INCREDIBIL! Faimoasele sălcii energetice din Arad au fost distruse! Cine e vinovat de paguba uriașă?

Posted on ian. 5 2015 - 12:57pm by petre

SĂƒlciile energetice plantate în urmăcu un an pe marginea unui drum din județul Arad pentru a proteja șoseaua de zăpada viscolităau fost distruse în timpul lucrărilor agricole, fiind călcate cu utilaje și date cu erbicide, CJ, care investise 500.000 de lei în proiect, depunând plângere la Poliție.

Administratorul public al județului Arad, Cristian Drăgan, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, că80 la sutădin sălciile plantate în decembrie 2013 pe marginea unui drum intens circulat pentru a proteja șoseaua de zăpada viscolităau fost distruse în timpul lucrărilor agricole.

„Întimpul lucrărilor agricole care au avut în 2014, sălciile au fost călcate de utilaje sau erbicidate. Au fost compromise 80 la sutădin plante, ceea ce înseamnăo pagubăde 400.000 de lei pentru Consiliul Județean, care a investit 500.000 de lei în acest program„, a declarat Drăgan.

El a precizat căa fost depusăo plângere la Poliție, prin care se cere identificarea proprietarilor terenurilor arabile pe marginea cărora erau plantați butașii.

„Sperăm sărecuperăm aceastăpagubăimportantă, iar la primăvarăsăputem replanta sălciile pe marginea drumului„, a mai spus Drăgan.

Conducerea CJ Arad anunța, în decembrie 2013, căa plantat sălcii energetice pe o distanțăde 20 de kilometri pe marginea drumului județean Semlac-Șeintin-Nădlac, scopul fiind atât crearea unei “perdele„ de protecție împotriva zăpezii viscolite, cât și valorificarea lemnului.

Președintele CJ Arad, Nicolae Ioțcu, spunea la vremea respectivăcăplantarea sălciilor pe marginea drumurilor reprezintăo premierănațională.

“Creșterea salciei energetice are loc într-un ritm foarte rapid, ceea ce o face profitabilă. De la butașii platați acum, de circa 25 de centimetri, planta va ajunge la o înălțime de aproximativ șapte metri în doi ani, când va fi recoltată. Din calculele făcute reiese cădin prima recoltăne putem amortiza investiția„, declara Ioțcu.

Specia de salcie a fost adusădin Suedia, iar autoritățile județene spuneau călemnul rezultat are mare căutare pe piață, pentru căare o putere caloricăsimilarăcu a gazului sau a cărbunelui. O tonăde lemn ar costa circa 50 de euro, iar pe un hectar se pot obține, în medie, 40 de tone.

Pe cei 20 de kilometri de drum unde a fost creatăprima „perdea„ de protecție, suprafața plantatăe de 76 de hectare, ceea ce înseamnăcăs-ar fi putut produce 3.000 de tone de lemn, care ar fi valorat 150.000 de euro, investiția putând fi recuperatădupăprima recoltădacăplantele nu erau distruse.

sursa: Mediafax

Autoritățile intenționeazăsăcontinue programul și pe alte drumuri intens circulate, precum Arad-Șiria, Arad-Frumușeni-Lipova și Sâmbăteni (DN7) – Ghioroc.

Comments

comments

About the Author