Lovitură de teatru în România – Președintele, gata să dizolve Parlamentul? În ce condiții poate face asta

Posted on oct. 30 2021 - 7:58pm by petre

 

Deputatul USR Emanuel Ungureanu a declarat la o televiziune de știri că, conform informațiilor sale, Klaus Iohannis este hotărât să nu mai facă o nouă numire de premier dacă Guvernul Ciucă nu trece de Parlament, ci va dizolva Parlamentul. Acest lucru ar genera alegeri anticipate în cel mult 3 luni.

„PSD este hotărât să nu voteze Guvernul Ciucă și, din sursele mele de la Cotroceni, ne îndreptăm către alegeri anticipate. Domnul Iohannis n-o să mai aibă răbdare să nominalizeze un alt premier de la PNL, le-a și spus la întâlnire că a treia încercare nu va mai fi de la PNL, dar ieri, din câte știu, domnul Iohannis era decis să dizolve Parlamentul. Probabil că marii perdanți din aceste alegeri anticipate vor fi cei de la PNL”, a declarat Emanuel Ungureanu la o televiziune de știri.

În cazul în care Klaus Iohannis decide să dizolve Parlamentul, se vor organiza în cel mult 90 de zile alegeri anticipate. Klaus Iohannis ar putea să dizolve Parlamentul dacă Guvernul propus de Nicolae Ciucă nu trece de Parlament.

În Constituția României, la Art. 89 –se specifică

Dizolvarea Parlamentului

(1) După consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.
(2) În cursul unui an, Parlamentul poate fi dizolvat o singură dată.
(3) Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele 6 luni ale mandatului Preşedintelui României şi nici în timpul stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă.

sursae: Realitatea

Comments

comments

About the Author