”Iți dau 500 de lei amendă! Pentru că așa vreau eu! – Ce te uiți, mă nesimțitule” – Jurnalistul Constantin Duma a aflat pe propria piele ce înseamnă să ai ghinionul de a privi puternicul zilei, politistul local care are dreptul să facă ce și cum vrea cu tine

Posted on apr. 27 2020 - 9:26pm by petre

Un incident extrem de grav ne-a fost semnalat astăzi de către un coleg, fotoreporterul Constantin Duma, corespondentul foto zonal al agenției de presă Agerpres, instituție de presă a statului român.

Potrivit colegului nostru, un agent al Poliției Locale Timișoara ar fi avut față de el un comportament de neacceptat într-un stat de drept, mai ales în condițiile actuale, în care cetățenii suportă restricții și lipsuri teribile din cauza măsurilor anti-epidemice, condiții în care ne-am aștepta cu toții ca Poliția să fie un aliat și un sprijin pentru cetățeni și nicidecum un instrument de opresiune.

Înainte de a publica relatarea colegului nostru, așteptând spre publicare opinia Poliției locale Timișoara și a IPJ Timiș, care dirijează pe timpul stării de urgență Poliția locală, vrem să îi informăm pe toți cetățenii care au fost sau vor fi in situații similare că România are legi și ele trebuie respectate de toți cetățenii, inclusiv de către organele de Poliție, sau mai ales de către cei puși să aplice legea!

Orice abuz suferit și nereclamat Justiției, fie prin plângeri la unitățile Ministerului Public sau direct la Instanțe, conduce la alte abuzuri și la perpetuarea unui comportament infracțional.

Atenție! Conform Articolului 296 din Codul Penal, punctul (1)
”Întrebuințarea de expresii jignitoare față de o persoană de către cel aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu se pedepsește cu închisoare de la o lună la 6 luni sau cu amendă.”

În plus, Articolul 77 din Codul Penal prevede că persoanele care au ”profitat de situația de calamitate, de starea de asediu sau starea de urgență”, sunt în situație de circumstanță agravantă.

Iată relatarea colegului Constantin Duma:

Intalnire de cosmar in Coronavirus cu dl A-VRA-MES-CU

Vineri, 24 aprilie 2019, ora 20.40 in magazinul Profi pe strada Renasterii din Timisoara. Ma pregatesc sa fac mici cumparaturi de ultima ora, dupa o zi agitata cu ministrul Transporturilor, cu subiecte schimbate de presiunea acestor clipe grele de izolare ale oamenilor. Simti limitele pe care le pot suporta oamenii, disperarea celor direct afectati sau apasati de lipsuri si obligatii pe care nu le pot onora.
De maine intra in vigoare masurile instituite de Primaria Municipiului Timisoara privitor la obligativitatea purtatii mastilor in spatiile inchise, magazine. O perioada gestionata cu eforturi mari si trecuta destul de bine pentru Timisoara.
Inainte de intrarea in magazin atept cateva minute pana iese o persoana, ma asigur ca este spatiu rezonabil in interior, si, linisti, intreb daca este deschis. Vanzatorul incuviinteaza ca da si din acel moment ma consider cumparator. Ma opresc la intrare, unde ma echipez cu o manusa care este oferita pentru manipularea unor produse pe care le atingi. Aveam si masca pregatita si ma frapeaza de la inceput limbajul si forma de adresare a lucratorului de la Politia Locala unui cetatean mai in varsta decat el cu apelative cu totul nepotrivite unui om. Surprins, mirat pana la indignare de cele auzite, ridic privirea de la manusa mea si sunt luat direct de vajnicul politist. Voi reda in continuare dialogul pe care l-am avut cu Domnia Sa :
– Pune masca pe fata ! mi s-a adresat din varful autoritatii cu care a fost investit de comunitate
– Pune si pe nas, ma ! O privire mi-a scapat peste masca pe care mi-o pusesem. Binenteles ca m-a taxat precum pe cetateanu anterior, dar mai hotarat :
– Ce te uiti, ma nesimtitule ?
– Poftim ? i-am raspuns dintr-un instinct
– Da, ce te uiti asa, nesimtitule ?
– Vezi de treaba Dumnetale i-am zis
– Mai vorbesti ? Nesimtitule. CAR – TEA DE IDENTI-TA-TE ! A-VRA-MES-CU !
A fost o solicitare legala, corecta, m-am supus. I-am dat buletinul, il aveam pregatit impreuna declaratia legala necesara. A plecat spre iesire si din usa mi-a strgat raspicat ca inainte :
– LA MA-SI-NA !
Bulversat, am iesit din magazin si atunci am observat ca un microbuz al Politiei Locale era parcat imediat langa magazin. In masina mai era un lucrator, iar domnul A-VRA-MES-CU a urcat in locul soferului si-a pregatit niste documente, dupa care mi-a cerut „HIR-TIA !”. Am inteles ca era vorba despre Declaratia pe proprie raspundere. I-am inmanat-o.
– De ce tremuri, ma ?
– Pentru ca m-ati facut nesimtit. Ori eu nu v-am jignit pe Dumneavoastra
– Si nu esti nesimtit ? uita-te la tine !
– Eu am vorbit cu dumneavoastra
– Tu esti un nesimtit si esti tu inaintea mea. Primesti si amenda.
– De ce ?
– Pentru ca esti nesimtit. A ! Un nesimtit de la presa ! A observat din documentul pe care il avea in mana ca eram din presa, avea identitatea pe legitimatia de presa.
– Iti dau amenda de la 500 la 1500 de lei
– Pentru ce ?
– Pentru ca pe HAR-TIE nu scrie ca mergi sa-ti cumperi mancare. Aici nu esti in DO-CU-MEN-TA-RE O-FI-CI-A-LA cum scrie pe foaie.
– Va inselati, scrie „magazin”
-Ti-am spus ca esti nesimtit ! Mai esti si obraznic !
A schimbat vateva vorbe cu colegul din masina !
-Iti dau 500 de lei amenda !
– De ce ?
– Pentru ca asa vreau eu
– Sanctiunea se da gradual.
– Eu stabilesc gradualul. Ti-am facut mustrare verbala, prima. A doua iti dau 500 de lei amenda. Gradual sa nu-ti dau 1500 din prima.
– Ti-am spus sa-ti pui masca in magazin ?
– Am pus-o. Fara sa comentez. Sanctionarea nepurtarii mastii intra in vigoare de maine, 25 aprilie 2020.
– De ce vorbesti asa retinut ? Ai ceva de inregistrare ? Noi, oricum avem acces la imaginile pe camerele de supraveghere si o sa-ti citesc pe buze tot ce ai zis.
In acel moment intervine colegul domnului A-VRA-MES-CU si stabilesc dansii ca trebuie sa plece la un eveniment. Binenteles ca ma mai gratuleaza cu cu apelativ de nesimtit, imi da actele si pleaca in tromba.
Am ramas abatut in strada, apasat de cea mai cumplita molima care a lovit omenirea de la cel de-al doilea razboi mondial. Sau poate doar de neputinta unui om care ar trebui sa faca altceva pentru cei pentru care este platit. Si platit bine. Am trei intrebari :
1. Mi-a scapat ceva domnule A-VRA-MES-CU ?
2. Solicit autoritatii pe care Politia Locala o reprezinta sa recupereze inregistrarile de la magazin si de la masina oficiala a Politiei Locale, care vineri 24 aprilie la ora 20.50 sigur se afla in misiune in situatia prezentata. Sau Politia Nationala, coordonator in virtutea ordonantelor militare.
3. In viata mea nu am fost jignit intr-un mod asa de grosolan de un om, nu vorbesc de autoritate. Oare cine face examinarea psihologoca a acestor persoane spre o cariera de mare succes ?
4. Ultima remarca : Oare sa fi fost eu singurul care sa fi avut parte de un astfel de tratatment ? Personal, daca asa ar sta lucrurile, las totul ca o remarca, poate amara ca nervii ne pot fi intinsi la maximum. Ce poate fi mai amar decat o experienta negra in Era Coronavirus ?

Duma Constantin

Comments

comments

About the Author