În Erendira Simonei Donici, și balerinele mor. Nu doar bunica VIDEO

Posted on Aug 7 2017 - 7:59pm by petre

Am încercat să vă povestesc cum mi-am petrecut Erendira Simonei Donici, dar colegul meu turuie neîncetat, aici, la masa redacției, și îmi spune despre ferme,  tractoare,  foraje, și nu mă pot transpune în atmosfera premierei de ieri seară. Așa că, așa cum am mai făcut-o de zeci de ori, voi publica sec comunicatul evenimentului, mult mai relevant decât impresiile mele subiective, și vă voi pune alături un filmuleț, cenzurat, firește, că doar mi-a spus dramaturga clar ”poți să folosesți tot ce vrei, mai puțin nurii Erendirei”. M-am conformat.

Erendira

La 90 de ani de la nașterea scriitorului Gabriel García Márquez, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură, Asociația Culturală Arte-Factum și regizorul Kocsárdi Levente aduc pe scenă una dintre cele mai seducătoare povești. Spectacolul ”Erendira&bună-sa” a avut avanpremiera duminică, 6 august 2017, de la ora 20, în sala Studio a Teatrului Maghiar ”Csiky Gergely” din Timișoara. Sală climatizată ca în peștera muierilor.

”Proiectul reunește tineri actori din Timișoara, Cluj –Napoca, Turda și Arad, majoritatea având în comun experiențe și amintiri din facultate și de la studiile de masterat la facultatea de teatru a Universității clujene, iar show-ul începe chiar cu petrecerea lor de despărțire de studenție. Incredibila și trista poveste a candidei Erendira și a bunicii sale fără suflet și Toamna patriarhului, scrierile lui Márquez care ne-au inspirat, sunt doar pre-texte care le dau actorilor și personajelor lor prilejul să treacă linia subțire, continuu fluidă, dintre teatru și realitate. Spectacolul nostru pune în discuție condiția actorului tânăr și puterea lui de a discerne între ficțiune și adevăr, între realitate și ”trăirism”, cât de pregătiți sunt pentru acest joc cu focul și pentru pericolele lui”, explică regizorul spectacolului.

Interpreți ai spectacolului sunt actorii Diana Tușa, Irina Maria Barbir, Bianco Erdei, Dragoș Lupău, Corinias Caraba și balerinul Alin Radu. Alături de regizorul Kocsárdi Levente, echipa de creație îi reunește pe M.C Donici (scenografie), Olimpiu Vuia (video artist), Simona Donici (dramaturgie), Andrei Délczeg (light design), Alexandru Uncruțiu (sound design). Spectacolul se desfășoară în limba română.

”Erendira&bună-sa” este un spectacol produs bine de Asociația Culturală Arte-Factum.

Sponsori: Ei, doar nu o să-i pomenim aici, că poate nu le face bine atâta reclamă gratis.

Comments

comments

About the Author