional acuzat de evaziune fiscalăși spălare de bani, va fi judecatăpeste o săptămînă, în 15 mai.

Florian Walter este suspectat căa inițiat și coordonat gruparea suspectatăde evaziune fiscalăși spălare de bani, operațiuni financiare în care este implicatăSC Compania Romprest Service SA, alături de alte societăți comerciale, între care unele considerate firme-fantomă. Omul de afaceri nu a fost găsit de anchetatori la perchezițiile făcute miercuri la Romprest și la locuințele suspecților, dar sunt indicii căeste în țară, fiind dat în consemn la frontieră, potrivit anchetatorilor.

Înacest dosar, procurorii DIICOT l-au audiat și pe unul dintre finanțatorii clubului de fotbal Petrolul Ploiești Nicolae Capră, care are calitatea de suspect în acest dosar și este arestat preventiv într-un alt dosar de evaziune fiscală, instrumentat tot de DIICOT.

Soția lui Nicolae Capră, Cristina Capră, administrator al uneia dintre firmele implicate în dosar, a fost audiatăca martor.

Anchetatorii au făcut, miercuri, 27 de percheziții în acest dosar, la mai multe firme, între care societatea de salubrizare Romprest, și la locuințele suspecților, în București și în județele Prahova, Ilfov, Giurgiu, Cluj, Satu Mare, Brașov și Brăila.

Procurorii au audiat aproape 50 de persoane, dintre care 22 au fost puse sub urmărire penalăpentru evaziune fiscală, spălare de bani și constituire de grup infracțional organizat, și au dispus măsuri asiguratorii pe bunuri mobile și imobile, precum și pe conturi ale suspecților.

Potrivit procurorilor, în perioada 2012 – 2013, firma Romprest ar fi fost implicatăîntr-un lanț de tranzacții comerciale fictive al căror rol era fie de a reduce baza de impozitare, fie de a beneficia de returnări ilegale de TVA. Astfel, procurorii ancheteazămodul în care Romprest angaja forța de muncăfolosităîn orașele în care societatea are contracte pentru salubrizare cu autoritățile publice locale.

Anchetatori au stabilit cămare parte dintre angajații firmei de salubritate lucrau la negru, iar pentru a justifica și a deduce banii plătiți muncitorilor, Romprest încheia contracte cu alte firme, care la rândul lor încheiau contracte cu alte societăți, pânăse ajungea la „un eșalon patru”.

Prejudiciul produs bugetului de stat este în valoare totalăde 4,5 milioane de euro, reprezentând impozitul pe profit și taxa pe valoarea adăugată, la care se adaugăsuma de 60.494.600 de lei (echivalentul a 14 milioane de euro) supusăprocesului de reciclare. Anchetatorii au instituit măsuri asiguratorii pânăla concurența sumei de 18 milioane de euro.

sursa: Mediafax

Comments

comments

About the Author