Pe 2 iunie, va fi explorat potențialul economiei albastre în cursul unei zile întregi de evenimente dedicate părților interesate în cadrul ediției din 2016 a SĂƒptămânii verzi.
Joi, 2 iunie 2016 — Mările și oceanele Europei oferăo serie largăde beneficii pentru economia și bunăstarea noastră. Economia albastrăreprezintă4 % din PIB-ul UE și peste cinci milioane de locuri de muncă, iar activitățile maritime oferăîn prezent un potențial economic în temeni de pescuit durabil, turism de coastăși energie din surse regenerabile.
Karmenu Vella, comisar european pentru mediu, afaceri maritime și pescuit, a afirmat:
„Nu putem avea o economie sănătoasăfărăoceane sănătoase. UE creeazăcondițiile unei «creșteri albastre» durabile. Noi asigurăm o bazăde investiții pentru energie oceanică, biotehnologie și acvaculturădurabilă.Â
Înceea ce privește deșeurile marine, investim în modalități de soluționare a acestei probleme începând de la sursă– și anume, de pe uscat. Planul nostru de acțiune privind economia circularăanalizeazăposibilitățile de a dezvolta procese de producție care săducăla o reutilizare sporităa materialelor plastice și la reducerea deșeurilor de plastic„.
Printre exemplele de proiecte se numără:
Pescuit durabil: Lyme Bay Fisheries and Conservation Reserve se numărăprintre finaliștii Premiilor Natura 2000, pescuitul fiind permis în zonăatât timp cât nu dăuneazăfundului mării sau conservării naturii. Aceastăinițiativăa generat deja ameliorări în materie de biodiversitate, precum și în ceea ce privește condițiile socioeconomice ale pescarilor, crescând volumul capturilor și dimensiunea peștilor.
Turism durabil: Caiacul, escalada sau surfingul sunt doar câteva din multele activități de aventurăcare atrag vizitatorii în frumoasa zonăde coastăa Parcului Național din Pembrokeshire. Pembrokeshire Coastal Forum le aratăpărților interesate cătraiul lor depinde de o conservare corectăa speciilor din cadrul acestui sit Natura 2000. Un cod de conduităși o serie de bune practici dedicate minimizării perturbărilor la nivelul bogatei varietăți a faunei sălbatice din zonăcontribuie la protejarea ecosistemelor și a economiei locale – de exemplu, sectorul excursiilor cu barca în sălbăticie este estimat la 9,7 milioane de lire sterline.
Industrie maritimă: Revigorarea producției de sare în Slovenia, parțial datorităLIFE, genereazăbeneficii multiple pentru întreprinderi, comunitatea localăși natură. Cele 3Â 000 de tone de sare produse în fiecare an depind de practicile artizanale favorabile biodiversității în cadrul cărora au fost implicați lucrători de pe plan local și care au generat 5Â 000 m2 de habitat protejat, care atrage anual peste 50Â 000 de vizitatori, fiecare achitând la intrare 6Â euro.
Energie din surse regenerabile: Oceanele genereazăneîncetat energie și, în sfârșit, deținem capacitatea de a fructifica aceastăsursăformidabilăde energie. Centrul european pentru energie marină (EMEC) din Orkney, Scoția, dispune de 14 posturi de testare în larg conectate în rețea și a instalat mai mulți convertori de energie marinădecât oricare alt sit de pe glob.
Investițiile în menținerea sănătății și productivității mărilor și oceanelor genereazămultiple beneficii. Finanțarea din FEPAM, FSE, FEDR, LIFE și Natura 2000 va crea în continuare oportunități de afaceri pentru economia albastră, generând mai multe locuri de muncăîn sectoarele ecologice și o creștere durabilăîn Europa.