Iohannis va fi la Timișoara de 16 decembrie, la împlinirea a 25 de ani de la Revoluție

Posted on dec. 10 2014 - 2:08pm by petre

Președintele ales, Klaus Iohannis, anunțăcăîn 16 decembrie va lua parte, la Timișoara, la ceremoniile dedicate împlinirii a 25 de ani de la Revoluție, el exprimând dorința ca acest moment săfie „un legământ” cătot ceea ce s-a câștigat în decembrie 1989 nu va fi pierdut niciodată.

„Așa cum am promis, pe 16 decembrie voi lua parte, la Timișoara, la ceremoniile dedicate împlinirii a 25 de ani de la Revoluția din 1989. Nu e simbol mai puternic și nici datămai intensă: pe 16 decembrie aș vrea săfim cât mai mulți acolo și săne amintim de eroii noștri de la Timișoara și de faptul căanul acesta se împlinește un sfert de veac de când ei nu mai sunt”, a scris Iohannis pe contul său de Facebook.

„Vreau ca acest moment săfie un legământ cătot ceea ce am câștigat în decembrie 1989 nu vom pierde niciodată!”, a adăugat el.

Potrivit reprezentanților Primăriei Timișoara, manifestările dedicate împlinirii a 25 de ani de la Revoluția din 1989 vor începe în 16 decembrie, la ora 9.00, cu o vizităla Penitenciarul din Timișoara, care va găzdui și o expoziție de fotografie, iar de la ora 12.30 va avea loc o expoziție cu tema „Revoluția din 1989”, la Opera NaționalăRomînă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Tot în 16 decembrie, de la ora 15.00, se va desfășura ședința festivăa Consiliului Local Timișoara, la Opera Naționalădin oraș, ocazie cu care zeci de revoluționari vor primi titul de Cetățean de onoare al municipiului Timișoara.

Încontinuare, de la ora 17.00, va avea loc evenimentul „In memoriam traseul Revoluției”. Este vorba de o procesiune cu torțe și lumînări care va porni din locul unde a început Revoluția, în Piața Sfânta Maria, și va ajunge la Catedrală, unde participanții vor depune lumînări și candele în memoria tinerilor uciși pe treptele bisericii în urmăcu 25 de ani. O orămai târziu, tot pe treptele Catedralei, corul Contrast al Operei Române din Timișoara va interpreta piese pentru eroii-martir și va avea loc un moment de reculegere. La ora 19.00, la Opera NaționalăRomânădin Timișoara va avea loc un concert de colinde susținut de Corul Național de CamerăMadrigal, iar de la ora 20.00 în Piața Victoriei vor fi aprinse candele care apoi vor fi așezate în formăde cruce pe platoul din fața Operei.

În17 decembrie, va fi zi de doliu la Timișoara, toate instituțiile urmând a coborî drapelul României în bernă.

Înaceastăzi, evenimentele dedicate Revoluției vor începe la ora 10.00, cu o slujbăde pomenire a eroilor martiri care va avea loc la Catedrala Mitropolitană, apoi la Biserica Martirilor. De la ora 14.00, va avea loc slujba de pomenire a eroilor martiri și parastasul la Cimitirul Eroilor, iar la ora 17.17 va avea loc lansarea unei cărți dedicate Revoluției, în Sala de Consiliu a Primăriei Timișoara. De la ora 19.00, va avea loc un moment de reculegere cu lumînări, în memoria eroilor martiri, pe treptele Catedralei.

Manifestările vor continua în 18 decembrie, de la ora 18.30, când pe scarile din fața Catedralei Mitropolitane din Timișoara va avea loc un concert de colinde susținut de Corul Teologic din Timișoara. De asemenea, în 19 decembrie, programul dedicat Revoluției de la Timișoara va conține un simpozion, proiecții de film și un concert, iar la Filarmonica „Banatul” va rula filmul „Recviem pentru Dominic” și va avea loc Concertul Requiem în Re Minor de Wolfgang Amadeus Mozart, ambele urmând a fi proiectate pe ecrane amplasate în Piața Victoriei.

În20 decembrie, mai mulți timișoreni vor pleca spre București, pelerinajul fiind intitulat „Pe urmele cenușii eroilor-martiri timișoreni dispăruți în Revoluție”.

Participanții la pelerinaj vor depune coroane în Piața Universității din Capitală, la monumentul din Piața Revoluției, la Crematoriul „Cenușa”, la Cimitirul Eroilor și la „Biserica suspendată” din Popești-Leordeni, unde va fi oficiatăo slujbăde pomenire lângăgura de canal Castaforum, locul în care s-a aruncat cenușa eroilor martiri timișoreni dispăruți la Revoluția de la Timișoara.

Seara, de la ora 19.00, pe scena amplasatăîn Piața Victoriei, în fața Operei din Timișoara, va avea loc un concert rock dedicat Revoluției. Vor urca pe scenăPro Musica, Phoenix, precum și trupele sârbești RibljaÄŒorba și Bajaga i Instruktori.

sursa: Mediafax

Comments

comments

About the Author