Odata cu nebunia cazarilor, Timisoara si-a deschis portile pentru un nou sezon universitar. Totul a inceput in urma cu aproximativ o luna, la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului. In timp ce studentii de la Agronomie se pregateau deja de primele examene, spuzenia de studenti, boboci sau experimentati, a navalit in orasul de pe Bega.
Traficul a fost dat peste cap inca din prima zi a cazarilor de la Universitatea Politehnica, de la inceputul saptamanii. Au urmat apoi studentii de la Universitatea de Vest, cel mai mare centru universitar din vestul tarii, dupa cum se lauda conducerea UVT, care zilele trecute a si obtinut, in urma evaluarii institutionale, calificativul Grad de incredere ridicat, de la Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior ARACIS.
Daca pentru studentii de la Politehnica nu au fost asa mari probleme la cazari, cei de la UVT au facut cozi interminabile la usile caminelor. Parca nici colegii lor din OSUT Organizatia Studentilor din Universitatea de Vest Timisoara nu i-au putut ajuta indeajuns. Nedumeriti, tinerii, veniti de departe chiar si cu parintii sau bunicii, au asteptat ore in sir pentru a se putea caza sau pentru a afla ca odata cu reclasificarile si-au pierdut locul din camin.
Printre cele mai grave probleme cu care se intalnesc studentii sunt schimburile de locuri, dintr-un camin in altul, care nu se face decat cu aprobare de la decanat. Unii administratori accepta si cu cerere semnata de mana, altii vor neaparat semnatura decanului facultatii. Prin urmare, tanarul student, dupa ce sta la coada sa vorbeasca cu administratorul, se duce la universitate pentru cerere. Asta daca are noroc sa il gaseasca pe decan. Apoi, se intoarce la coada, mai asteapta o tura si abia apoi reuseste sa se cazeze, dar numai cu cererea celuilalt student – schimbul, asa cum se alinta intre ei.
In afara de aceste impedimente, prospatul student mai intampina unul destul de grav numarul de locuri de cazare. Universitatea de Vest a pus la dispozitia studentilor aproximativ 3.000 de locuri in caminele oricum nerenovate, in timp ce numarul celor ce au depus cereri de cazare a depasit cu mult 5.000. De aici se ajunge la traficul de locuri. Complexul Studentesc este impanzit de afise de genul Vand loc in camin. Nimic nou nici pentru studenti, nici pentru reprezentantii lor, dar nici pentru conducerile universitatilor. Pe unii ii mai prind si poate ca ii exmatriculeaza, iar pe altii, care se inteleg in cele din urma si cu administratorii din camine, ii lasa in pace sa-si indeplineasca visul acela de a absolvi o facultate. O facultate pe care o poate face oricine are bani sa-si cumpere un loc in camin. Un loc in camin care poate costa de la 50 pana la 500 de euro pe an universitar, in functie de camin, de cate locuri sunt in camera, de confort si dotari…