Gata! S-a schimbat sistemul electoral din România

Posted on mai 6 2015 - 5:04pm by petre

Camera a adoptat, miercuri, cu 278 voturi pentru, 22 împotrivăși 14 abțineri, proiectul de lege privind alegerilor locale, stabilind căpreședinții Consiilor Județene vor fi aleși indirect prin vot secret al consilierilor județeni, cu majoritate simplă, iar primarii vor fi aleși într-un singur tur.

Reprezentanții PSD au spus căsusțin proiectul de lege, în timp ce cei ai PNL au arătat căau rețineri în privința modului alegerii primarilor și președinților Consiliilor Județene.

Deputatul PNL Ioan Oltean a arătat căPNL susține ca alegerea primarilor și a președinților CJ săse facăîn doauătururi de scrutin.

Liderul deputaților PNL Ludovic Orban a spus cătoți primarii PNL au cerut săse menținăalegerea într-un singur tur, însă, PNL susține douătururi deoarece „trebuie legiferat în intersul comunităților locale și pentru democrație”. Propunerea nu a fost acceptatăde plen.

Deputatul UDMR Marton Arpad a arătat cănu este de acord cu pragul de 5%, menționând că, astfel, partidele mici nu au nicio șansăși căe mai ușor săse candideze independent, decât din partea unor partide mici.

Potrivit celor adoptate de deputați, președinții Consiliilor Județene, dar și vicepreședinții și viceprimarii vor fi aleși în mod indirect, prin vot secret de consiliul județean, cu majoritate simplă. Aceștia vor putea fi demiși, însă, la inițiativa a cel puțin o treime din numărul consilierilor județeni, cu majoritate calificată, adicăvoturile a douătreimi din numărul total, și motivat.

O altăprevedere a proiectului de lege adoptatăeste căprimarii se vor alege într-un singur tur, ca și în prezent.

Toate candidaturile vor trebui săfie însoțite de liste de susținători de minimum 1% din numărul total al alegătorilor, dar nu mai puțin de 100 de susținători pentru comune, 500 pentru orașe de rangul 2 și 3 și 1000 de susținători pentru municipii și pentru București.

Toate cheltuielile din procesul electoral se vor recupera de la bugetul de stat, nu de la bugetele locale, cum este în prezent, precum și implementarea registrului electoral al AEP pentru gestionarea cetățenilor cu drept de vot și introducerea sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot și a votului.

Încazul în care consilierii părăsesc partidele pe listele cărora au candidat, prefecții săfie cei care vor constata încetarea mandatului și nu prin votul consilierilor, cum era pânăacum.

Proiectul care modificătrei legi, și anume legea alegerilor locale, administrației locale și statutul aleșilor locali, a fost adoptat în forma stabilităde Comisia de cod electoral, fiind aprobat anterior de Senat, iar Camera Deputaților este for decizional.

sursa: Mediafax

Comments

comments

About the Author