La Șumuleu Ciuc a început cel mai mare pelerinaj catolic din Europa centralăși de est – președintele maghiar e în România pentru procesiune

Posted on mai 23 2015 - 1:22pm by petre

Anul acesta, se sărbătoresc cinci sute de ani de când a fost ridicatăstatuia făcătoare de minuni a Fecioarei Maria de la Șumuleu. Pelerinajul de la Șumuleu Ciuc, ajuns la cea de-a 448-a ediție, este considerat cel mai mare al lumii catolice din Europa Centralăși de Est.

Președintele Ungariei, Áder János, va participa, sâmbătă, la pelerinajul de Rusaliile catolice de la Șumuleu Ciuc, județul Harghita, manifestare religioasăla care sunt așteptate peste 100.000 de persoane, șeful statului ungar fiind deja în România, în drum spre Miercurea Ciuc.

Consulul general al Ungariei la Miercurea Ciuc, Zsigmond Barna Pál, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX, căpreședintele Ungariei, Áder János, va participa sâmbătăla pelerinajul de Rusaliile Catolice de la Șumuleu Ciuc.

„Domnul președinte Áder János se aflădeja în România și acum ne îndreptăm către Miercurea Ciuc”, a spus consulul general.

Președintele Ungariei, Áder János, împreunăcu soția sa, Anita Herczegh, a ajuns, vineri, la Târgu Mureș, cu avionul, fiind așteptat de consulul general al Ungariei la Miercurea Ciuc, Zsigmond Barna Pál.

Îndrum spre Miercurea Ciuc, Áder János va face o scurtăoprire la Căminul de copii „Sfânta Ana” din Gheorgheni, aparținând Fundației „Sfântul Francisc” din Deva, unde, cel mai probabil, va face o donație.

Familia prezidențialăungarăse aflăîn vizităprivatăîn România, astfel cănu vor exista declarații politice, conform regulilor instituite de organizatorii pelerinajului, Ordinul Franciscanilor de la Șumuleu Ciuc, care evităinvitarea unor oficialități, întrucât nu vor ca evenimentul religios săaibăalte conotații.

Singurul invitat în acest an este preotul prelat care oficiazăslujba de Rusalii, în acest an arhiepiscopul romano-catolic de Alba Iulia, Jakubinyi György.

Numeroase grupuri de pelerini din județul Harghita se îndreaptădeja pe jos, potrivit obiceiului, către locul pelerinajului, iar alte zeci de mii de persoane li se vor alătura în cursul nopții de vineri spre sâmbătă, între acestea numărându-se și peste 2.000 de pelerini veniți cu trenuri speciale din Ungaria.

sursa: Mediafax, foto: Jurnaluldenordvest.ro

Comments

comments

About the Author