Noul an nu vine doar cu urări de bine ci și cu scumpiri. Vom plăti mai mult pentru combustibil și gaze iar aceastăscumpire se va transmite apoi în prețul alimentelor și în cel al unor servicii.
Chiar din prima zi a anului vom plăti mai mult pentru gazele naturale pe care le consumăm – 11 lei în plus la fiecare mie de metri cubi.
Nici încălzirea cu energie electricănu este o soluție mai bună. Și în cazul acesteia prețul crește de la 1 ianuarie cu 1 la sută. Toate aceste scumpiri ale energiei vor duce la majorări de prețuri de la 5 pânăla 15 la sutăla unele produse și servicii, dat fiind căconsumatorii industriali vor plăti indexări chiar mai mari decât cei casnici de la 1 ianuarie.
Noul an aduce și taxe noi sau creșteri ale celor existente. Guvernul a introdus de la 1 ianuarie impozitul pe construcții speciale. Acesta reprezintă1,5 la sutădin valoarea construcției și va duce cel mai probabil la alte scumpiri. Vor fi impozitate de acum și firmele care dețin piscine în scop comercial, dar și persoanele fizice care au bijuterii sau arme de vînătoare și de uz personal.
Spre exemplu, bijuteriile din aur sau din platinăvor fi impozitate cu 1 euro sau 2 euro pe gram, în funcție de numărul de karate. Pentru armele de vînătoare, taxa este cuprinsăîntre 500 și 1.500 de euro, în funcție de valoare. Și consumul de alcool și tutun va costa mai mult.
Acciza la tutun crește cu 67 la sutăla mia de țigarete, așa încât un pachet de țigări va ajunge săcoste cu 50 de bani mai mult. Acciza la băuturi se majoreazăcu 33 la sută, de la 750 la 1.000 de euro pe suta de litri de alcool pur.
Deși inițial suprataxa de 7 eurocenți pe litrul de carburant trebuia săfie aplicatăde la 1 ianuarie, Guvernul a amânat-o pânăîn aprilie. 2014 începe și cu o monedănaționalădepreciatăpânăla minimul ultimei jumătăți de an. Înschimb, s-a schimbat începând de astăzi prețul accizei, dat fiind căGuvernul a decis modificarea modalității de calcul.
Cu alte cuvinte, benzina și motorina se vor scumpi oricum de la începutul anului. Conform primelor estimări, scumpirea va fi in medie de 9 bani la litru.
Ultimul curs valutar stabilit de BNR în 2013, de 4,48 de lei pe euro, va scumpi produsele de import și va crește facturile la unele servicii. Un calcul grosier aratăcătoate aceste scumpiri vor tăia în 2014 din bugetul anual al românilor, și așa secătuit de criză, aproximativ 100 de euro.
sursa: Realitatea .net