IMAGINI ȘOCANTE din New York-ul paralizat de furtuna de zăpadă

Posted on ian. 27 2015 - 1:18pm by petre

New York, orașul care nu doarme niciodată, se pregătea luni seara de o noapte calmădin cauza unei furtuni de zăpadă, în timp ce autoritățile au mobilizat mijloace importante, iar podurile și tunelurile au fost închise, transportul în comun a fost oprit, iar circulația interzisă.

Luni, la ora 23.00 (06.00 ora României), podurile și tunelurile erau închise, metroul și autobuzele oprite și nimeni nu avea dreptul săcircule în oraș, cu excepția vehiculelor de urgență, precum ambulanțele sau utilajele de deszăpezire.4

O avertizare de viscol este valabilăpânămiercuri în șapte state din nord-est, între care și New York, afectând milioane de americani, care se grăbeau luni săse întoarcăacasă, pentru a evita ninsorile însoțite de vânt puternic anunțate pentru noaptea de luni spre marți.

Ninsorile s-au oprit în cursul în serii la New York, dar dupăcâteva ore au reînceput.5

Sute de utilaje de deszăpezire și angajați municipali au fost mobilizați, iar primarul Bill de Blasio a cerut populației săiasădin casăcât mai puțin posibil. El a anunțat cășcolile vor rămâne închise marți.

„De obicei, măîntorc acasăîn jur de 18.00 sau 18.30. Dar astăzi am plecat cu douăore mai devreme”, mărturisește în gara Grand Central, aproape goalăîn mijlocul după-amiezii, Joseph Burke, un avocat care locuiește la periferie.

Potrivit serviciilor naționale de meteorologie, în cursul nopții de luni spre marți ar urma săse aștearnăun strat de 24 de centimetri de zăpadăla New York, cu rafale de vânt de pânăla 69 de kilometri pe oră, și 21 de centimetri în cursul zilei de marți, adăugându-se celor 11 centimetri care s-au acumulat deja luni în Central Park.

„Furtuna se va agrava în cursul nopții”, a declarat luni după-amiazăguvernatorul statului New York, Andrew Cuomo, anunțând închiderea metroului, care funcționeazăde principiu 24 de ore din 24, pe o duratănedeterminată.1

Trenurile de la periferie, trenurile care leagăBoston de New York, tunelurile, podurile și parcurile au fost, de asemenea, închise pentru o perioadănedeterminată.

Broadway a anulat luni seara celebrele spectacole, sediul ONU ar urma sărămânăînchis marți, dar Bursa se va deschide. Funcționarii neesențiali ai statului au fost rugați sărămânăacasă.

Înperspectiva viscolului, pe care agenția naționalăde meteorologie îl descrie drept „potențial istoric”, o interdicție de circulație a fost decretatăîn mai multe state din nord-est, între care New York, Connecticut, New Jersey și Massachusetts.

Peste 2.700 de zboruri au fost anulate luni și peste 3.700 marți.

„Nu este o furtunătipică”, a insistat luni primarul din New York. „ÃŽntoarceți-văacasă”, a adăugat el, reiterând căviscolul ar urma săfie „unul dintre cele mai mari din istoria orașului” cu 8,4 milioane de locuitori.

Recordul pentru o furtunăde zăpadăla New York dateazădin 2006, când în Central Park a fost măsurat un strat de 68,32 centimetri de zăpadăla 11 și 12 februarie.

Furtuna actuală, care va cuprinde o bandăde peste 450 de kilometri din Philadelphia pânăîn Maine, ar urma săse îndepărteze progresiv miercuri.

„Newyorkezii trebuie săse pregăteascăpentru posibile pene de electricitate, din cauza rafalelor de vânt care ar putea săculce la pământ linii de înaltătensiune și copaci”, a avertizat guvernatorul statului New York.

Newyokezii îngrijorați au „devalizat” supermarketurile duminicăși luni pentru a-și face provizii, așteptând totuși în frig înainte de a putea intra săcumpere pâine, lapte, fructe și legume.

„Nu am nimic de mâncare. Am nevoie de provizii. Cine știe dacămâine voi mai putea ieși din casă”, mărturisește Rosa Ramirez, o dominicanăcare așteaptăla coadăîn fața supermarketului Whole Foods din Union Square, în Manhattan.

Înregiunea Boston, unde sunt așteptați 50 pânăla 70 de centimetri de zăpadă, rafalele de vânt ar putea depăși 100 de kilometri pe oră.

Școlile vor fi închise marți. Selecția juriului în procesul lui Djohar Å¢arnaev, acuzat de atentatele din Boston din 2013, a fost suspendată, iar tribunalul va fi închis marți.7

Lipsa de vizibilitate, ninsoarea și vântul fac circulația deosebit de periculoasă, au insistat autoritățile din toate statele afectate, dintre care mai multe au decretat stare de urgență.3

„Numeroase drumuri sunt impracticabile”, a subliniat serviciul național de meteorologie. Deplasările vor fi extrem de periculoase din cauza ninsorilor abundente și a vântului puternic”.2

surse: Mediafax, BBC News, Reuters, EPA, AP

Comments

comments

About the Author