Guvernul se pregătește de creșterea impozitelor: cota progresivăar putea fi de 15%, 25% și 35%. Impozitele pe case și terenuri se vor putea majora

Posted on nov. 14 2014 - 10:40am by petre

Guvernul intenționeazăsărenunțe la cotăunicăde 16%, începând din 2016, și săintroducăcote progresive de impozitare a venitului, în trei trepte, de 15%, 25% și 35%, potrivit unui document elaborat de Ministerul Finanțelor Publice (MFP), ministrul delegat pentru Buget și consultat de MEDIAFAX.

Ministrul Ioana Petrescu nu este de acord cu eliminarea cotei unice de impozitare

Ministrul Finanțelor Publice, Ioana Petrescu, nu este de acord cu eliminarea cotei unice de impozitare, iar în instituție, autoritatea în ceea ce privește stabilirea politicii fiscale, nu s-a fãcut niciodatăun scenariu privind eliminarea cotei unice de impozitare, se aratăîntr-un comunicat al MFP.

ÃŽntr-un document care conține mai multe propuneri de măsuri fiscale, elaborat de Ministerul Finanțelor Publice (MFP) – ministrul delegat pentru Buget, se precizeazăcăuna dintre acestea ar fi: „Introducerea impozitului progresiv pe venit, începând cu 2016 (3 cote progresive de 15%, 25% și 35%)”.

O altăpropunere din document este creșterea impozitelor locale pe terenuri și imobile cu 25%, o majorare similarăurmând săfie aplicatădin 2016.

Potrivit Ministerului Finanțelor, nu s-au fãcut estimări cu privire la posibilitatea creșterii impozitelor locale pe proprietate cu 25% începând cu 2015 și cu încă25% începând cu 2016.

„Impozitele datorate pentru clădiri, pentru terenuri și pentru mijloacele de transport vor fi menținute la nivelul actual, în condițiile în care consiliile locale vor păstra actualele niveluri de impozite și taxe locale”, se aratăîntr-un comunicat transmis de Ministerul Finanțelor.

Pe de altăparte, analiști financiari afirmăcănu existăobstacole de ordin tehnic pentru introducerea cotei progresive de impozitare chiar de la 1 ianuarie 2015, întrucât declararea venitului se face în 2016.

Cota unicăa fost introdusăde la 1 ianuarie 2005, fiind pricipala temăde campanie a alianței DA (PNL-PD) la alegerile din 2004.

Cota unicăa fost propusăinițial de ministrul de Finanțe din perioada Guvernului Năstase, Mihai Tănăsescu, dar respinsăde PSD, inclusiv din cauza opoziției președintelui de atunci, Ion Iliescu.

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, propus de actualul premier Victor Ponta săpreia conducerea Guvernului în cazul în care PSD va câștiga alegerile prezidențiale, a declarat recent cătema cotei unice de impozitare a fost „fetișizată” în ultimii ani și ar trebui reconsideratăcel puțin din perspectiva nivelului, dacăsocietatea româneascăare pretenții mari de la stat.

Document MFP: Impozitele pe case și terenuri cresc cu câte 25% în 2015 și 2016

Guvernul ar putea propune pentru anul viitor o creștere a impozitelor locale pe terenuri și imobile de 25%, o majorare similarăurmând săfie aplicatădin 2016, potrivit unui document elaborat de Ministerul Finanțelor Publice (MFP) – ministrul delegat pentru Buget și consultat de MEDIAFAX.

Îndocument, care conține mai multe propuneri de măsuri fiscale, se precizează: „Creșterea cu 25% a impozitelor pe proprietate și cu încă25% în 2016”

Propunerile au fost prezentate în Consiliul Consultativ al Ministrului Delegat pentru Buget.

„Înorice scenariu macroeconomic și oricum se va închide execuția bugetarădin acest an, creșterea impozitelor locale pe proprietate este o certitudine, argumentându-se căromânii plătesc mult mai puțin decât restul europenilor”, au declarat pentru MEDIAFAX surse apropiate discuțiilor, care au confirmat datele din documentul MFP.

O majorare a taxelor pe proprietate a fost prezentatăși în proiectul de Cod Fiscal publicat în vara acestui an de Ministerul Finanțelor Publice și retras ulterior de pe site-ul instituției.

Surse din Ministerul Finanțelor afirmăcăpropunerea a fost discutatăși cu oficialii Băncii Naționale a României, care s-au arătat de acord cu o asemenea măsură.

De altfel, chiar guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, declara în urmăcu aproximativ o lunăcăar fi în favoarea creșterii impozitării proprietății, dacăaceasta compenseazăo relaxare a fiscalizării muncii.

Guvernul a redus de la 1 octombrie rata contribuțiilor de asigurări sociale plătite de angajator cu 5 puncte procentuale și cautăsoluții de a acoperi golul de venituri preconizat din aceastămăsurăpentru 2015.

Încazul în care nu vor fi găsite suficiente resurse pentru acoperirea deficitului de venituri, existăriscul ca în discuțiile cu Fondul Monetar Internațional și Comisia Europeanăsăse convinărenunțarea la jumătate din tăierea de CAS din octombrie, adicăo creștere de la 1 ianuarie 2015 cu 2,5 puncte procentuale. Aceasta ar corespunde cu propunerea inițialăa experților instituțiilor internaționale.

Delegațiile tehnice ale FMI și CE, conduse de șefii de misiuni, se vor afla la București în perioada 2-10 decembrie pentru analiza execuției bugetare, impactul măsurilor cu influențăasupra bugetului adoptate în ultimele luni și  a prognozelor și cadrului macroeconomic pentru 2015.

Exeperții internaționali vor reveni la București în luna ianuarie pentru misiunea de evaluare a acordului stand-by.

sursa: Mediafax

Comments

comments

About the Author