Guvernul a luat în această seară măsuri de urgență care vizează toți românii

Posted on dec. 17 2021 - 7:44pm by petre

Adrian Câciu – ministrul Finanțelor a declarat, vineri, după ședința de Guvern, că miniștrii au adoptat mai multe proiecte privind măsurile noului Executiv.

Bugetul de stat pe 2022 este construit pe un deficit de 5,84% pe CASH. Legea salarizării va fi prorogată, cu excepția salariilor din sănătate și educație, care vor continua să crească conform legislației. De la 1 ianuarie 2022 scade la 5% TVA la energie termică, pe perioada iernii, dar și TVA la locuințe.

„Astăzi au fost adoptate două acte normative importante pentru legea bugetului de stat și legea bugetului asigurărilor de stat, respectiv Legea plafoanelor pentru anul 2022 și ordonanța privind unele măsuri fiscal-bugetare și pentru prorogarea unor termene.

Deficitul pe anul 2022 va fi 5,84% pe CASH și de 6,2% pe metodologia ESA. Plafonul pentru cheltuielile de personal se reduce la 8% din PIB față de 9,4% în 2021.

 

Plafonul pentru datoria guvernamentală pentru 2022 este de 49,8% din PIB. Plafonul de garanții pentru programele guvernamentale este de 30 de miliarde lei.

În ceea ce privește ordonanța privind unele măsuri fiscal-bugetare și pentru prorogarea unor termene, dacă nu se adopta această ordonanță, impactul brut asupra deficitului ar fi fost de 97 miliarde lei. Atât ar costa ca statul român să pună în aplicare legile pe care le are de aplicat.

 

Din perspectiva legii salarizării, avem o prorogare aplicării legii 153, cu excepția a două sectoare: sănătate și educație.

Am stabilit că, de la 1 ianuarie 2022, pe perioada iernii, TVA la energia termică va fi de 5%. O altă măsură a fost tva redus la 5% pentru locuințele care ajung la 140.000 euro, pentru o locuință.

Am luat și alte măsuri care vor duce la transparentizare și la creșterea colectării veniturilor”, a declarat Adrian Câciu, vineri.

„S-au introdus o serie de măsuri care vor conduce nu numai la transparentizarea veniturilor publice, dar mai ales la creșterea colectării. Introducem sistemul „Radarul mărfurilor”: orice marfă care intră în România sau e transportată în România va fi monitorizată și intenția e de fiscalizare a transportului de mărfuri.

 

Avem o clarificare cu privire la legislației pentru tichetele cadou. Începând de la 1 ianuarie, tichetele cadou se pot acorda doar propriilor angajați. Acordarea către terți se interzice. Introducerea contribuției de sănătate pe pensiile care depășesc 4.000 de lei, doar pentru diferența care depășește acest nivel: este vorba și despre pensii speciale și de serviciu.

 

Comments

comments

About the Author