Iată noul președinte al Franței!

Posted on Mai 7 2017 - 9:29pm by petre

Emmanuel Macron, candidatul organizaţiei civice En Marche! (În Mişcare!, social-liberală), a câştigat scrutinul prezidenţial din Franţa, obţinând 65,1% din voturi, potrivit proiecţiilor realizate în funcţie de sondajele efectuate la ieşirea de la urne, informează ziarele Le Monde şi Le Figaro, citate de Mediafax.Emanuel Macron

Francois Hollande i-a transmis felicitări lui Emmanuel Macron

Francois Hollande, preşedintele în funcţie al Franţei, l-a sunat duminică seară pe Emmanuel Macron pentru a-l felicita „călduros” după victoria înregistrată în scrutinul prezidenţial, informează site-ul cotidianului Le Figaro.

„L-am sunat în această seară pe Emmanuel Macron pentru a-l felicita călduros pentru alegerea în funcţia de preşedinte al ţării”, a transmis François Hollande.

„Victoria sa masivă confirmă că o largă majoritate a cetăţenilor noştri se adună în jurul valorilor naţiunii şi afirmă ataşamentul faţă de Uniunea Europeană şi faţă de o abordare a deschiderii Franţei spre lume”, a spus Hollande.

O „nouă pagină” se deschide pentru Franţa, afirmă Emmanuel Macron, câştigătorul scrutinului prezidenţial, subliniind că „speranţa şi încrederea” au fost regăsite.

„O nouă pagină a îndelungatei noastre istorii se deschide în această seară. Vreau să fie una a speranţei şi încrederii regăsite”, a declarat preşedintele-ales al Franţei.

Emmanuel Macron, candidatul organizaţiei civice En Marche! (În Mişcare!, social-liberală), a câştigat scrutinul prezidenţial din Franţa, obţinând 65,1% din voturi, potrivit proiecţiilor realizate în funcţie de sondajele efectuate la ieşirea de la urne.

UPDATE 21:25 Marine Le Pen îşi recunoaşte înfrângerea în scrutinul prezidenţial

Marine Le Pen, candidatul formaţiunii de extremă-dreapta Frontul Naţional, şi-a recunoscut, duminică seară, înfrângerea în scrutinul prezidenţial, câştigat de Emmanuel Macron, salutând însă „rezultatul istoric” înregistrat de partidul său.

„Cetăţenii Franţei au ales un nou preşedinte, optând pentru continuitate”, a declarat Marine Le Pen, citată de cotidianul Le Monde.

„Prin acest rezultat istoric şi masiv, francezii au transformat alianţa patrioţilor în principala forţă a opoziţiei. (…) Formaţiunile politice care l-au susţinut pe Emmanuel Macron s-au discreditat singure”, a adăugat Marine Le Pen.

„Partidul Frontul Naţional trebuie să se reformeze pentru a fi la înălţimea acestei oportunităţi istorice. Voi propune transformarea mişcării noastre politice şi le cer tuturor patrioţilor să ni se alăture”, a spus Marine Le Pen.

Marine Le Pen, reprezentantul formaţiunii de extremă-dreapta Frontul Naţional, a obţinut 34,9% din voturi, potrivit proiecţiilor realizate de Institutul Ipsos/Sopra Steria.

Prezenţa la urne era, la ora 17.00, de 65,3%, dar probabil se va situa la final la nivelul de aproape 75%.

Emmanuel Macron, în vârstă de 39 de ani, devine astfel al optulea preşedinte al celei de-a V-a Republici Franceze.

Mii de susţinători ai lui Emmanuel Macron s-au adunat în centrul Parisului, în faţa Muzeului Luvru, unde noul preşedinte va ajunge pentru a sărbători victoria.

Comments

comments

About the Author