INTOLERABIL! Zeci de mii de români așteaptăla cozi săvoteze în lume

Posted on nov. 16 2014 - 7:53pm by petre

Zeci de mii de români stau la cozi la secțiile de votare din Europa, unii dintre ei așteptând de câteva ore. Aproape 115.000 de români din diaspora au votat pânăla ora 13.00 la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, de aproape trei ori mai mult fațăde scrutinul din 2 noiembrie.Coada la Londra Votare

UPDATE 19:00 – Sute de români au stat la rând chiar și cinci ore pentru a vota în Florența – presă

Sute de români așteaptăla coadăpentru a vota într-o secție de votare amenajatăîn orașul italian Florența, relateazăsite-ul publicației La Repubblica, prezentând imagini.

Sute de români au așteptat aproximativ cinci ore pentru a vota la secția amenajatăpe strada Agnolo din Florența.

Potrivit ziarului La Repubblica, românii au așteptat calmi și nu s-au înregistrat incidente.

Mii de cetățeni români așteaptăore întregi pentru a vota în secții amenajate în Torino, Veneția, Bologna și Roma.

UPDATE 18:29 – Muhuleț: Președintele secției de votare 151 din Londra a cerut BEC prelungirea votării dupăora 21.00

Președintele secției de votare 151 din Londra a cerut Biroului Electoral Central sădispunăprelungirea dupăora 21.00 a programului de votare la aceastăsecție, a declarat, duminică, purtătorul de cuvânt al BEC, Marian Muhuleț.

Potrivit acestuia, solicitarea urmeazăsăfie discutatăde membrii BEC.

El a adăugat cămai multe persoane au trimis la BEC cereri pentru prelungirea votării, însăaceasta este singura „oficială„ pânăla aceastăoră.

UPDATE – Germania: Peste 10.000 de români așteaptăsăvoteze la cele cinci secții de vot

Peste 10.000 de români stau, duminicăseară, la coadăla secțiile de vot din Germania (Munchen, Stuttgart, Bonn, Berlin și Hamburg), unde timpul de așteptare este de ore bune, iar oamenii continuăsăvină.

Mihai Rusu, român din diaspora, a povestit pentru MEDIAFAX căa reușit săvoteze după7 ore de stat la coadă. „Am ajuns la 7.30, erau deja peste 800 de oameni la coadă, și am ieșit din sala de votare dupăora 14:20”, a spus acesta, acuzând faptul călogistica este „catastrofală”.

„Sunt 7 cabine de vot, 7 ștampile, dar nu sunt prezenți toți reprezentanții biroului secției de votare, sunt doar 5, iar procesul este foarte greoi. Se intrăprin douăpărți și oamenii sunt triați, se intrăalternativ de la cele douăcozi. Apoi le sunt verificate declarațiile pe propria răspundere. Totul merge foarte încet, au fost și cazuri în care oamenii au fost nevoiți săcompleteze din nou, dar s-a votat în prima jumătate a zilei cât s-a votat în total în primul tur”, a precizat Rusu, potrivit căruia pânăla ora locală14:30 au votat 1.700 de persoane.

Acesta a asistat și la un incident provocat de un grup de 4-5 cetățeni români, de etnie romă, care nu au dorit săstea la coadăși au avut o micăaltercație cu Poliția.

„Pânăacum lumea a fost calmă, dar pe măsurăce timpul trece oamenii au devenit teribil de nervoși, le scade răbdarea și cer demisia lui Teodor Meleșcanu și a întregului Guvern”, a spus Rusu.

„Ponta, Ponta, nu uita România nu e a ta!”, au mai strigat oamenii, potrivit lui Mihai Rusu. Acesta a mai spus căa existat o perioadăde stagnare între 13:00-13:30, când oamenii de la coadănu au putut vota, pentru a le permite femeilor cu copiii săvoteze.

La ora publicării, la Munchen se aflau la coadăcirca 3.000 de români. Tot 3.000 de persoane sunt și la Consulatul de la Hamburg, dar atmosfera este mai liniștită.

De asemenea, la secțiile de vot de la Stuttgart (unde clădirea Consulatului este mică) și Bonn sunt câte 3.000 de români la coadă, iar la Berlin sunt mai multe sute.

Mai mulți români și-au exprimat indignarea pentru faptul căîn întreaga Bavarie existăo singurăsecție de vot, deși acest land este cel mai mare din Germania ca suprafață, iar comunități de români sunt împrăștiate în localități aflate la sute de kilometri de Munchen.

Totodată, mulți sunt nemulțumiți de faptul căRomânia nu are un Consulat în capitala financiarăa Germaniei, Frankfurt am Main, unde existăo comunitate mare de români, nevoiți săse ducăsute de kilometri cu trenul sau mașina pânăla Berlin sau Bonn.

Potrivit datelor anunțate de BEC, pânăla ora locală13:00, în Germania au votat 5.635 de persoane.

Conform MAE, la nivelul anului 2013 în Germania trăiesc 236.000 de români.

UPDATE 18:10 – FADERE: Cinci ore pentru a putea vota la Paris, coadăde 5.000 de oameni în Bruxelles

Timpul de așteptare pentru a putea vota, duminicăseară, la Paris este estimat la cinci ore, iar în Bruxelles coada celor care așteaptăsăajungăla urne este de circa 5.000 de persoane și s-a solicitat intervenția Poliției, pentru a face un cordon de protecție, potrivit FADERE.

Tot cinci ore se estimeazăcăau de așteptat și românii din Spania care stau la rând în suburbia madrilenăCoslada, conform aceleiași surse.

FADERE mai informeazăcăîn mai multe secții de vot „se simte o îmbunătățire a serviciilor, ca efect al măririi numărului personalului din secții cu personal MAE”. „Totuși, și aceastămăsurăeste absolut insuficientă, având în vedere numărul românilor prezentați să-și exercite dreptul de vot”, susține Federația asociațiilor de români din Europa – FADERE.

„Dacăsolicitările FADERE ar fi fost luate în seamăde către Biroul Electoral Central și de către Ministerul Afacerilor Externe, toate aceste lucruri nu s-ar fi întâmplat. FADERE a cerut în nenumărate rânduri 1.000 secții de vot și dublarea numărului personalului în secțiile deja existente. Solicităm, pe aceastăcale, mărirea programului secțiilor de vot, în așa fel încât toți românii aflați la coadăla ora 21:00 săpoatăvota”, a declarat președintele federației, Daniel Tecu.

Cozi de sute și chiar mii de oameni s-au format, duminică, și în fața altor secții de votare din diaspora.

La primul tur de scrutin, mii de români din străinătate nu au putut vota și au cerut mărirea numărului secțiilor.

UPDATE 18:00 – Mii de români stau la coadăpentru a vota în orașul britanic Portsmouth

Mii de cetățeni români așteaptăsăvoteze la o secție amenajatăîn orașul britanic Portsmouth, situat în sudul Angliei, relateazăpresa locală.

Potrivit site-ului de știri Portsmouth.co.uk, oamenii așteaptăîntr-o coadăde sute de metri formatăla o secție de votare din Centrul comunitar Fratton.

Un oficial de la secția de votare din Portsmouth a declarat căla urne sunt așteptați 10.000 de români.

Orașul britanic Portsmouth este situat în comitatul Hampshire, într-o zonăde coastă, în sudul Angliei.

UPDATE 17:00 – Mii de români așteaptăore întregi pentru a vota în Roma, Veneția și Bologna

Mii de cetățeni români așteaptăore întregi pentru a vota în secții amenajate în Veneția, Bologna și Roma, afirmăsurse citate de ziarul La Repubblica.

La Veneția, aproximativ 600 de persoane așteaptăla voteze la o filialăa Institutului Cultural Român, perioada de așteptare fiind de patru-cinci ore, precizeazăLa Repubblica.

„Cozi nesfârșite și la Bologna, în fața Consulatului român, situat pe strada Guelfa”, noteazăpublicația italiană.

La Roma, autoritățile au interzis circulația rutierăpe strada Serafico, unde este coadăla vot în fața Consulatului României.

UPDATE 19:30 – Sute de români așteaptăla cozi în Montreal pentru vot

Sute de români așteaptăla cozi și în Montreal pentru a vota în turul II al alegerilor prezidențiale.

UPDATE 19:07 – Lazurca: Cozi foarte mari la Chișinău; îi îndemn pe români săvoteze la secții din afara capitalei

Situația a început săse tensioneze la Chișinău duminicădupă-amiazăpe măsurăce cozile de la secțiile de vot pentru prezidențiale s-au îngroșat, condiții în care ambasadorul României, Marius Lazurca, i-a îndemnat pe români săse ducăsăvoteze la secțiile de votare din apropierea Capitalei.

Românii din R. Moldova s-au prezentat la vot cu douăore înainte de deschiderea urnelor și au stat ore în șir la coadă. Dacăla început timpul de așteptare era de o oră, două, cei care au venit dupăora 10:00 au reușit săvoteze după5 ore de stat.

După-amiazăoamenii au început săforțeze gardurile de protecție și au scandat „Vrem săvotăm!” și „Rușine!”. Carabinierii (jandarmii moldoveni – n.r.) încearcăsăpăstreze ordinea.

sursa: Mediafax

Comments

comments

About the Author