Șantierul pentru reabilitarea fațadei din Piața Unirii a Vicariatului Sârbesc s-a încheiat oficial astăzi, 7 mai, în prezența membrilor comisiei și a reprezentanților proprietarului beneficiar.
ÃŽncepute în octombrie 2011, lucrările prevăzute inițial au fost de refacere a fațadei împreunăcu componentele artistice, recondiționare a tâmplăriei fațadei, refacere cornișei și a elementelor de tinichigerie. Ulterior, șantierul a fost oprit datorităproblemelor de structurădescoperite în prima fazăa lucrărilor propriu-zise. Valoarea investiției a fost de aproximativ 620.000 lei incluzând valoarea TVA (Contractul nr.173/14.09.2011 în valoare de 491.218,73 lei , la care se adaugăTVA și Contractul nr.34/17.02.2014 în valoare de 8.822,6 lei, la care se adaugăTVA).
Beneficiarul, Episcopia OrtodoxăSârbăde Timișoara, a asigurat cofinanțarea lucrărilor, pânăla concurența valorii necesare executării lucrărilor de reabilitare, inclusiv dirigenție de șantier, și lucrările suplimentare. Valoarea contribuției beneficiarului s-a ridicat la aproximativ 175.000 lei (incluzand TVA), iar contribuția S.C. URSUS Breweries S.A., conform contractului cu municipalitatea, privind lucrări de reabilitare pentru clădiri istorice publice și private de interes deosebit, a fost de aproximativ 200.000 USD.
Montarea schelei și decaparea tencuielii au revelat prima problemă. S-a constat afectarea structurii zidăriei fațadei: o fisurăcare cobora dinspre turnul din stânga frontonului pânăla baza geamului de la etajul I, determinând înclinarea spre interior a turnului din stânga frontonului. Lucrările au fost oprite pentru o expertizăcare săstabileascăriscurile implicate și soluțiile posibile. Atenția s-a concentrat pe consolidarea turnului care reprezenta un pericol pentru întreaga fațadă. Ca o curiozitate – lucrările de consolidare au fost întreprinse și riscurile au fost înlăturate, turnul a rămas însăușor înclinat.
Elementele artistice, decorațiunile au fost într-o stare de degradare mai avansatădecât cea estimatăinițial. O lucrare de refacere mai veche a suprapus fațadei și ornamentelor mortar pe bazăde ciment – un material nepotrivit și cu efecte nedorite în timp asupra stratului inițial. Ornamente acoperite integral de stratul suprapus au recondiționate su refăcute. Acum, pe fațadăsunt 54 de tipuri diferite de ornamente care însumează8.312 de cm2 pătrați de ornamente. Pentru fiecare tip de ornament s-a confecționat câte un tipar distinct. Alți 622,32 de metri de elemente ornamentale s-au refăcut, de asemenea, cu șablon. Elementele de tinichigerie au fost refăcute integral din tablăde zinc.
O lucrare complexăși minuțioasăîn coordonarea Primăriei Municipiului Timșoara, cu un rezultat spectaculos și pe măsura eforturilor întregii echipe implicate: proiectare, execuție, coordonator și beneficiar.
Încontinuare, Beneficiarul, Episcopia OrtodoxăSârbăde Timișoara, se angajeazăsăfinalizeze lucrările de reabilitare exterioarăa întregului imobil situat în Piața Unirii nr. 4 în totalitatea lor.
Primăria Municipiului Timișoara coordoneazăprin Biroul Reabilitare și Conservare Clădiri Istorice și alte surse suplimentare pentru reabilitarea clădirilor istorice: Programul de sprijin financiar KfW pentru proprietari privați de clădiri istorice din zonele protejate ale Timișoarei, cu sursăde finanțare din partea Guvernului German și mai recentul Program de sprijin financiar pentru proprietarii de clădiri istorice din surse bugetare proprii.
Imobilul face parte din situl urban Cartierul „Cetatea Timișoara„, cod TM–II–s–A–06095 în Lista monumentelor istorice aprobatăde Ministerul Culturii și Cultelor, Institutul Național al Monumentelor Istorice.
ISTORIC CLĂDIRE VICARIATUL SÂRBESC:
Sursa : arh. și istoric Mihai Opriș,
Cartarea Monumentelor Istorice din situl urban Cartierul „Cetatea Timișoara”
SITUAÅ¢IE,
PROPRIETARI ȘI DESTINAÅ¢IE (ev. chiriași, arhitecți)
(*număr cadastral și suprafața în stânjeni pătrați în anul 1828)Â Â Â STILUL CLĂDIRII ACTUALE, OBSERVAÅ¢II
PIATA UNIRII, NR. 4
1745-1747      REȘEDINÅ¢A EPISCOPULUI “RASCIAN„ (SÂRBESC) – corpul de est al clădirii   Stilul anilor 1900
(Stil „neosârbesc„) Parterul tratat ca soclu. La etajul I deasupra ferestrelor decorațiuni “sârbești„.
La nivelul acoperișului cele trei travee centrale sunt dominate de un fronton monumental imitând unele forme din arhitectura tradiționalărusă.
1812Â Â Â Â Â Â Completat cu corpul actualmente situat pe STR. EMANOIL UNGUREANU, NR. 10
1828Â Â Â Â Â Â RESEDINTA EPISCOPULUI GRECO-ORIENTAL NEUNIT (125*)
1905
16.08Â Â Â Autorizație construire
Arh. SZÉKELY LÃSZLÓ
remodeleazăfațadele
1906 Â Â Â 07.10Â Â Â Terminarea lucrărilor