În ce condiții pot șoferii români să refuze testarea cu aparatul drugtest

Posted on mart. 1 2024 - 11:35pm by petre

Șoferii români pot refuza testarea cu aparatul DrugTest folosit de polițiștii de la rutieră, dar cu o singură condiție: să ceară explicit agentului prelevarea de probe biologice (urină) în cadrul unei unități medicale. Refuzul pur și simplu atrage automat dosar penal, faptă ce se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani.

 

Șoferii care circulă pe străzile din România au dreptul legal să refuze testarea cu aparatele folosite de polițiștii de la rutieră, pentru depistarea persoanelor care s-au urcat la volan sub influența substanțelor interzise. Refuzul trebuie însoțit obligatoriu de solicitarea prelevării de probe biologice în cadrul unei unități spitalicești. Polițistul este obligat să vă însoțească la spital unde veți urma anumite proceduri, inclusiv un examen clinic.

 

Astfel, odată ajuns la spital, șoferul este supus unui examen clinic de către medic, în timpul căruia este verificată starea fizică și psihică a acestuia (starea ochilor- pupile dilatate, comportament agitat, orientare spațio-temporară, echilibru, reflexe etc). Ulterior sunt prelevate probele de urină, iar rezultatul este dat imediat. Dacă această analiză are un rezultat negativ la consumul de substanțe interzise, șoferul poate pleca liniștit acasă. Se face totuși un dosar penal ”in rem” (asupra faptei), care va primi ulterior clasare.

 

”Când ați ajuns la spital, această responsabilitate de a se reține sau nu permisul revine medicului. Dacă medicul, după ce vă examinează clinic, a constatat că voi sunteți apți, n-aveți probleme de orientare și puteți să conduceți în siguranță, o să vi se întocmească dosar penal, dar nu o să vi se rețină permisul de conducere și o să puteți să plecați cu mașina de acolo mai departe”, explică Octavian Perţea, ofiţerul din cadrul Poliţiei Municipiului Oradea, devenit viral pe internet tocmai datorită explicațiilor pe care le oferă cu privire la problemele întâmpinate de șoferi în trafic.

Comments

comments

About the Author