Iată care sunt beneficiile fizice și mentale ale înotului

Posted on mai 11 2021 - 12:37pm by petre

Înotul este un exercițiu potrivit pentru persoanele de toate vârstele. Poate ajuta o persoană să se formeze sau să rămână în formă, iar beneficiile se extind și asupra sănătății mintale.

Persoanele cu vârsta cuprinsă între 19 și 64 de ani ar trebui să urmărească să primească 150 de minute de activitate aerobă moderată în fiecare săptămână. Copiii mai mici ar trebui să fie și activi fizic.

Este important să încorporați exerciții de antrenament de forță în orice rutină pentru a menține mușchii puternici și flexibili. După cum permite sănătatea unei persoane, ar trebui să continue acest lucru cât mai mult timp posibil pe tot parcursul vieții.

O persoană poate alege să înoate peste o altă formă de exercițiu din mai multe motive. Oferă corpului un antrenament amănunțit și are multe avantaje pentru persoanele de toate vârstele și nivelurile de fitness. Așadar, luați-vă un costum de baie și să începem!

1. Oferă un antrenament întregului corp

Înotul implică aproape fiecare grup muscular important, necesitând ca o persoană să-și folosească brațele, picioarele, trunchiul și abdomenul. Înotul vă va:

  • crește ritmul cardiac fără a pune stres pe corp
  • îmbunătăți puterea
  • tonifica mușchii
  • îmbunătăți condiția fizică
  • ajuta la gestionarea greutății

2. Construiește forța cardiovasculară

Exercițiul cardiovascular sau cardio implică inima, plămânii și sistemul circulator. O rutină de antrenament amănunțită, cum ar fi una care prezintă înot, va include acest tip de exerciții.

Un studiu notează că „după ajustarea în funcție de vârstă, indicele de masă corporală, starea de fumat, consumul de alcool și antecedentele familiale de boli cardiovasculare, înotătorii au avut cu 53%, 50% și 49% un risc de mortalitate de toate cauzele mai mic decât bărbații sedentari, mergători sau, respectiv, alergători. ”

Un alt studiu din 2016, indică faptul că înotul poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale. Cincisprezece bărbați adulți supraponderali au participat la acest studiu, finalizând 8 săptămâni de antrenament de înot și 4 săptămâni de antrenament.

3. Este potrivit pentru toate vârstele și nivelurile de fitness

Unele tipuri de exerciții fizice pot fi provocatoare pentru persoanele care sunt noi sau se simt foarte improprii. Cu toate acestea, înotul permite unei persoane să meargă în ritmul său și poate fi o ocazie bună pentru noii veniți să facă mișcare.

O persoană poate învăța să înoate la o vârstă foarte fragedă, iar majoritatea piscinelor au o zonă desemnată pentru începători și persoanele care preferă să înoate încet.

4. Este ușor pe articulații

Înotul nu supune articulațiile unei persoane la exces. Deci, o persoană cu artrită sau leziuni articulare poate folosi înotul ca un exercițiu adecvat, deoarece flotabilitatea apei reduce stresul asupra articulațiilor purtătoare de greutate.

5. Este potrivit pentru persoanele cu afecțiuni

O persoană cu o vătămare sau afecțiune, cum ar fi artrita, poate avea dificultăți în a face exerciții cu impact ridicat. Persoanele care nu pot participa la exerciții cu impact ridicat și rezistență ridicată pot prefera înotul, deoarece apa susține ușor mușchii.

6. Este potrivit pentru persoanele cu dizabilități

A avea un handicap fizic, cum ar fi paraplegia, poate limita sau elimina unele opțiuni de antrenament. Persoanele cu dizabilități fizice pot constata că înotul este un exercițiu ideal, deoarece apa oferă rezistență și sprijin.

7. Ajută la astm

În plus față de construirea forței cardiovasculare, înotul poate contribui la creșterea capacității pulmonare a sursei și la îmbunătățirea controlului respirației.

Deși aerul umed al piscinelor interioare poate contribui, de asemenea, la îmbunătățirea simptomelor astmului, este important să rețineți că unele studii indică faptul că substanțele chimice dezinfectante utilizate în piscine pot agrava simptomele acestei afecțiuni. Aceste substanțe chimice pot crește, de asemenea, probabilitatea ca un înotător să dezvolte afecțiunea.

8. Îmbunătățește simptomele sclerozei multiple

Apa menține membrele plutitoare, astfel încât persoanele cu scleroză multiplă (SM) pot beneficia de susținerea și rezistența ușoară pe care o oferă apa.

Un studiu din 2012 din Spania a constatat o reducere semnificativă a durerii atunci când persoanele cu SM, cu vârste cuprinse între 18 și 75 de ani, au participat la un program de înot de 20 de săptămâni. Participanții au raportat, de asemenea, îmbunătățiri ale oboselii și depresiei legate de SM.

Comments

comments

About the Author