Imagini din dronă cu uzina Azovstal – bastionul de necucerit al ucrainienilor

Posted on apr. 21 2022 - 5:03pm by petre

 

Agenția de știri de stat rusă Ria Novosti a difuzat imagini filmate din dronă cu uzina Azovstal, ultimul bastion ucrainean rămas în orașul Mariupol. AP nu a putut verifica în mod independent imaginile.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, i-a declarat joi președintelui Vladimir Putin că uzina în care se acund sute de soldați ucraineni a fost ”blocată în siguranță” în timp ce restul orașului a fost ”eliberat”, lucra salutat de Putin drept un ”succes”, relatează AP. Obiectivul declarat al Kremlinului este capturarea Donbasului, regiunea estică, în mare parte vorbitoare de limbă rusă, în care se află mine de cărbune, uzine de metal și de echipamente grele.

 

”Rusia a decis că nu trebuie să finalizeze cucerirea uzinei și va încerca în schimb să-i înfometeze pe ultimii apărători ucraineni” a comentat pentru BBC jurnalistul Joe Inwood. ”Blocaţi toată această zonă în aşa fel încât să nu treacă nici măcar o muscă”, a ordonat Putin joi armatei ruse.

Uzina Azovstal este una dintre cele mai mari combinate din Europa, se întinde pe o suprafață de 10 km pătrați și are o rețea complexă de camere și tunele subterane, potrivit BBC. Sute de oameni s-au adăpostit în buncărele de aici.

 

Situată în portul din Mariupol, oțelăria este ultima redută a luptătorilor ucraineni care au rezistat săptămâni întregi în fața rușilor. Ucrainenii ascunși în uzină au spus că sunt depășiți numeric ”de câteva zeci de ori” de forțele ruse care îi înconjoară și care au distrus o mare parte a orașului.

Comments

comments

About the Author