ÃŽnceput de TESZT Incendii-ar

Posted on mai 25 2014 - 1:20pm by aaevfzauf

IncendiiTrei lovituri de gong au anunțat, sâmbătăseara, deschiderea Festivalului Euroregional de Teatru TESZT, la Timișoara. Rolul de a bate gongul i-a revenit directorului Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely„, actorul Balázs Attila, care, prefațând o săptămânăplinăde evenimente artistice excepționale, a declarat: „Gândiți-văde câte ori ne-am îndrumat cu bune intenții prietenii sărămânăîn interiorul limitelor în propriul interes și în cel al tovarășilor lor. Arta, prin orice formăa sa, face tocmai opusul acestui îndemn. Iar în acest cadru, teatrul, ce sintetizeazăalte domenii ale artei, face acest lucru însutit. Ideea acestui festival, scopul său, îl reprezintătocmai traversarea limitelor, a granițelor. Sătrasăm limite în jurul nostru, pe care săle depășim din nou. Săgăsim punctele de întâlnire în interiorul unei regiuni, apoi săle dislocăm din nou. Săcăutăm trăsăturile comune, săvedem diferențele și săstrângem toate acestea sub o umbrelă. Bineînțeles, existăun lucru ce ne obligă, acum, ca și în viitor, și anume tradiția. Înlumea teatralăa regiunii a devenit de acum o tradiție săse măsoare la Timișoara, la sfârșitul lunii mai, în aceastăîntâlnire. Subliniez caracterul de întâlnire, pentru cănoi nu suntem în competiție, noi, maghiari, români, germani, sârbi, ci ne întâlnim, cu nostalgii despre trecut, construind viitorul. Tema festivalului din acest an este trecutul, prelucrarea trecutului, în jurul acestei provocări se grupeazăspectacolele„.

Alături de directorul Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely„, la ceremonie s-au aflat Sályi LÅ‘rinc, consulul Ungariei, Vesna Kolinovic, consulul Serbiei, și deputatul Slavomir Gvozdenovic, lider al comunității sârbe din România.

„Știm călumea este o scenă, iar dacălumea este la fel ca scena deschisătuturor acestor teatre, aici, la Teatrul Maghiar din Timișoara, este o lume foarte frumoasă, în care suntem norocoși sătrăim„, a susținut consulul Sályi LÅ‘rinc. „Este impresionant căTeatrul Maghiar din Timișoara este gazda teatrelor din aceastăparte a Europei, aș îndrăzni săspun, cea mai bunăparte a Europei. Este un semn căștim sădialogăm și ne respectăm între noi„, a subliniat Slavomir Gvozdenovic. Și consulul Serbiei, Vesna Kolinovic, a apreciat „cu entuziasm, aceastăîntâlnire a teatrelor, culturilor, istoriei comune și oamenilor„ din Euroregiune.

Directorul Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely„, Balázs Attila, a anunțat căpe întreaga duratăa Festivalului TESZT vor fi se vor colecta donații pentru sinistrații recentelor inundații din Serbia.

A fost inaugurată„expoziția pe pardoseală„ cu tema „Trecutul regăsit„, realizatăde Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely„ în parteneriat cu Facultatea de Arte și Design a Universității de Vest. La vernisaj au fost decernate și premiile concursului de creație pentru aceastăexpoziție. Laureați sunt Szabo Kinga, Alina Crețu și Cecilia Hausmann.

Incendii (4)Primul spectacol jucat în TESZT Festival 2014 a fost „Incendii„ de Wajdi Mouawad, montat în premierănaționalăde Radu-Alexandru Nica. „Incendii este o poveste de tip puzzle despre pierderea unui trecut misterios și plin de tenebre, ce se lasăcu greu recuperat„, susține regizorul.

Festivalul Euroregional TESZT se desfășoarăîn perioada 24-31 mai 2014 și reunește la Timișoare producțiile a 15 teatre și companii de spectacol din România, Ungaria și Serbia.

Iatăprogramul festivalul în următoarele douăzile:

Duminică25 mai

– ora 14, în Foaierul Teatrului Maghiar, lansarea cărții „Drumuri transfrontaliere„

– ora 16, Sala 2 TNT, spectacolul „A fost odatăla Timișoara„ de Peter Kerek, producție a Teatrului Național Timișoara. A fost odatăla Timișoara reconstruiește, prin micile istorii de viațăale unei familii, cu umor și cu nostalgie, povestea / istoria unui oraș. Căci, pânăla urmă, un oraș e tot un fel de familie: cu revoluțiile ei, cu prejudecățile ei, cu acele lucruri mereu nespuse și nefăcute la timp, cu momentele ei de curaj și de lașitate„.

– ora 19, în Sala Mare a Teatrului Maghiar, spectacolul „Roșu„, de Brestyánszky B., regia Máte Gábor, coproducție Teatrul Katona Jozsef Budapesta (Hu) & Teatrul Popular din Subotica (Srb). „În1941, Hitler cere guvernului maghiar în funcție săpermitătrecerea trupelor germane pe teritoriul Ungariei. Înschimb, le promite dreptul de a cere Iugoslavia. Un refuz ar însemna invadarea Ungariei. Primul-ministru de la acea vreme, Teleki, se sinucide, nevăzând nicio soluție posibilăîn aceastăsituație, iar Amiralul Horthy le permite trupelor accesul. Astfel, Ungaria se situeazăîn opoziție cu puterile vestice. Dupăce Croația iese din război (făcând nulăexistența Iugoslaviei) armata maghiarăinvadeazăteritoriile Iugoslaviei și, la începutul anului 1942, are loc raidul sângeros de la Novi Sad, care a făcut numeroase victime…În1944 e timpul pentru revanșă. Partizanii iugoslavi comuniști își încep campania de răzbunare într-o furie victorioasă. ÃŽivăd pe locuitorii Ungariei ca având o vinăcolectivă. Nu existăprocese la acea dată, ci numai tortură, linșaj, execuții în masă„.

Comments

comments

About the Author