Greii PDL Timiș, Ostaficiuc, Popoviciu și SĂƒmărtinean, urmăriți penal de DNA – doi dintre ei sunt deputați

Posted on mai 30 2014 - 5:13pm by petre

Președintele PDL Timiș, Constantin Ostaficiuc, fost șef al CJ, liderul PDL Timișoara, deputatul Cornel SĂƒmărtinean, fost director al Aeroportului Timișoara, și deputatul PDL Alin Popoviciu sunt urmăriți penal de DNA într-un dosar privind închirierea unor spații la aeroport.Constantin Ostaficiuc pdl presedinte timis

Potrivit unui comunicat de presătransmis, vineri, de DNA, procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara au dispus începerea urmăririi penale fațăde deputatul Cornel Mircea SĂƒmărtinean, la data faptelor director al Aeroportului Internațional „Traian Vuia” din Timișoara (A.I.T.), pentru abuz în serviciu în formăcontinuată(douăacte materiale) și conflict de interese, deputatul Alin Augustin Florin Popoviciu și Constantin Ostaficiuc, la data faptelor președinte al Consiliului Județean Timiș, administratori în fapt ai unor societăți comerciale, pentru instigare la abuz în serviciu.

De asemenea, procurorii au dispus extinderea urmăririi penale fațăde Marius Florin Mezin, director comercial al Aeroportului Internațional „Traian Vuia” din Timișoara (A.I.T.), la data faptelor, pentru abuz în serviciu în formăcontinuată(douăacte materiale), participație improprie la fals în înscrisuri sub semnăturăprivată, în formăcontinuată(zece acte materiale), Tiberiu Georghe Penescu și Lucian Blaga, administratori ai unor societăți comerciale, pentru mărturie mincinoasă.

Potrivit sursei citate, în cauzăexistădate și probe din care rezultăsuspiciunea rezonabilăcăfuncționari din cadrul Aeroportului Internațional „Traian Vuia” din Timișoara (A.I.T.), în exercitarea atribuțiilor de serviciu, au luat decizia și au acționat concordant pentru obținerea de foloase nelegale de către o societate comercială, consecutiv prejudicierii bugetului unității în interesul căreia trebuiau săacționeze.

Astfel, SĂƒmărtinean și Mezin au participat la luarea deciziei și apoi au aprobat toate fazele unei proceduri frauduloase de selectare a unui agent economic care săînchirieze spații aflate în incinta aeroportului. Societatea comercialăfavorizatăera controlată, în fapt, de către Popoviciu și Ostaficiuc, persoane cu care SĂƒmărtinean s-a aflat în raporturi comerciale, fiind chiar asociat în cadrul unei alte firme cu primul dintre cei doi suspecți.

Conform procurorilor, Popoviciu și Ostaficiuc, în scopul obținerii de beneficii materiale de aproximativ 4.000 de euro pe lună, l-au determinat pe fostul director al aeroportului sădeclanșeze procedura de închiriere a spațiilor comerciale din incinta aeroportului.

„Aceastăprocedurăviza impunerea pentru foștii chiriași a unor condiții care să-i determine sărenunțe la închirierea pe mai departe a acelor spații și astfel, inclusiv prin vicierea procedurii de organizare a licitației, spațiile comerciale urmau săfie preluate de firma controlatăprin interpuși de către cei doi suspecți. De asemenea, aceastăsocietate comercialăurma săplăteascăo chirie mult diminuatăfațăde foștii chiriași și fațăde plafonul minim stabilit de Consiliul de Administrație al A.I.T.”, spun procurorii.

Aceștia mai susțin căMezin, desemnat președinte al celor douăcomisii de organizare a licitațiilor pentru închirierea spațiilor comerciale din incinta aeroportului, a conceput și a dispus unui alt funcționar care nu cunoștea adevărata stare de fapt redactarea unor acte ce reflectau în mod nereal respectarea procedurilor legale.

Scopul urmărit de acesta a fost ca, în eventualitatea unui control ulterior, sănu se mai poatăconstata călicitațiile din 27 octombrie 2010 și 3 noiembrie 2010 au fost denaturate, în sensul asigurării adjudecării contractelor de închiriere de către firma controlatăde Popoviciu și Ostaficiuc.

„Încadrul audierilor, suspecții Penescu și Blaga au făcut afirmații mincinoase în legăturăcu împrejurările în care au transmis oferte de participare la licitația de închiriere a spațiilor, aceștia ascunzând motivul real al simulacrului de ofertare făcut, respectiv crearea aparențelor unei proceduri deschise, transparente și competitive. Înrealitate, a fost favorizatăfirma controlatăde Popoviciu și Ostaficiuc”, susțin procurorii DNA.

Prin activitățile infracționale derulate de către acești funcționari, cu concursul direct al persoanelor care controlau în fapt societatea comercialăce a fost declaratăabuziv câștigătoare a licitației trucate, s-a creat Aeroportului Internațional „Traian Vuia” din Timișoara un prejudiciu de 239.570,3 lei.

Constantin Ostaficiuc, care este președintele PDL Timiș, deputatul Cornel SĂƒmărtinean, care este liderul PDL Timișoara, și deputatul PDL Alin Popoviciu au fost chemați, vineri, la sediul DNA Timișoara pentru a fi audiați și pentru a li se aduce la cunoștințăcăsunt cercetați.

La intrarea și la ieșirea de la audieri, cei trei lideri ai PDL Timiș nu au dorit săfacădeclarații jurnaliștilor.

Cornel SĂƒmărtinean a fost directorul Aeroportului Internațional „Traian Vuia” din Timișoara în perioada ianuarie 2010 – iunie 2012, iar Constantin Ostaficiuc a fost președinte al CJ Timiș în perioada 2004-2012.

 

sursa: Mediafax

Comments

comments

About the Author