INCREDIBIL! Iranul a capturat o navăamericană- SUA trimit avioane și nave militare în Golf

Posted on apr. 28 2015 - 6:19pm by petre

Forțele navale iraniene au capturat marți o navă-cargo americană, în Golful Persic, echipajul de 34 de membri fiind transportat în Iran, anunțăsurse militare citate de postul Al-Arabiya. La scurt timp, surse de la Pentagon, citate de Reuters, au anunțat căStatele Unite trimit avioane și nave militare în Golful Persic, răspunzând semnalelor de alertăemise de nava cargo americană.Marina portavion

Statele Unite trimit avioane și nave militare în Golful Persic, dupăincidentul cu Iranul

Distrugătorul USS Farragut și avioane militare americane au fost mobilizate dupăce nava americanăMaersk Tigris a emis semnale de alertă, a comunicat Departamentul american al Apărării.

Membri ai forțelor iraniene au urcat la bordul unei nave cargo americane înmatriculatăîn Insulele Marshall, o republicăafiliatăStatelor Unite, confirmăDepartamentul american al Apărării, precizând cănu au fost trase focuri de armă. „Membri ai forțelor navale iraniene au urcat la bordul navei americane Maersk Tigris, înmatriculatăîn Insulele Marshall”, o republicăafiliatăStatelor Unite, au declarat surse de la Pentagon, dând asigurări cănu au fost trase focuri de armă. Oficialii americani nu au putut spune dacănava americanăa fost escortatăîn Iran.

Incidentul a avut loc în Strâmtoarea Hormuz, la intrarea în Golful Persic.

UPDATE

Ministerul de Externe Româna a precizat, miercuri, căa transmis marți instrucțiuni Ambasadelor României la Washington și Teheran săsolicite autorităților locale detalii despre nava Maersk Tigris abordatăde iranieni, la bordul căreia s-ar afla și marinari români, potrivit presei iraniene.

„Cu referire la situația navei Maersk Tigris, la bordul căreia s-ar afla marinari cetățeni români, Ministerul Afacerilor Externe precizeazăcăîncădin cursul zilei de ieri (marți – n.r.) au fost transmise instrucțiuni Ambasadelor României la Washington și la Teheran, care au solicitat autorităților competente locale informații detaliate despre situația navei, dar mai ales verificarea existenței vreunui cetățean român la bord”, informeazăMAE.

Verificările continuăși pe parcursul zilei de miercuri, „fiind așteptate clarificări în regim de urgență”, mai anunțăMinisterul de Externe, adăugând căîn prezent se efectueazăverificări privind componența echipajului, inclusiv prin intermediul companiei contractante a navei.

Nave de patrulăiraniene au tras focuri de avertizare, marți, împotriva unei nave cargo aflate sub pavilionul unei insule protejate de Statele Unite și au preluat controlul vasului, a declarat Pentagonul.

Nava Maersk Tigris, sub pavilionul Insulelor Marshall, tranzita strâmtoarea Hormuz în momentul în care nave ale Gardienilor Revoluției s-au apropiat de ea și i-au ordonat săse îndrepte către teritoriul iranian. Atunci când comandantul a refuzat, navele iraniene au tras focuri de avertizare, obligând comandantul săse supunăcererii lor, potrivit purtătorului de cuvânt al Pentagonului, colonelul Steve Warren.

Marinarii iranieni au urcat la bordul navei, care a rămas sub control iranian în apele continentale ale Iranului, a precizat Warren. Comandamentul Central al Marinei americane a trimis distrugătorul USS Farragut și un avion de recunoaștere în zonădupăce comandantul a emis un apel de ajutor.

Niciun membru al echipajului Maersk Tigris nu a fost rănit și niciun american nu se afla la bord, potrivit Pentagonului. Warren a declarat cănava avea un echipaj format din peste 30 de membri, dar nu a precizat naționalitățile acestora. Associated Press citeazăteleviziunea publicăiranianăcare susține căla bord se aflau 24 de marinari din Marea Britanie, Bulgaria, România și Myanmar. Televiziunea iranianăsusține cănava a fost reținutăîn baza unui ordin judecătoresc din cauza nerespectării anumitor măsuri. Oficialii iranieni nu au putut fi contactați imediat pentru comentarii.

Deși Maersk Tigris se afla în apele iraniene, aceasta naviga pe un traseu recunoscut internațional în Strâmtoarea Hormuz, a afirmat Warren. El a precizat căa fost „inadecvat” din partea iranienilor sădeschidăfocul împotriva navei.

 

sursa: Mediafax

Comments

comments

About the Author