Guvernul va sesiza CC pentru implicarea președintelui în campania electorală

Posted on mai 5 2014 - 8:06pm by petre

Guvernul va sesiza Curtea Constituționalăîn legăturăcu implicarea președintelui Traian Băsescu în campania electorală, iar în baza deciziei CC se va proceda în consecință, a anunțat liderul PSD, premierul Victor Ponta.

El a arătat căpreședintele are drept de vot, dar nu și de a se implica în campania electorală, interdicție aplicatăși în cazul altor categorii profesionale, explicând astfel căun profesor își pierde locul de muncă, iar un judecător și un ofițer sunt excluși din magistratură, respectivădin armatădacăse implicăîn acțiuni cu caracter electoral.

„Fiind vorba de președinte, evident căsancțiunile sunt cele prevăzute de Constituție și, pentru a avea un punct de vedere oficial al Curții Constituționale, Guvernul va sesiza Curtea, în baza articolului 34, aliniat 1 din Legea 47/1992 care organizeazăactivitatea CC, cu trei solicitări: săanalizeze existența unui conflict juridic de naturăconstituționalăîntre Guvern, cel abilitat prin Constituție și lege săorganizeze, și răspunde de altfel, campania electorală, și Președinte, săstabileascăcăacest conflict este cauzat de implicarea directăa președintelui în campania pentru alegerea reprezentanților României în Parlamentul European și în campania pentru alegerea unor mandate de deputat și senator și săpronunțe o decizie prin care săstabileascăîn mod clar căpreședintele României, ca și alte categorii de persoane care ocupăanumite funcții, nu are dreptul de a face campanie electoralăși de a se implica activ. Înbaza deciziei Curții Constituționale, evident vom proceda în consecință”, a spus Ponta.

ÃŽntrebat de presăce înseamnă”a proceda în consecință” și dacăaceasta presupune inițierea unei noi suspendări din funcție a președintelui, Ponta a afirmat doar căorice decizie a CC este obligatorie.

El a adăugat căo decizie a CC va avea efecte și asupra altor categorii profesionale, respectiv dacăacestea se pot implica în campanie.

ÃŽntrebat în continuare dacăare în intenție săinițieze o nouăsuspendare a președintelui în cazul în care Curtea va da dreptate Guvernului, dar președintele va refuza sănu se mai implice în campania electorală, Ponta a răspuns: „Eu am în intenție un singur lucru în acest moment foarte clar, și anume de a respecta Constituția, iar Curtea săstabileascăfoarte clar dacăpreședintele țării are voie săfacăcampanie electorală, pentru căo asemenea decizie ar avea implicații ulterioare referitoare la alte categorii – înseamnăcăși judecătorii, și procurorii, și militarii, și înalții funcționari au voie săfacă, pentru cădreptul la vot nu le-a fost interzis niciunora dintre aceștia, ci dreptul de a face campanie electorală. Dupăcare, deciziile Curții Constituționale sunt general obligatorii”.

Sesizarea va fi transmisă, probabil, marți către CC, dupăce va revedea textul și îl va discuta cu colegii săi.

Duminicăseara, premierul Victor Ponta a declarat, la România TV, căpreședintele Traian Băsescu este recidivist la încălcarea Constituției și aceastăîncălcare este evidentă, dar judecătorii CC trebuie sădecidă, adăugând, la remarca căjudecătorii CC trebuie sesizați de cineva, că”probabil o vom face și de data asta”.

Ponta a afirmat căBăsescu a încălcat din nou Constituția dupăce au fost prezentate imagini în care șeful statului își exprimăsusținerea, de la Palatul Cotroceni, pentru Partidul Mișcarea Populară.

El a apreciat astfel cășeful statului este recidivist în încălcarea Constituției și căaceastăîncălcare este evidentă, dar căjudecătorii Curții Constituționale (CC) sunt cei care trebuie sădecidăîn acest sens.

La remarca căjudecătorii CC trebuie sesizați de cineva pentru a se pronunța dacăprevederile Constituției au fost sau nu încălcare, Ponta a arătat căau mai fost făcute astfel de sesizări, adăugând: „Probabil căo vom face și de data asta”.

Președintele Traian Băsescu a declarat, duminică, la Palatul Cotroceni, despre fotografiile în care apare îmbrăcat cu tricoul PMP și alături de lideri ai acestui partid, căare dreptul săse îmbrace cum vrea, și căva vota Partidul Mișcarea Populară, pentru călegea nu îi interzice săvoteze.

„Văspun din nou, păcat căsunt cu steagurile în spate, căaș fi venit tot cu acel tricou. Am dreptul sămăîmbrac cum vreau”, a spus Băsescu.

Șeful statului a răspuns și la ideea unui partizanat politic, venit din partea președintelui țării, prin purtarea acelui tricou.

„Voi vota Partidul Mișcarea PopularăM-ați întrebat. Dacănu m-ați fi întrebat, nu v-aș fi răspuns. (..) Eu voi vota Partidul Mișcarea Populară”, a spus Băsescu.

ÃŽntrebat dacănu considerăcăîncalcăConstituția, prin aceste afirmații, președintele a răspuns: „Nu, prin Constituție, nu mi se interzice săvotez”.

Președintele Traian Băsescu, purtând un tricou cu inscripția „Vote for PMP” și cu sigla acestei formațiuni, apare într-o serie de fotografii realizate la malul mării, alături de lideri ai Partidului Mișcarea Populară, imaginile fiind postate pe contul de Facebook al Elenei Udrea.

Elena Udrea a postat vineri după-amiazăpe contul său de Facebook o serie de fotografii intitulată”Traian Băsescu cu tinerii și femeile din PMP”. Fotografiile sunt realizate la malul mării, pe plajă.

Astfel, Traian Băsescu apare îmbrăcat în pantaloni albi, pantofi sport și un tricou alb cu sigla PMP și cu mesajul „Vote for PMP”, alături de soția sa, Maria Băsescu, purtând la rândul său un tricou cu sigla PMP și cu inscripția „Made me do it”, precum și de mai mulți lideri și candidați ai partidului, între care Elena Udrea, Cristian Preda, toți având tricouri albe cu sigla PMP.

Înunele dintre fotografii, președintele dămâna cu candidați și lideri ai PMP, între care Elena Udrea, care are și ea un tricou alb cu sigla PMP și inscripția „I’m popular”, și Cristian Preda, îmbrăcat într-un tricou pe care este imprimatăo pozăcu mere roșii.

Potrivit unor surse din partid, mai mulți lideri locali și naționali ai formațiunii s-au întâlnit vineri cu președintele Traian Băsescu la Neptun. Reprezentanții PMP au avut o discuție cu șeful statului la un local din stațiune, iar apoi au mers pe plajă, dupăcare i-au prezentat colecția de tricouri a partidului și au făcut mai multe fotografii cu șeful statului.

DECLARAÅ¢IILE PREMIERULUI:

– A fost trimis un ajutor de urgențăpentru ca sinistrații sătreacăpeste aceste zile

– Datorităintervenției nu s-au înregistrat pierderi de vieți omenești, iar pierderile materiale au fost cât mai limitate cu putință

– Infrastructura pe care România o deține a rămas o perioadăextrem de lungăde timp fărăniciun fel de intervenție, iar acum locurile inundațiilor sunt aceleași din 2005

– Pânăîn luna septembrie trebuie realizat graficul de investiții pentru a fi evitate inundațiile în viitor

– Am luat decizia de a suspenda participarea noastrăla acțiunile electorale. Vreau săfac un apel către președintele României de a înceta participarea la campania electorală

– Mâine vom trimite Curții Constituționale sesizarea privind implicarea lui Traian Băsescu în campania electorală

sursa: Mediafax

Comments

comments

About the Author