Interceptări ale discuțiilor dintre Gruia Stoica și avocatul Doru Boștină

Posted on ian. 30 2014 - 1:30pm by petre

Potrivit agenției naționale de presăMediafax, Gruia Stoica îl întreba pe Doru Boștinădacăla MT are influențăRelu Fenechiu sau Călin-Bogdan Găurean, pentru a afla de la directorul CFR Marfăce preț oferăla licitația pentru transportarea cărbunelui, omul de afaceri spunându-i căDragoș Drăghici ” are atâta mândrie, e atât de dobitoc”.

Gruia Stoica, proprietarul Grup Feroviar Român (GFR), este urmărit penal pentru cumpărare de influență, dupăce i-ar fi dat avocatului Doru Boștinătrei milioane de euro pentru a afla prețul cerut de CFR Marfăla o licitație pentru transportarea cărbunelui, organizatăde Complexul Energetic Oltenia (CEO).

Gruia Stoica a fost reținut, miercuri seară, de procurorii anticorupție și va fi prezentat joi Curții de Apel București, cu propunere de arestare preventivă, iar avocatul Doru Boștinăa primit interdicție de a părăsi țara, acesta fiind acuzat de trafic de influență.

Potrivit documentelor procurorilor, în 22 ianuarie, Stoica Gruia, persoanăce controleazăSC Grup Feroviar Român SA București, membrăa grupului Grampet, a purtat discuții cu avocatul Doru Boștină, în restaurantul unui hotel din București, în cadrul cărora i-a trasat sarcini referitoare la modul de acțiune în vederea adjudecării, la un preț avantajos pentru GFR, a contractului de transport de la nivelul SC CEO SA.

Inițial, Gruia Stoica l-a întrebat pe Doru Boștinădacăse mai aflăîn relații bune cu fostul secretar de stat din Ministerul Transporturilor (MT) din anul 2013: „Zi-mi și mie, tu erai pe bune cu un secretar de stat de la Transporturi, Găurean”).

Înurma răspunsului afirmativ al lui Boștină, Gruia Stoica a continuat, fiind interesat „cât de bine îl mai strunește pe directorul de la Transporturi, pe ăla mare” (n.n. referire la directorul general al CFR Marfă). Avocatul nu a putut sădea un răspuns concret, dar a promis că”se va ocupa”, au scris procurorii în documentele citate.

Anchetatorii aratăcăurmătoarele replici ale celor doi „trădeazăevident menirea infracționalăa întrevederii din data de 22.01.2014:

Stoica Gruia: Cine este mai influent acolo, FENECHIU sau GĂUREAN?(n.n. referire la fostul ministru al Transporturilor Fenechiu Relu)

BoștinăDoru-Cătălin: FENECHIU nu mai are cum…

Stoica Gruia: Așteptăm! GĂUREAN era omul lui. Deci dupăce… îți spun exact, vreau să-ți fac o propunere.

BoștinăDoru-Cătălin: Da. Da.

Stoica Gruia: Propunerea este căa mai avut un contract.

BoștinăDoru-Cătălin:Da

Stoica Gruia: Asta înseamnă…scurt….

BoștinăDoru-Cătălin: Măocup ?!

Stoica Gruia: Da, dar nu trebuie să…., deci, trebuie săaflăm…știi tu.”

Imediat, avocatul, în prezența lui Gruia Stoica, l-a apelat telefonic pe Călin-Bogdan Găurean, căruia, „dupăun schimb de amabilități, pigmentat cu replici aparent deferente ale învinuitului BoștinăDoru Cătălin, i-a propus o întâlnire pentru ziua următoare la restaurant în București:

«Sătrăiți! Când erați mare în funcția asta, ne mai băgați și pe noi în seamă, mai fumam o țigară, mai alea, alea, alea… mămai lăudam și eu, uite, mă, am și eu un prieten ministru. Mai putem sămai… ? Nici eu nu mi-am imaginat căse termină…doamne ferește…nu ne dorim asta. Păi, uite, nu ne-am mai văzut de mult și măgândeam căpoate, uite, fumăm o țigăricăzilele astea. Azi, mâine, poimâine, când poți tu! Mâine ți-ar fi mai ok. Mâine, dupătrei? Păi…ne vedem la trei,? Gata, căstăm mai în liniște acolo, da? Gata, te pup, pa, pa, numai bine…pa, pa»”.

Dupăîncheierea convorbirii telefonice, Gruia Stoica și-a manifestat nemulțumirea cu privire la relația interpersonalăpe care o avea cu Dragoș-Alexandru Drăghici, directorul general al CFR Marfă, în prezent aflat în spital, și totodatăreticența căavocatul Doru Boștinăva reuși în demersurile sale infracționale: „Ăla de la CFR MARFA are atâta mândrie în (folosește cuvinte obscene) lui, e atât de dobitoc, încât nu știu ce o săfaci”, au mai arătat procurorii.

Încontextul aceleiași discuții, Boștinăa revenit la subiectul inițial și i-a cerut lui Gruia Stoica lămuriri suplimentarea referitoare la subiectul pe care urma săîl abordeze la întâlnirea din ziua următoare cu Călin-Bogdan Găurean: „Deci, de la GĂUREAN ce trebuie sămai aflu dacămai are controlul trebii? De la GĂUREAN trebuie săaflu dacămai e în controlul trebii? Acolo la MARFĂ?”.

Înce privește acest aspect, Gruia Stoica i-a detaliat lui Boștinăcare era de fapt scopul intervenției sale pe lângăCălin-Bogdan Găurean, anume licitație ce urma săfie organizatăde CEO la data de 29.01.2014 și care avea ca obiect „un transport mare de cărbune”.

„Stoica Gruia: Da. E o licitație peste o săptămînă.

BoștinăDoru-Cătălin: Da.

Stoica Gruia: Marți.

BoștinăDoru-Cătălin: Da.

Stoica Gruia:Un transport mare de cărbune.

BoștinăDoru-Cătălin: Da.

Stoica Gruia: Ca boul ăsta săvină…

BoștinăDoru-Cătălin: Săștim prețul…

Stoica Gruia: Prețul, săștim tot, sătrimităăla acolo sătrimităun om de-al meu și să-și vadăde treaba lui…la partea asta suntem… șpăgile. BOȘTINĂ nu te pune cu mine…cu ăsta, cănu-i arde

BoștinăDoru-Cătălin: Da. Gata.

Stoica Gruia: Marți este licitația! Vezi prima data dacăGĂUREAN, dacăe sub mâna lui. Vezi cine-l ia de urechi și cine-l controleazăpe el.

BoștinăDoru-Cătălin: Am înțeles!

Stoica Gruia: Și săîi facem rost!

BoștinăDoru-Cătălin: Da. Gata! Da. Gata domne, vorbesc cu omul!

Stoica Gruia: Nu știe asta adevăratelea de problemele CFR MARFA! Săvedem cine a câștigat, căasta se face o singurădata! (neinteligibil, cei doi în același timp) S-o spunăacolo, unii nu înțeleg… (limbaj trivial)…de prost ce e…”.

Gruia Stoica a refuzat săse prezinte la audieri, astfel căa fost emis un mandat de aducere pe numele acestuia. Omul de afaceri a fost dus miercuri searăla sediul central al DNA, încătușat și escortat de polițiști, pentru a-i fi aduse la cunoștințăînvinuirile.

Potrivit DNA, în mai 2013, SC Complexul Energetic Oltenia (CEO) SA Târgu Jiu a lansat public procedura de licitație pentru încheierea acordului cadru și a contractelor subsecvente având ca obiect „Servicii de transport feroviar de cărbune” pentru sucursala Electrocentrale Craiova II, sucursala Electrocentrale Ișalnița și sucursala Electrocentrale Turceni.

La 17 ianuarie 2014, SC CEO SA a transmis invitații de participare la procedura de licitație (cu depunerea în plic a ofertelor, organizatăconform normelor interne ale autorității contractante) mai multor societăți, între care CFR MarfăSA și SC Grup Feroviar Român SA București. Licitația avea ca obiect prestarea de servicii de transport de cărbune pe o perioadăde trei ani, începând cu 1 aprilie 2014, cu o valoare estimatăde 473.068.410 lei (peste 100 milioane euro) fărăTVA.

Anchetatorii susțin că”existădate și indicii temeinice potrivit cărora, la data de 22 ianuarie 2014, omul de afaceri Gruia Stoica, reprezentând SC Grup Feroviar Român SA București, i-a oferit avocatului BoștinăDoru-Cătălin suma de 3.000.000 euro, în schimbul influenței pe care avocatul a lăsat săse creadăcăo are, printr-un intermediar, asupra directorului general al CFR MarfăSA (unul dintre competitori), în scopul divulgării, de către acesta din urmă, cu încălcarea atribuțiilor de serviciu, a prețului pe care societatea pe care o conduce urma săîl ofere, în cadrul licitației”.

Acest demers avea ca scop, potrivit DNA, depunerea de către Grup Feroviar Român a unei oferte cu un preț cât mai apropiat de cel propus de CFR Marfă, astfel încât profitul înregistrat pe parcursul derulării contractului săfie maximizat ori eventualele pierderi minimizate.

Procurori ai Direcției Naționale Anticorupție au descins, miercuri, la Complexul Energetic Oltenia din Târgu Jiu, de unde au ridicat mai multe documente depuse pentru licitație, chiar cu o jumătate de orăînainte deschiderii ofertelor.

Conform unor surse din cadrul companiei energetice, procurorii anticorupție au ridicat plicurile în care erau depuse ofertele CFR Marfăși ale Grupului Feroviar Român, valoarea estimatăa contractului fiind de circa 48 de milioane de euro.

sursa: Mediafax

Comments

comments

About the Author